• 瀏覽: 4,182
  • 回覆: 65
+4
引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-10-11 02:04 PM 發表
美股剛剛暴瀉,誘因是美國財政部拍賣360億美元三年期國債,得標利率2.989%,創2007年5月份以來新高,投標倍數2.56創7月份以來新低,前次為2.68。由於美債乏人問津,債息預期再升,投資者要求更高風險溢價,因而拋售美股。

http://news.hkpeanut.com/archives/34063

The big short!!! ...
美元又唔使用儲備支持。講衰啲就等於陰司紙。你要,咪印畀你囉。咁只會今美債價格下調,唔會影響美元。

引用:
原帖由 路人皆知 於 2018-10-14 02:34 PM 發表

"不過分析家普遍認為此舉實屬不智,沽美債同拋售美元,變相推高人民幣匯價"

唔明有什麼直接關係!?

沽美債可以持美元作美元投資,例如借比欠美元嘅新興經濟體,收益會更高,當然風險會更高!

沽美元可以買其他貨幣,炒匯差,唔炒都可以作長線非美元外幣儲備! ...
你又唔識啦,沽美元買咩嘢?其他外幣?股票?黃金,其他國債?
*將外匯儲備放入頭三位股匯金市非常危險,上落波幅太大。亦沒有保證
*其他國家國債你會買嗎?津巴布韋,俄羅斯都有國債,你會買嗎?
點解大陸不停買美債係有原因嘅。

正確認識中國為何持有大量美國國債?
http://beyondnewsnet.com/20180302/37864/

引用:
原帖由 路人皆知 於 2018-10-14 02:34 PM 發表

"不過分析家普遍認為此舉實屬不智,沽美債同拋售美元,變相推高人民幣匯價"

唔明有什麼直接關係!?

沽美債可以持美元作美元投資,例如借比欠美元嘅新興經濟體,收益會更高,當然風險會更高!

沽美元可以買其他貨幣,炒匯差,唔炒都可以作長線非美元外幣儲備! ...
*沽美債可以持美元作美元投資借俾新經濟體?< ==大部份非洲小國都冇錢還,變成死賬
*沽美元可以買其他貨幣,炒匯差,唔炒都可以作長線非美元外幣儲備
!<==歐日英鎊波動太大,揸美元利息太低不值得。仲有美債係要按年期還本嘅,並不可以話沽就沽,而且回報好又安全,係全球最穩陣債券比股票更安全

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-14 03:35 PM 發表

你又唔識啦,沽美元買咩嘢?其他外幣?股票?黃金,其他國債?
*將外匯儲備放入頭三位股匯金市非常危險,上落波幅太大。亦沒有保證
*其他國家國債你會買嗎?津巴布韋,俄羅斯都有國債,你會買嗎?
點解大陸不停買美債係有原因嘅。

正確認識中國為何持有大量美國國債?
http://beyondnewsnet.com/20180302/37864/ ...
多謝資料,但長編大論,啲專家慣了寫論文!

中國有約三萬億美元資產,其中有約一萬億是美國國債,那另外那兩萬億美元資產到底爸爸那兒去?

如果南美國家相對穩定,作為投資對象亦尚不可,中國企業對阿根廷,韋內等國家有作投資吧!

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-14 03:51 PM 發表

*沽美債可以持美元作美元投資借俾新經濟體?< ==大部份非洲小國都冇錢還,變成死賬
*沽美元可以買其他貨幣,炒匯差,唔炒都可以作長線非美元外幣儲備
!<==歐日英鎊波動太大,揸美元利息太低不值得。仲有美債係要按年期還本嘅,並不可以話沽就沽,而且回報好又安全,係全球最穩陣債券比股票更安全 ...
咁……
好多央行都減少美國國債嘅持有量 ,佢地嘅睇法與你不同!
歐美加大對非洲嘅投資,叫非洲不要接受中國嘅投資,歐美投資者又與你嘅想法不同!
咁……

引用:
原帖由 路人皆知 於 2018-10-14 04:05 PM 發表

咁……
好多央行都減少美國國債嘅持有量 ,佢地嘅睇法與你不同!
歐美加大對非洲嘅投資,叫非洲不要接受中國嘅投資,歐美投資者又與你嘅想法不同!
咁…… ...
你講就天下無敵,歐美同美國咁friend樓上根本唔會,而且佢地明知幫呢d國際凍水,我以上講果d唔係我亂講架,係各國投資者包括大陸同一睇法架

引用:
原帖由 路人皆知 於 2018-10-14 03:58 PM 發表

多謝資料,但長編大論,啲專家慣了寫論文!

中國有約三萬億美元資產,其中有約一萬億是美國國債,那另外那兩萬億美元資產到底爸爸那兒去?

如果南美國家相對穩定,作為投資對象亦尚不可,中國企業對阿根廷,韋內等國家有作投資吧! ...
兩萬億大部份係黃金儲備,其餘係其他外匯債券等,你講果d國家就係非常不穩定,所以會好小心

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-14 04:36 PM 發表

兩萬億大部份係黃金儲備,其餘係其他外匯債券等,你講果d國家就係非常不穩定,所以會好小心
你同我講笑呀!
兩萬億美元等同幾多噸黃金呀!

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-14 12:31 PM 發表

就係你呢d唔識就扮醒誤導人地,上網搜尋下大陸拋售所有美債後果會係點啦:

【本報訊】中美貿易戰升溫,民間智囊團及專家紛紛為國家出謀獻策,構想各種打擊美國特朗普政府的奇招,其中一招內地網民近乎琅琅上口,就是中國政府大量拋售約1.2萬億美元美國國債,令美債價格急跌,債息急升,觸發當地經濟危機,概念似乎行得通,但現實又是否可行?
本報訪問經濟學家,在現時中國持有美債的規模及比例下,沽售實際可對美國 ...
原因是沽美債後,要處置手上美元難度高,放喺櫃桶底?
仲講拋售?Out喇。
用來派息以本傷人!
中國依家直情自己出美元債,夾高個Yield。

嘩!呢次美國幣加了死梗啦!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2018-10-14 04:43 PM 發表

原因是沽美債後,要處置手上美元難度高,放喺櫃桶底?
仲講拋售?Out喇。
用來派息以本傷人!
中國依家直情自己出美元債,夾高個Yield。 ...
有咩能力出美元債呀, 美國債券係最安全最穩陣比任何一樣投資工具好, 假設大陸真係出到, 有咁多美金俾人嗎? 有冇用信? 息口比美國高?

引用:
原帖由 路人皆知 於 2018-10-14 04:43 PM 發表

你同我講笑呀!
兩萬億美元等同幾多噸黃金呀!
你唔識我唔怪你
中國官方公布黃金儲備只有 1,842 噸
美國政府持有 8,133 噸黃金

引用:
原帖由 南宮老人 於 2018-10-15 04:07 PM 發表

有咩能力出美元債呀, 美國債券係最安全最穩陣比任何一樣投資工具好, 假設大陸真係出到, 有咁多美金俾人嗎? 有冇用信? 息口比美國高?
Recent China USD bond IPO
Amount: 3B
400% oversubscription

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-10-14 02:51 PM 發表

美元又唔使用儲備支持。講衰啲就等於陰司紙。你要,咪印畀你囉。咁只會今美債價格下調,唔會影響美元。
美債價格下調 triggers major market crash.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]