• 瀏覽: 14,238
  • 回覆: 314
  • 追帖: 2
+7
唔啱聽就係打手, 真係民主到冇人有~

講到2035都無遠見?

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-10-11 02:42 PM 發表

參考下英國日本新加坡甚至中國投放咗幾多資源喺醫療及人口老化,香港所花比例只係第三世界水平,根本係好奇怪,連中國都不如,所以我先話林鄭目的係咪想做港獨之母 ...
你講的所謂多,是因為全世界要俾稅,係重稅。
你用錯了題目,係醫療。你話人口老化,還以為你花多錢就冇人口老化。

填海做地,同董伯伯嘅理念相似。都係為香港。
錯過呢次,香港人又會唔會再後悔多一次?

引用:
原帖由 kayakfans 於 2018-10-11 11:49 AM 發表
我都公道講樓主既主題的確係無遠見同為反而反囉!
成日話人為反而反。有咩證明。你好似為反而反多過人。你無提出證明人地為反而反既證據就話人為反而反咁先係為反而反。

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-10-11 07:33 PM 發表

20年前個教訓唔夠深刻,當時掂親樓都死得,香港人應再遭一次教訓,可能就會知樓係民生必須品,唔應該攞嚟炒!
情況唔同咗,廿年前仲有租管,就算市道差,兩伙人夾份租樓,捱幾年總會撐過去,業主除非自住否則要繼續租比租客,邊有呢幾年炒得咁勁,約滿狂加租,再唔係直情賣樓唔租,對於業主嚟講,呢份施政報告絕對冇著數,原本班冇殼蝸牛要窮兩代人力先買到樓,喺條食物鏈佢哋嘅優勢好高,宜家話十幾年後有好多公屋同居屋出爐,咁宜家用一半人工租劏房嘅人就上公屋,揸住百零萬嘅窮中產就買居屋,宜家d業主點會開心?

引用:
原帖由 andyyyy 於 2018-10-11 12:21 PM 發表
人地講緊10幾年後個個有樓住,呢啲唔係遠見係乜?
發夢。識計數都知,日日入百五人,你點樣起樓快過輸入人口既速度呢?仲有講就話百五人但無啦啦又會輸入咩人才。

引用:
原帖由 dogdogchiV 於 2018-10-11 12:31 PM 發表
係呀? 咁你去反啦

填海係廿年大計, 你講話呢三五年樓價會跌, 有乜好講
咁講法乜野大計都講到幾十年咁遠咁人地咪耐佢唔何,用幾多錢都可以?

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-10-11 02:42 PM 發表

參考下英國日本新加坡甚至中國投放咗幾多資源喺醫療及人口老化,香港所花比例只係第三世界水平,根本係好奇怪,連中國都不如,所以我先話林鄭目的係咪想做港獨之母 ...
還有一點,醫學界認為香港是全世界水平最高地區。似乎一般市民對這方面評價,與專業人事不相等。

引用:
原帖由 nicencl 於 2018-10-11 01:00 PM 發表
樓主 為反而反
唔講證據先係為反而反

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-10-11 11:26 AM 發表
成份報告重點係樓市,但係全球經濟下行,美國由印銀紙輸出美元變咗加息收回美元,d樓肯定會跌,喺呢個時候增加供應同8萬5一樣wrong timing同埋犧牲中產, 係咪on 9 ga,
至於喺全球暖化水平面上升仲去起人工島簡直係自殺,盞年年水浸,智商連小學雞都不如,
最令人神共憤嘅係香港公共醫療及人口老化問題已經核爆緊,但係林鄭一個仙都吾使落去,佢係咪想激發老人家同低下層上街抗爭先滿意?
一份報 ...
樓主高見

引用:
原帖由 復活高貝利 於 2018-10-11 11:57 AM 發表

你覺得香港醫療無問題?
我公道地講,香港公共醫療相對美歐日,一點也不失禮,自己上google search下。但美歐日交緊幾多%稅 同埋要強制買保險先有咁好水平。香港呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]