• 瀏覽: 49,155
  • 回覆: 649
  • 追帖: 5
+18

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2018-10-11 09:17 AM 發表
如果要求大陸幫助填海
十年內完成
應該三年ok

其實根本何需填海,只是各懷鬼胎。香港不缺地,缺的是同理心。以戀物狂道理去到處反對。以慈悲為懷的面容去折磨草根。果真戲如人生,正一係鬼叫你窮,慢慢等喇細佬。

引用:
原帖由 bchk1842 於 2018-10-11 09:33 AM 發表

所以要從源頭減廢,藍廢

首先要滅畜先

引用:
原帖由 半空幼稚的妹頭 於 2018-10-11 09:38 AM 發表
打風時,防堤係一個大問題。好似日本咁,成個機場下沉降,用十幾年時間起,住得幾多年?
關西機場係日本豆腐渣,未起好時已話左佢工程設計有問題..
比起最初設計沉降多10多米..
先係問題所在..
原本預百年先沉十米..
而家頭五年沉左八米..跟住近年補救左都十五年沉左三至五米..

https://news.tvbs.com.tw/local/93534

然而,啟用不久的機場,卻出現可能沉沒的危機,人工島在短短5年,就已經下沉了8公尺,機場的壽命,瞬間縮短了40年。工程師再度出動,要搶救這個逐漸下沉的機場。

提示: 違規內容已被屏蔽
今天環球股市大跌,未來買氣有恐慌氣氛侵襲。東大嶼建屋會有70%是公營房屋,但起碼有15年光景,但未來土地供應量必大增,買樓置業吾駛甘緊張,留的心機搵下錢。

引用:
原帖由 天無眼 於 2018-10-11 09:46 AM 發表
其實根本何需填海,只是各懷鬼胎。香港不缺地,缺的是同理心。以戀物狂道理去到處反對。以慈悲為懷的面容去折磨草根。果真戲如人生,正一係鬼叫你窮,慢慢等喇細佬。 ...
香港又要講專重契約,專重人權..但又想利益全歸自己..於是矛盾重重..

每日150人係為左家庭團聚,有些人話佢地可以回國內.但香港唔係話專重個人權利,個人自由嗎.
個人可以自由選擇居住地方..政府反而以數目限制佢地來港,本來仲有關卡要佢地來港7年先可拿福利,排公屋加戶籍..
但被公民黨,泛民以法律攻破..

另外,香港專重私人產權,唔會無理剝奪他人財產..棕地擁有權唔係政府,要收地就要合理賠償,甚至要公帑補貼安置受影響居民!!

時間,錢可能更多...

引用:
原帖由 聖公會 於 2018-10-11 09:39 AM 發表

你地五毛返大陸咪唔洗填
原來你唔知香港都屬於大陸

引用:
原帖由 亂9咁ban人 於 2018-10-11 09:20 AM 發表

你老豆咪又150,佢唔落嚟你做銀到香港人
要停止150,先趕哂之前啲150上去先公平

利申:原居民
無錯嘞!有啲人自己老豆,亞爺都係游水,擒鐵絲網過嚟嘅非法入境皇蟲,政府搞你地唔掂先俾身份證你地,你地啲後代而家仲係度奇視人地辦正手續合法嚟港嘅大陸人,你地先係首批搶香港人資源嘅大陸皇蟲呀!明未吓!不撚知所謂👿

始終睇個高球場唔撚順眼!咁大個高球場,把撚!