• 瀏覽: 64,654
  • 回覆: 613
  • 追帖: 8
+8
引用:
原帖由 返工會暈 於 2018-10-10 12:06 PM 發表
禁電子煙但唔禁煙
全面禁止電子煙的真正原因是, 電子煙可以代替傳統煙, 令政府稅收大減, 所以全面禁電子煙!!

引用:
原帖由 一家團聚 於 2018-10-10 01:47 PM 發表

紹興、花雕、養命酒一樣都可以飲用,一樣會影響健康,一樣飲醉後會鬧事。
影響健康關你乜野事

引用:
原帖由 芬達* 於 2018-10-10 01:17 PM 發表
點解唔先令食真煙嘅人轉食電子煙呢?
全面禁止電子煙的真正原因是, 電子煙可以代替傳統煙, 令政府稅收大減, 所以全面禁電子煙!!

引用:
原帖由 pplove 於 2018-10-10 01:50 PM 發表

全國禁煙其實都幾麻煩,
就算有日全香港禁止吸煙
也會有人北上去買
如果禁止吸煙,北上買返黎已經犯法。同毒品一樣

引用:
原帖由 hkduck123 於 2018-10-10 01:49 PM 發表
紅酒又唔禁
應該要煙酒一齊禁售禁買

引用:
原帖由 泰利哥哥 於 2018-10-10 01:13 PM 發表
點解唔禁埋煙?
我聽講D西人會發動另一個鴉片戰爭。

引用:
原帖由 一家團聚 於 2018-10-10 01:47 PM 發表

紹興、花雕、養命酒一樣都可以飲用,一樣會影響健康,一樣飲醉後會鬧事。
飲醉先會
成年人如果想飲,飲一兩啖唔得?會醉就唔好飲啦

吸煙一呼以經影響人

唔好人地禁果樣你就問尼樣點解唔禁
人地介食薯片又要問人點解唔介糖
煩唔煩

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-10 01:51 PM 發表
影響健康關你乜野事
香煙影響健康又關你乜野事

吊你老母林鄭,禁煙就甘快手,禁港獨就聲都吾敢出,正垃圾
你念下港獨害年青一代慘定煙仔

引用:
原帖由 棉花木有糖 於 2018-10-10 11:42 AM 發表
特首林鄭月娥正發表任內第二份施政報告,指為保障市民,特別是兒童及青少年健康,全面禁止電子煙。

https://fs.mingpao.com/ins/20181010/s00001/97b97e53c54b04b72104ffbb725a5a31.jpg

睇得出政府好有決心全面禁煙,長遠來講都有助減輕醫療方面的負擔。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.co ...
犯文會反對

引用:
原帖由 插旗2 於 2018-10-10 11:49 AM 發表
識幾個老嘢有吸煙習慣。
臨死個幾年死得好痛苦。
每秒鐘在喘氣,度日如年。
因為得返半邊肺功能,並有肺積水。
拖幾年先死,皆因吸煙所玫。
試過有人唔食煙最後都生肺癌死。其實有幾多人臨死前係唔痛苦?

煙稅咁高 梗係要全禁電子煙 而且亦要保障返嘅有利益商人收入

引用:
原帖由 fevernova 於 2018-10-10 11:53 AM 發表

可惜人真係唔見棺材唔流淚
我都成日勸身邊朋友戒煙,或起碼食小d都好
根本勸唔聽
其實食一枝已經破壞咗個肺,永遠好唔翻,先父食咗廿年煙戒咗四十幾年,雖然長壽九十幾,但最後幾年都係哮喘陪隨,因為醫生話一吸煙,戒煙只係停止壞落去⋯

引用:
原帖由 fevernova 於 2018-10-10 11:53 AM 發表

可惜人真係唔見棺材唔流淚
我都成日勸身邊朋友戒煙,或起碼食小d都好
根本勸唔聽
自己食話之妳死,但是迫人食二三煙才仆街。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]