• 瀏覽: 49,151
  • 回覆: 649
  • 追帖: 5
+18
引用:
原帖由 聖公會 於 2018-10-11 09:58 AM 發表

照你意思,深圳唔可以去北京住
更快搬龍門
之你叫人去大陸
現在又話北京

錢唔用只係數字,時間唔等人。
發展新土地,興建新城區,咁舊城區咪可以不遷不拆,留比d人慢慢集體回憶囉

新移民絕對係房屋供應問題,無咩好 拗撬,好清楚

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-10-11 10:15 AM 發表

又係呢D咩用哂儲備的低能論述。N年嚟都聽過N次。

那時起西鐵幾百億,又話天價又話洗哂儲備。

而家一個元朗站,周圍的土地都何止百億?

再重申:一萬億唔係下年就俾哂。

呢個plan係長期投入,土地係香港最值錢的嘢,增加土地竟然會有人反對,真係為反而反到你班友 ...
分幾多年,到時又追加?

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-10-11 10:15 AM 發表

又係呢D咩用哂儲備的低能論述。N年嚟都聽過N次。

那時起西鐵幾百億,又話天價又話洗哂儲備。

而家一個元朗站,周圍的土地都何止百億?

再重申:一萬億唔係下年就俾哂。

呢個plan係長期投入,土地係香港最值錢的嘢,增加土地竟然會有人反對,真係為反而反到你班友 ...
唔係有幾多地,就要起晒樓,香港嘅好處就係有市區又有郊區,唔係為150人而起晒樓

引用:
原帖由 聖公會 於 2018-10-11 09:58 AM 發表

一國啫可以去第個城市住
去那大陸城市都要你話事
成日講民主自由
是否民主自由只有黃人先會有嗎

終於等到落實填海哪,多謝香港政府。多謝華仔。讚!!!

引用:
原帖由 聖公會 於 2018-10-11 10:15 AM 發表

你唔知北京係大陸咩
我知香港都是屬於大陸

今日唔夠屋住,應該反醒下早10幾廿年前,咩事搞到咁。今日既長遠目標,唔該目光放長遠。成班仆街阻住發展,跟住冇屋住又賴政府,永遠唔會反思自己做錯,永遠唔反思自己目光短淺。一味係度賴。唔填海,邊度有地?發展棕地,收樓,根本上冇話停,可以多管齊下

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-10-11 10:12 AM 發表
新移民的問題已經講得好清楚,新移民從來唔係導致香港房屋問題的原因。新移民政策已經實行20年,每年來港人數冇咩分別,都係平均五六萬人。

但呢20年香港的房屋一樣經歷過賤到地底泥的程度,董建華年代基層市民上樓一樣3年內。如果新移民係原因,就唔會有呢個情況出現! ...
以前新移民要自力其食 (其實而家好多服務業都係靠新移民,尤其係飲食業,後生唔想做,新移民肯做)..
冇咁多福利,香港人本身好多係新移民既下一代..

但好多年青人,因為70,80年代經濟起飛.佢地年輕時生活和國內差距大,覺得高人一等,點知中國近年追上來,
加上"新移民"搶佢地既"福利"變成仇中仇政府..

另外一批根本本身係新移民,細個時來香港,以為高人一等,自視高過仍留在國內的同鄉,朋友..
點知時過境遷,不少留在國內既同鄉比自己更好..
唯有委過於政府,中國..令自己心中安慰..(並非自己選擇錯誤..)

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2018-10-11 09:08 AM 發表
其實點解成日唔夠樓,唔夠地?

咪就係果每日150人囉,起多多樓,填多多地,都唔會有夠嘅一日,咪自欺欺人啦
一直都講緊呢個問題 仲有南亞畜 死撐填海嘅人根本欺善怕惡 唔夠膽鬱南亞人 唯有轉移視線搵藉口填海

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]