• 瀏覽: 49,170
  • 回覆: 649
  • 追帖: 5
+18
引用:
原帖由 香港樓奴 於 2018-10-11 10:30 AM 發表

最後,又變了靠賣地???
7成起公屋,還有其他配套,你估會有一成拿出來賣?
即使你賣地,買的會不會想下,個地方位置,起返幾個新城市還是海港商場? ...
唔係好清楚住宅地3成賣嗎?仲有商業地都可以賣?直博中西區喎,九龍站就係咁,你話可以賣幾多錢?

引用:
原帖由 香港樓奴 於 2018-10-11 10:24 AM 發表

新移民絕對係香港房屋問題的關鍵
90年代,香港人不多喜歡申請公屋,有資格都不一定申請
97後,大陸家庭來到香港,個個申請公屋,新,更加可以市區,中心位置
而,其他港人卻要交租或者買的卻是不如公屋,於是,香港人明白,申請公屋比自己努力買更加便宜同抵,位置也好
所以,到香港人一齊去申請,才有如今的公屋排隊,這麼多人
湯房問題更不在話下,一家幾口屈住幾年,為的就是等上公屋, ...
以前公屋位置一般,設備普通,更舊既徒置區更加要用公廁,公共浴室..
社會要上流,就有動力..
但而家D社福團體,爭取緊不勞而獲,美其名係公平,結果公屋要市區,重話要鐵路上蓋公私合營..
結果係,抽中公屋便係上流,反而肯努力,就超過限額,要租私人單位,生活水準下流..

有些所謂"大學生",未畢業排公屋,畢業後搵份工都唔好超額,有男女友就註冊先...

引用:
原帖由 rickkwok 於 2018-10-11 10:33 AM 發表

補充:我屋企人返中環工大部份同事都係150,高學歷高職位…每個地方都有叻人差人,但有d人隻眼就睇吾倒…
你果d高質的,香港好歡迎
只是,不歡迎果d,來到住湯房,就申生活慘慘慘,要政府的果班人。
可惜高質的都不一定會留下香港

引用:
原帖由 高潮沒有停下來 於 2018-10-11 10:29 AM 發表
其實大陸限每日150個名額係多餘, 其他國家既人,只要合資格,就可以即時同香港人團聚,唔使等配額
不過班泛民,有為青年就用呢點攻擊中方及港府嘛..

如果無限額,你估邊個慘D..

每日150個單程證

14年時間76萬人

岩岩係人工島既容量

雖然單證證唔可以取消

但係額度係可以修改

點解單程證配額唔可以縮減

減低人口增長既速度 ?

土地增長追唔到人口增長

人均居住面積唔會大咗住得舒服咗

倒頭來得個吉

引用:
原帖由 lung_block 於 2018-10-11 10:37 AM 發表

不過班泛民,有為青年就用呢點攻擊中方及港府嘛..

如果無限額,你估邊個慘D..
以前香港讀大學,大學生都沒有宿舍
現在,個個要宿舍

點解?香港的大學生一定比不上以前

引用:
原帖由 caihk 於 2018-10-11 10:38 AM 發表
每日150個單程證

14年時間76萬人

岩岩係人工島既容量

雖然單證證唔可以取消

但係額度係可以修改

點解單程證配額唔可以縮減

減低人口增長既速度 ?

土地增長追唔到人口增長

人均居住面積唔會大咗住得舒服咗

倒頭來得個吉 ...
香港政府話人口老化,靠內地人來
不過,150其實真係甘大影響,可以減到50,其實都是一個好的方法。起碼公屋可以舒緩下,

引用:
原帖由 ecasp 於 2018-10-11 09:14 AM 發表

冇個150人?香港大學生去唔去洗碗 洗廁所呀?
香港大學雞嘅志願係住公屋攞綜援呀!

其實唔算填得多,當然如果收埋養農地就更多地可以起樓

填完就冇左一半儲備咩,哩地一賣,庫房又水浸,留意番成本只係千五蚊一呎