• 瀏覽: 37,292
  • 回覆: 393
  • 追帖: 4
international school正是普教中

唔擦鞋,點會升官發財
引用:
原帖由 dealyou 於 2018-10-9 08:14 AM 發表
局長,你又真係柒左嘅
普通話,你就由得人地有興趣有遠見嘅人自由去學去進修啦,你要人地以普通話為主流,呢啲真係有點兒講唔過

不如話有子女既不准做官啦

其實好多外國人都已經學好普通話,將來成為世界第二,甚至第一語言也並不稀奇,不過局長可以用較軟性手法講出事實的,香港新一代小學生已經要學國語,我小學時都冇得學,係好事!

唉!其實廣東歌、廣東話節目已經買少見少,遲啲可能連廣東話電影都冇埋,好可惜!希望特區政府在推動普通話之餘,可以扶植多啲廣東話有關工業,不過又談何容易呢?!

引用:
原帖由 SiuAlvin 於 2018-10-9 07:44 AM 發表
其實國際學校好多都用緊普通話教學。
我個女都讀國際學校,佢地老師好少講未來香港會點,一開口最少講亞洲或中國,城市佢地通常講新加坡或上海。

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-10-9 02:28 AM 發表
中文發展未來會以普通話為主

唔通唔係?

需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。

研究姐,未雨綢繆,居安思危

咁同讀唔讀國際學校有咩關係? ...
同意,睇嘢要遠大啲,香港人實在太敏感了

問吓張堅庭子女是否只學廣東話不學國語

其實香港係一個好柒好笑的地方, 唔讀國際學校只係因為無錢, 講咁嘅說話係窮又妒忌!

除了香港台灣全世界的國際學校要讀中文都係讀普通話同簡體中文
引用:
原帖由 6柒89 於 2018-10-9 02:08 AM 發表

教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府 ...

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-10-9 08:21 AM 發表

特首林鄭月娥 (全家英國籍)
前特首梁振英 (又名Mr. Higgins, 全家英國籍)
前教育局長吳克儉的子女 (外國升學, 已入籍)
立法會主席梁君彥 (英國籍, 宣稱已放棄英籍)
教育局長楊潤雄 (子女讀國際學校)
港大校委會主席李國章 (嫁鬼婆生鬼仔)
前商務及經濟發展局長蘇錦樑 (加拿大藉)
前局長曾德成的子女 (外國升學)
財政司陳荗波的子女 (英國藉) ...
你份資料來至邊度?如何証實真確?

生抽王??被老豆遺棄=BNO和黃皮犬,西施犬,流浪犬被遺棄在漁港一漆樣,跟著自己又有那種遺棄的基因去遺棄一隻流浪犬

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]