• 瀏覽: 28,015
  • 回覆: 407
  • 追帖: 2
+9
【明報專訊】最近一年,全球各地開始出現「無人店」,利用科技完成整個消費流程,並收集消費者購物數據及分析其行為。過去幾個月,香港有多間以「無人」為噱頭的「推廣店」(Pop-up Store),其中支付寶香港的無人店活動本月初完結,一個月內接待了逾萬人,當中並無發生開店前憂慮的盜竊事件。不過,有科技業界人士表示,在港推行「無人商店」仍有多項挑戰,包括技術未成熟、市民未習慣電子支付等,需時普及。

支付寶係香港都仲未成熟,最主要都係市民對電子支付無信心﹗

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/pns/dailynews/web_tc/article/20181010/s00002/1539109115670

引用:
原帖由 石子宏 於 2018-10-10 08:51 AM 發表
【明報專訊】最近一年,全球各地開始出現「無人店」,利用科技完成整個消費流程,並收集消費者購物數據及分析其行為。過去幾個月,香港有多間以「無人」為噱頭的「推廣店」(Pop-up Store),其中支付寶香港的無人店活動本月初完結,一個月內接待了逾萬人,當中並無發生開店前憂慮的盜竊事件。不過,有科技業界人士表示,在港推行「無人商店」仍有多項挑戰,包括技術未成熟、市民未習慣電子支付等,需時普及。

...
我日日都在香港用支付寶在超市同街市買東西
好方便

漁港人民....思想未追上

等提款卡可以直接綁定支付寶再說普及吧

銀行無提供,講普及很難

乃肛都多餘,根本係售價問題
你試下賣平d,睇下有無人買
班c9爭崩頭,店都拆左你呀

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-10-10 08:56 AM 發表

銀行無提供,講普及很難
綁信用卡唔係更好咩?

咪就係呢d反對派莫舔肛霸住個業界話語權
麥記家下自篤明顯多人過排實體

師奶都曉支付寶儲印花嘅年代
你代表IT科技業界卻大大聲代表港人傾向用現金

莫乃光好酸啊。如果個店係歐美公司開肯定唔會咁講囉。

引用:
原帖由 clipperwood 於 2018-10-10 08:54 AM 發表
漁港人民....思想未追上
同意

他們低端香港人只愛用落後的八達通
他們最喜歡要排隊去充值

只會成為漁港

莫奶肛呢條蠢才
依家網上購物越普及,都冇用到現金去銀行入數支付,又唔講!

引用:
原帖由 ngblowwater-03 於 2018-10-10 08:54 AM 發表
港人仍傾向用現金<===成日見超市7仔用8達通比lor
找到成袋銀仔唔通出街用???
除個別鋪頭只收現金,無可奈何要用現金找數...用現金一係跟唔上步伐既老人家..
一係冇銀用既沸青,在家中拿"碎銀"去買野...

引用:
原帖由 hoikittsang 於 2018-10-10 08:56 AM 發表

銀行無提供,講普及很難
綁信用卡唔係更有着數咩?

主題標籤 #莫乃光
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]