• 瀏覽: 49,175
  • 回覆: 649
  • 追帖: 5
+18
香港文明社會,居然岐視問題咁嚴重,好恐怖…
每日150,你估下有幾多人有錢過你?你估下有幾多人高學歷過你?
我有個學生香港區名校幾間比佢揀,就係幾年前的150
年青人自己吾努力,賴得就賴…

引用:
原帖由 聖公會 於 2018-10-11 10:20 AM 發表
咁人地搬上去咪可以
但你唔可以強逼喎..
如果你認為可以..
咁政府可唔可以強逼你住屯門,唔可以搬去沙田??

本來政府唔俾福利,落黎7年先有,唔提供誘因等佢地來港..
結果係點,你可以扮唔知,但事實係某黨派人仕用法律方式去攪...

其實會賣地,如果當一個生意咁做,根本係長期賺錢生意。只要賣地錢多過填海錢。

是旦!
大把錢

你話填個島出來,開賭,給香港希望就話
填個島出來,比人住,還要係7成公屋,房署管理這些都會係負資產

根本開個窿倒錢入海,沒有分別
香港係好多錢,但是,d錢不是用曬來養公屋
真係要看下房署幾時負資產,商場又已經賣完,最低工資又年年加,崖得幾耐

人工島整條橋駁長洲,港鐵長洲站不用乘船!

毒果又同飯文加環保撚夾計吾俾香港人有屋住。

引用:
原帖由 高舉的洋腸 於 2018-10-11 10:28 AM 發表
其實會賣地,如果當一個生意咁做,根本係長期賺錢生意。只要賣地錢多過填海錢。
最後,又變了靠賣地???
7成起公屋,還有其他配套,你估會有一成拿出來賣?
即使你賣地,買的會不會想下,個地方位置,起返幾個新城市還是海港商場?

引用:
原帖由 rickkwok 於 2018-10-11 10:26 AM 發表
香港文明社會,居然岐視問題咁嚴重,好恐怖…
每日150,你估下有幾多人有錢過你?你估下有幾多人高學歷過你?
我有個學生香港區名校幾間比佢揀,就係幾年前的150
年青人自己吾努力,賴得就賴… ...
補充:我屋企人返中環工大部份同事都係150,高學歷高職位…每個地方都有叻人差人,但有d人隻眼就睇吾倒…

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-10-11 10:29 AM 發表

漏洞百出的講法。

那時候經濟好,樓價唔貴人人都可以買樓啊。咩叫香港人明白住公屋比買樓好?而家人人申請純粹因為樓價太貴,供應太少。

以前有新移民,申請公屋可以正常時間上樓,就係政府房屋政策正常。

之後孫狗招,再到貪曾,美國QE全部導致今日惡果!! ...
你幾時來香港的????
80年代,美孚,你買得起?
香港從來樓價沒有平過,不識,就去看下歷史,香港幾時平樓,沙士呀,你入了幾多
自爆其短