• 瀏覽: 2,173
  • 回覆: 55

「我又唔想去深入去理解,究竟香港應該點幫佢哋(子女)安排。」教育局長楊潤雄就子女入讀國際學校、海外升讀大學的教育選擇,周日於電台節目如此解釋,並形容自己「懶啲揀咗個簡單方法」;另他又提出「要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢」,有關言論隨即惹來社會熱議。一直關注教育議題的知名導演張堅庭則對此感到諷刺,並建議月薪達8萬元或屬首長級政府官員的子女,不准入讀國際學校。
張堅庭昨午在YouTube上載一段短片,指楊潤雄為子女選讀國際學校,希望其習得一口流利地道的英文,作此選擇的人必然覺得英文比中文有優勢,有此想法的教育局長肯定離地「有問題」,不理解以廣東話為母語的普羅大眾需求,因為對方根本不在這個教育系統內,「所以楊潤雄講廣東話教學長遠無優勢,我覺得好諷刺。」張堅庭又建議了解國際學校優勢的楊潤雄,將可取之處套用至本地教育;並要求月薪達8萬或屬首長級的政府官員,其子女須入讀本地學校不能入讀國際學校,因為此舉是「公開蔑視自己嘅母語,包括普通話同廣東話」。
中大政治及行政學系高級講師蔡子強認同官員應以身作則,亦能起到示範作用及令市民有信心;同時會感受到「切膚之痛」,有助解決部分教育問題,不過,學習亦關乎子女的個人選擇,如硬性規範官員子女入讀甚麼學校則有違人權,作為政策屬矯枉過正。另外,楊潤雄昨午再回應事件,指當局一直無改兩文三語的政策,普教中或粵教中屬學校的專業決定,自己只是就「粵語學中」能否發展提出疑問,無先設立場。

要求月薪達8萬或屬首長級的政府官員,其子女須入讀本地學校...

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/news/新聞/楊潤雄言論續惹爭議-張堅庭倡禁讀國際學校高官子女-144913

又係人哋無人權、自己有⋯⋯嘅典型例子
引用:
原帖由 pugbb 於 2018-10-9 10:02 AM 發表

「我又唔想去深入去理解,究竟香港應該點幫佢哋(子女)安排。」教育局長楊潤雄就子女入讀國際學校、海外升讀大學的教育選擇,周日於電台節目如此解釋,並形容自己「懶啲揀咗個簡單方法」;另他又提出「要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢」,有關言論隨即惹來社會熱議。一直關注教育議題的知名導演張堅庭則對此感到諷刺,並建議月薪達8萬元或屬首長級政府官員的子女,不准入讀國際學校。
張堅庭昨 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-9 10:43 AM 發表
又係人哋無人權、自己有⋯⋯嘅典型例子

口口聲聲支持中文的官員都唔以身作則,要百姓以身作則,似乎係強盜理論。

高官吹下水, 刷下鞋. 唔駛咁認真喇.

佢嘅仔女自己無人權去邊度讀書????

如果你滿意政府政策,你仔女一樣可以有自己嘅選擇。

將自己嘅意志強加係人哋身上,就真係強盜啦。
引用:
原帖由 CB1668_2 於 2018-10-9 10:48 AM 發表

口口聲聲支持中文的官員都唔以身作則,要百姓以身作則,似乎係強盜理論。

收皮啦死港奸張堅庭, 關你X事咩不如你成家唔好用普通話吖
引用:
原帖由 pugbb 於 2018-10-9 10:02 AM 發表

張堅庭昨 ...

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-9 10:53 AM 發表
佢嘅仔女自己無人權去邊度讀書????

如果你滿意政府政策,你仔女一樣可以有自己嘅選擇。

將自己嘅意志強加係人哋身上,就真係強盜啦。

...
啲官推動緊中文、普通話喎!呢個唔係啲官的意志黎架?

身體最誠實,啲官都唔認為係事實的事,佢自己就當事實咁講,要人當事實咁做,有啲問題。

教育局局長子女唔准讀國際學校
食環局局長家庭唔准睇私家醫生
運房局局長家庭唔准住私樓
創科局局長唔准用現金
政制及內地事務局局長唔准去外國

特首,最好乜L都唔准做

係唔係要咁?低能

燒到其他官員,今次楊真係捉蟲

引用:
原帖由 apmichael 於 2018-10-9 11:20 AM 發表
教育局局長子女唔准讀國際學校
食環局局長家庭唔准睇私家醫生
運房局局長家庭唔准住私樓
創科局局長唔准用現金
政制及內地事務局局長唔准去外國

特首,最好乜L都唔准做

係唔係要咁?低能 ...
你掉轉左,而家人地叫佢d子女去非國際學校即是子女入去香港教育制度享受

咁都唔明你點討論呀

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]