• 瀏覽: 2,327
  • 回覆: 24

無印良品發布了不甚理想的中國市場二季度業績。根據無印良品母公司株式會社良品計畫日前發布的二季報,無印良品中國市場在實施降價後可比銷售首次下滑2.2%,致使中國市場上半財年收入下滑0.2%。此前多達9次的降價,未能阻止無印良品在中國銷售放緩的趨勢。

盡管截至8月30日的上半年內,無印良品母公司在中國市場實現營業收入為361.68億日元,但其財報顯示,2018財年二季度至2019財年二季度,公司在中國市場每個季度的營業收入分別同比增長22.6%、21.2%、18.3%、14.8%和10.4%,營業收入增幅呈現逐漸放緩趨勢。

從進入中國市場受到熱捧到熱度趨於冷卻,為迎合中國市場,無印良品在中國市場屢次實施降價。去年8月,無印良品宣布中國店鋪將在秋冬季開啟新定價,其中家居類降價幅度為67%,電子類和健康美容類分別降價21%、24%。今年1月,該品牌在中國首次正式實施有史以來最大規模降價,稱為“新定價”戰略。而此前該品牌在中國市場已先後6次下調部分商品價格。

在上月,無印良品北京一門店還因不配合工商抽檢引發非議,這一插曲也為該品牌蒙上陰影。

整體消費向上,外企銷售向下
國產愈來愈強、外國企業在中國內地愈來愈難撈,都係美國發動貿易戰既重要原因

新聞來源連結:
https://www.toutiao.com/a6610194446451474947/

無印有好野?!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-10-9 02:38 PM 發表
無印有好野?!
未買過

引用:
原帖由 睇天做人 於 2018-10-9 02:38 PM 發表
無印有好野?!
十幾年前興呢d極簡約冇design既野,不過近年覺得cheap cheap地

無印係香港都撈唔掂
唔好話係國內
引用:
原帖由 starr 於 2018-10-9 02:33 PM 發表
http://p98.pstatp.com/large/pgc-image/1539055815455155fac3db0

無印良品發布了不甚理想的中國市場二季度業績。根據無印良品母公司株式會社良品計畫日前發布的二季報,無印良品中國市場在實施降價後可比銷售首次下滑2.2%,致使中國市場上半財年收入下滑0.2%。此前多達9次的降價,未能阻止無印良品在中國銷售放緩的趨勢。

盡管截至8月30 ...

外資撈唔掂止蝕離場,毒媒又可以吹外資集體撤資  

咁你起嘛比我後生 10 年
我個年代
無印就係 IN,就係潮
但係無幾年之後就變得好唔搞
後來無印大改革
又起返幾年
呢幾年無印又沒落了
引用:
原帖由 starr 於 2018-10-9 02:39 PM 發表

十幾年前興呢d極簡約冇design既野,不過近年覺得cheap cheap地

版主效率好高,10分鐘就搬走 

我都係
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-9 02:39 PM 發表
未買過

由補選報名前到宜家
版主們都辛苦啦
成日有撕裂 PO
其實討論應該好似呢個 PO 咁
輕鬆 D、理性 D、大家咪 HAPPY D 囉
引用:
原帖由 starr 於 2018-10-9 02:44 PM 發表
版主效率好高,10分鐘就搬走

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-9 02:46 PM 發表
由補選報名前到宜家
版主們都辛苦啦
成日有撕裂 PO
其實討論應該好似呢個 PO 咁
輕鬆 D、理性 D、大家咪 HAPPY D 囉
...
可能版主眼中 唔係政治鬥爭就唔係新聞

又唔好咁講
大家 TAKE IT EASY
版主都好正嘅
呢個放係副刋都合理嘅
因為佢唔算係一次性發生或者係大事連續性有新資料(例如:貿易戰最近雙方角力)
引用:
原帖由 starr 於 2018-10-9 03:01 PM 發表

可能版主眼中 唔係政治鬥爭就唔係新聞

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-10-9 02:39 PM 發表
未買過
精明

D野平咩

引用:
原帖由 starr 於 2018-10-9 02:33 PM 發表
http://p98.pstatp.com/large/pgc-image/1539055815455155fac3db0

盡管截至8月30 ...
性價比唔高,設計唔掂,售價太貴,國內同類產品比佢好,現在國內的人購物有理性

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]