註冊 登入



打印

[本港新聞評論] 黃秋生歐錦棠反駁楊潤雄張堅庭:高官子女應禁讀國際學校

黃秋生歐錦棠反駁楊潤雄張堅庭:高官子女應禁讀國際學校 E-mail 此主題給朋友

提示: 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽

教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府落實,教育局內月薪超過八萬或十萬的官員,子女不能讀國際學校,否則在心態上「有啲蔑視中文」。
向來關心教育議題的導演張堅庭今午在 YouTube 上載一段自拍短片,回應楊潤雄昨日言論。他指,香港人普遍認同加強普通話能力是沒有問題,但楊所指的「廣東話教學無優勢」,則違背港人想法:「我哋唔係用優勢來判斷廣東話好定唔好,語言文字是文化傳承的一部分。我哋講廣東話唔係講應用,而是講同父母、朋友的溝通、完全不是一種應用,唔係話學廣東話去搵食咁簡單。」
他認為,廣東話及普通話同時並用,兩者同樣熟練,應該沒有問題,「點解佢會覺得係一個問題?」
https://www.youtube.com/watch?v=xxwz6WLgiBQ
張堅庭又批評,楊潤雄讓子女讀國際學校的決定,顯示他視英文口語、外國文化為最大優勢,「但呢位人士卻成為了香港人的教育局局長。這樣思考方法的人做教育局局長,設計、想法肯定有問題,起碼會好離地……(佢)完全無經驗,因為他子女不在系統裡面。所以楊潤雄講廣東話教學長遠無優勢,我覺得好諷刺。」張又建議政府落實在教育局裡,月薪超過八萬或十萬以上官員的子女,不能讀國際學校,最多只能讀直資學校。「因為這樣在心態上,有些蔑視中文。我覺得這是政治問題。…如果講政治,這是政治需要。」
另外黃秋生昨晚亦在 facebook 發帖諷刺楊的言論:「全世界邊個地方用癀東話學中文?全世界又邊個地方喺個小島上面起咁多高樓大厦? 咁係咪要拆哂D樓?」
藝人歐錦棠亦發文反撃楊潤雄:「所以,佢咪送L晒佢啲仔女過英國囉!官喎!」

係呢個世代好難得聽到人話, 尤其公眾人物, 多謝你張堅庭,  至於個d所謂讀飽書, 仲要一個月唔知幾多十萬人工既局長, 唔用腦淨係識講禽獸話, 簡直難聽過粗口.

新聞來源連結:
https://thestandnews.com/politics/%E9%BB%83%E7%A7%8B%E7%94%9F%E7%AD%89%E8%97%9D%E4%BA%BA%E5%8F%8D%E9%A7%81%E6%A5%8A%E6%BD%A4%E9%9B%84-%E5%BC%B5%E5%A0%85%E5%BA%AD%E5%BB%BA%E8%AD%B0%E7%A6%81%E9%AB%98%E5%AE%98%E5%AD%90%E5%A5%B3%E8%AE%80%E5%9C%8B%E9%9A%9B%E5%AD%B8%E6%A0%A1/進入香討影片區



精選樓盤
僕街楊局長


同一個道理 批評者既子女一樣唔好讀國際學校


條焗腸真係無L腦嘅。所以話鄉土盲撐嗰班友,唔係畜生都一定係人渣!


[隱藏]
吃yellox sixk jj


回覆 引用 TOP

提示: 違規內容已被屏蔽
學校裏面大把人講普通話


中文發展未來會以普通話為主

唔通唔係?

需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。

研究姐,未雨綢繆,居安思危

咁同讀唔讀國際學校有咩關係?



高官俾仔女讀國際學校咪唔忠於黨,中國學校唔好咩,呢d就係賣國賊啦,漢奸。
係d盲乃狗先唔讚成,正一無撚腦,基本上係芧屎坑既咀蟲,周圍找屎吃。



唔見左 "中X地產" ?  唔知元朗變左香港市中心未呢 ?

[隱藏]
提示: 違規內容已被屏蔽
高官送仔女去英國讀書全由市民包費用, 呢D狗官點會唔貪? 根本佢無資格做教育局長, 連自己仔女都唔俾佢地讀本地學校, 對香港教育有幾深認識? 又係堅離地去施政, 下台吧!


有競爭有進步
壟斷行業收縮
所有高官子女都不準移民海外。


引用:
原帖由 angux123123 於 2018-10-9 02:11 AM 發表

同一個道理 批評者既子女一樣唔好讀國際學校
批評者沒話學普通話中文係最好。



回覆 引用 TOP

賤種,欺師滅祖


[隱藏]
引用:
原帖由 ch_margaux 於 2018-10-9 02:29 AM 發表




其實你想寫咩呢?睇完都唔L明!其實你驚咩呢?鬼L鼠鼠打啲唔打啲。咁L驚就咪L打啦!我而家屌。你老母呀!柒頭!
Yellox sixj心狼殘忍,現實生活小弟有所明白



回覆 引用 TOP

 提示:支持鍵盤翻頁 ←左 右→
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]






重要聲明:本討論區是以即時上載留言的方式運作,香港討論區對所有留言的真實性、完整性及立場等,不負任何法律責任。而一切留言之言論只代表留言者個人意 見,並非本網站之立場,讀者及用戶不應信賴內容,並應自行判斷內容之真實性。於有關情形下,讀者及用戶應尋求專業意見(如涉及醫療、法律或投資等問題)。 由於本討論區受到「即時上載留言」運作方式所規限,故不能完全監察所有留言,若讀者及用戶發現有留言出現問題,請聯絡我們。香港討論區有權刪除任何留言及拒絕任何人士上載留言 (刪除前或不會作事先警告及通知 ), 同時亦有不刪除留言的權利,如有任何爭議,管理員擁有最終的詮釋權 。用戶切勿撰寫粗言穢語、誹謗、渲染色情暴力或人身攻擊的言論,敬請自律。本網站保留一切法律權利。


Copyright©2003- Discuss.com.hk Limited. All Right Reserved.
版權所有,不得轉載。