• 瀏覽: 1,891
  • 回覆: 37
行政長官林鄭月娥早上出席立法會答問大會,有議員質疑「明日大嶼」計劃要花費上萬億公帑,林鄭月娥就指基建開支會分多年入帳,不會一年耗盡。

拿, 所有敗家仔, 學野啦~
以後你阿媽阿爸罵你「衰仔, 淨係識得駛錢, 敗晒我副身家啦!」, 你記得用林鄭既說話回應佢「車~我分開廿幾三十年用, 又唔係一次過洗晒!」

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/536145/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
咁講法,所有錢都唔應該使架喎。

為年青人著想,必須要做

實有收入??

大花筒+ 經濟PK

好快財赤...

年年幾百億,即其他野唔洗搞??

最後香港要發 債,走上債務地方之路...

風險亦因長時間而大增

難道可暫停

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-10-11 11:30 AM 發表
行政長官林鄭月娥早上出席立法會答問大會,有議員質疑「明日大嶼」計劃要花費上萬億公帑,林鄭月娥就指基建開支會分多年入帳,不會一年耗盡。

拿, 所有敗家仔, 學野啦~
以後你阿媽阿爸罵你「衰仔, 淨係識得駛錢, 敗晒我副身家啦!」, 你記得用林鄭既說話回應佢「車~我分開廿幾三十年用, 又唔係一次過洗晒!」

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.co ...
跟住佢老竇老母就會講佢:衰仔,人哋會出去搵工做,每年填補啲數,你會唔會呀?你估人哋只係識花錢,唔識搵錢呀?

分多年入帳 會浪費少D??

有幾千億唔使又話守財奴,作長遠規劃又話大花筒,究竟點用先符合所有市民的意願呢﹖

柒柒柒幾時去代言埋安信兄弟呀

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2018-10-11 01:13 PM 發表
有幾千億唔使又話守財奴,作長遠規劃又話大花筒,究竟點用先符合所有市民的意願呢﹖
特首施政,大白象工程,緣份到了,自然入帳

因為三年耗盡

引用:
原帖由 ntworks 於 2018-10-11 12:33 PM 發表

跟住佢老竇老母就會講佢:衰仔,人哋會出去搵工做,每年填補啲數,你會唔會呀?你估人哋只係識花錢,唔識搵錢呀?
樓主自身說法..將自己敗家經驗用在香港,所以反對填海..

肯賺錢,想方法增值既人..就當填海係投資,會增加收入.所以如買樓分期,唔怕去分開俾錢,以提升本身競爭力..

引用:
原帖由 奧林巴斯 於 2018-10-11 01:13 PM 發表
不事生產既如樓主一班人,係反對規劃..

最好係有全民退保,未夠退休年齡食父母,拿綜援,分晒D錢就算..

填海工程創造就業就是敗家?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]