• 瀏覽: 37,264
  • 回覆: 393
  • 追帖: 4
引用:
原帖由 mycarrera 於 2018-10-9 08:24 AM 發表
問吓張堅庭子女是否只學廣東話不學國語
張嘅子女係讀國際學校

引用:
原帖由 Lecter.MD 於 2018-10-9 08:35 AM 發表

正確,而且要仿效楊局長,學多D英語,出到去五文四語絶對無蝕底
張堅提及羊局長 政治任務
我相信是
其實香港人無反對學普通話 德文 法文……
但怎可貶低廣東話呢

應該送回國內讀,毛毛話北大清華排名高過香港。

引用:
原帖由 6柒89 於 2018-10-9 02:08 發表

教育局局長楊潤雄昨日表示,中文發展未來會以普通話為主,需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。黃秋生、歐錦棠等演藝界人士均於網上反駁楊潤雄,其中導演張堅庭拍片批評,這番話出自楊潤雄口中「好諷刺」,因對方子女就讀於國際學校。張堅庭又建議政府 ...
教育局長子女入國際學校?
祗有香港才會如此失智!

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-10-9 02:28 AM 發表
中文發展未來會以普通話為主

唔通唔係?

需要研究長遠以廣東話學習中文,會否令香港失去優勢。

研究姐,未雨綢繆,居安思危

咁同讀唔讀國際學校有咩關係? ...
以廣東系基礎,然後再學好普通話和英語。
甘就可以傳承到最接近中華文化的廣東話和正體字,面向國內以普通話溝通。對外用英文也能跟全世界交流。

局長想多D人學好普通話系正確,不過佢既推銷手發太過屎....

正如大陸高官叫人民愛國,子女送美國一樣

引用:
原帖由 22333000 於 2018-10-9 08:28 AM 發表

你又學人講150呀?你唔去揾源頭?咁大個人用下腦啦
源頭咪中共國用人海戰術殖民政策,日日放多過150x落嚟搶奪港人福利,掠取香港資源。用以逼死/逼走香港人,作為統戰香港。乜9野團聚借口,都是呃9香港人。
特衰政府就叫香港人上難灣區生活,又比中共國日日150x落嚟,唔係想大換血系乜野。
小學生,多D上youtube睇清楚新聞,唔好聽埋“爰黨愛國“乃共員刷鞋仔9up,呢班廢柴只要有錢收,做人契弟都肯。

引用:
原帖由 黃老邪 於 2018-10-9 05:42 AM 發表

啱,以前吖嘛!
現在不是嗎,請舉例?
在國內D路牌都會翻譯做英文喎

引用:
原帖由 肉雞 於 2018-10-9 02:28 AM 發表
高官俾仔女讀國際學校咪唔忠於黨,中國學校唔好咩,呢d就係賣國賊啦,漢奸。
係d盲乃狗先唔讚成,正一無撚腦,基本上係芧屎坑既咀蟲,周圍找屎吃。
...
楊局長行事跟黨領導一致啫

用普通話學中文會真係好咗咩,普教中成效出名差架喇

香港傳媒把一小部分人(名人)的意見無限放大製造矛盾

引用:
原帖由 yipb1 於 2018-10-9 08:39 AM 發表

張堅提及羊局長 政治任務
我相信是
其實香港人無反對學普通話 德文 法文……
但怎可貶低廣東話呢
佢甘做根本反宣傳,呢個高官0智慧

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]