• 瀏覽: 37,246
  • 回覆: 393
  • 追帖: 4
揾張堅庭做教育局局長!

落台啦

人人平等、人權自由⋯⋯又被消失了
引用:
原帖由 6柒89 於 2018-10-9 02:08 AM 發表

教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府 ...

引用:
原帖由 ceciliakoo 於 2018-10-9 02:37 AM 發表
所有高官子女都不準移民海外。
習種自己做皇帝,佢子女都做唔到喇

想香港變好,政府高官不能接受政府補助送仔女讀國際學校及去外國讀書...

引用:
原帖由 SHATINYAU 於 2018-10-9 02:11 AM 發表
僕街楊局長
人家是討論一個專業問題,偏偏有人扯到人家子女
就象有人 替港府辯護,就有人要人 滾到內地一樣邏輯

照此邏輯,那些天天罵港府的人 為何不滾出香港?

叫楊局長以後做訪問,請用普通話

不如恢復 英文中學 好過,讀英文有利事業發展,又可以代表香港國際地位

我諗贊成英文中學既人,會多過贊成普通話教中文

反正讀到 high dip degree 都係全英文作答

都係80年後 既 港英 年代好,係我開心既童年,可惜回不了

引用:
原帖由 6柒89 於 2018-10-9 02:08 AM 發表
https://cdn.thestandnews.com/media/photos/cache/alfred-05_MwL0i_1200x0.png
教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府 ...
識諗既人就唔會係黃絲啦!

引用:
原帖由 肉雞 於 2018-10-9 02:28 AM 發表
高官俾仔女讀國際學校咪唔忠於黨,中國學校唔好咩,呢d就係賣國賊啦,漢奸。
係d盲乃狗先唔讚成,正一無撚腦,基本上係芧屎坑既咀蟲,周圍找屎吃。
...
口裏說不身體最誠實😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 肉雞 於 2018-10-9 02:28 AM 發表
高官俾仔女讀國際學校咪唔忠於黨,中國學校唔好咩,呢d就係賣國賊啦,漢奸。
係d盲乃狗先唔讚成,正一無撚腦,基本上係芧屎坑既咀蟲,周圍找屎吃。
...
世上沒有比愛國心更容易更方便販賣的東西😎😎😎😎😎

中國就係比呢啲漢奸港奸害撚死!何止讀國際學校,直頭中共高層香港高官子女家屬唔准擁有外國護照或雙重戶籍!否則即炒!家人有外國護照你根本唔會用心為國做事!全世界只有中國人係咁!咁同外國人統治中國有咩分別?

引用:
原帖由 hlover96 於 2018-10-9 03:57 AM 發表

人家是討論一個專業問題,偏偏有人扯到人家子女
就象有人 替港府辯護,就有人要人 滾到內地一樣邏輯

照此邏輯,那些天天罵港府的人 為何不滾出香港? ...
每日鬧政府嘅人先至真正關心中國香港,因為想佢好!高官只搵着數退休就人移民正冚家剷

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]