• 瀏覽: 49,172
  • 回覆: 649
  • 追帖: 5
+18
D 人話去抽公屋
D 人話去買私樓
真係笑死人
150 有幾多人
係人哋老婆、仔女、父母
根本條數唔係咁計
引用:
原帖由 寫入讀出 於 2018-10-11 09:08 AM 發表
其實點解成日唔夠樓,唔夠地?

咪就係果每日150人囉,起多多樓,填多多地,都唔會有夠嘅一日,咪自欺欺人啦

又唔俾填海又唔俾開發郊野公園,邊有地起樓

人都唔夠地方住,仲要理會低等動物,正白痴

5千億多 陸地面積多2千公傾,賺到笑啦,同新界佬收地唔會增加陸地面積架。

引用:
原帖由 iloveantonio 於 2018-10-11 09:13 AM 發表
起多do公屋好, 大家住平屋又可以刺激消費又打擊地產霸權,又可以助人脫貧
最好把全香港所有豪宅拆晒佢來起公屋,人少少住咁大間屋簡直過份

全力支持今次真係可以解決到香港長遠土地供應問題

一路係咁攪咁多野,都係想月曬香港的儲備,到香港儲備用曬,就完全無say, 只可聽大陸話

如果要求大陸幫助填海
十年內完成

引用:
原帖由 丁老闆 於 2018-10-11 09:12 AM 發表
如果冇啲畜牲搞搞震,快通過、快撥款、快開工、快落成,可能唔需要咁貴
無錯,鍋鍋都係D仆街攪事攪到貴曬

引用:
原帖由 AVBW@92^^ 於 2018-10-11 09:16 AM 發表

最好把全香港所有豪宅拆晒佢來起公屋,人少少住咁大間屋簡直過份
均富公平一直就是飯民的執政理念, 我真係好支持

地產霸權打手,樓奴,炒家全部出動

全力攻擊!

引用:
原帖由 refugee 於 2018-10-11 08:47 AM 發表
填海唔等於而家其他收地起樓行目都停晒既

雙管齊下去滿足港人住屋需要唔好咩
其實香港過往每年都預五六百億做基建..
自曾蔭權後,撥款往往被泛民拉布..
每年基建跌至百多億..
盈餘高達數百至千億..
攪到發展阻礙..

而家話5000億填海,橫跨廿年,平均每年三百億.根本就係香港咁大城市,基建發展合理水平而已..

引用:
原帖由 寫入讀出 於 2018-10-11 09:08 AM 發表
其實點解成日唔夠樓,唔夠地?

咪就係果每日150人囉,起多多樓,填多多地,都唔會有夠嘅一日,咪自欺欺人啦
所以咪要填海囉

樓只可以升,地只有地產霸權可以賣

要增加土地只有兩種方法,一係打仗搶人地方,一係填海,你選擇哪一種?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]