• 瀏覽: 5,627
  • 回覆: 124
  • 追帖: 1
+6
【新增教育局局長楊潤雄回應】教育局局長楊潤雄昨日於電台節目指,希望學生能以普通話表達日常用語,稱世界將來的中文發展,會以普通話為主,質疑以廣東話學中文會否長遠,直言:「全世界學中文你諗下有邊啲地方用廣東話?其實冇架……即係成個世界將來中文嘅發展,係以普通話為主。香港一個700萬人嘅社會用...

一直以來香港都係以廣東話為主,點解硬係要想轉為普通話為主?唔明,費解。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20181008/58769596

附件

Screenshot_20181009-012717.jpg(109.16 KB)

Screenshot_20181009-012727.jpg(149.17 KB)

Screenshot_20181009-012736.jpg(139.56 KB)

Screenshot_20181009-012746.jpg(120.96 KB)

Screenshot_20181009-012802.jpg(93.18 KB)

咁Ben Sir應該要高調啲屌9啲香港人,唔好再錯別字,自己都唔好剩係識歸類一啲用詞,就好似好高水平,或者自己曲高和寡咁識用罕見字,教多啲人用字,現在好多香港人啲用字都好小學雞㗎咋

僕街教育局局長

引用:
原帖由 30902018HKG 於 2018-10-9 01:32 AM 發表

教育局局長楊潤雄用廣東話叫人唔好用廣東話好好笑!
楊局長幾時叫人唔好用廣東話?
我睇勻上面都見唔到

你睇唔到好正常,因為係⋯⋯無。
引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-10-9 02:43 AM 發表

楊局長幾時叫人唔好用廣東話?
我睇勻上面都見唔到

這教育局長政治水平低下; 他沒說錯, 只是自制子彈給反對派打自己. 被反對派扣上反廣東話的大帽. 其實可以先讓某些學校先用普通話教學. 家長和反對派的家長自然會用腳投票. 教育局長根本不用浪費時間向外界亂放話自找MA煩.

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2018-10-9 03:39 AM 發表
你睇唔到好正常,因為係⋯⋯無。

港人一講到粵語、繁體字就好似黐咗線一樣,成日講粵語係古語,讀詩歌特別有味道,DKLM,唔講唔重以為港人日日出口成詩,又話繁體字先系正統,但係睇下班大學生,有幾多個寫到一手好字?

局長真係無話你一定唔可以用廣東話、繁體字
都唔係黐咗線
係同果 D「一根二根痴孖筋」一樣
要撕裂、撕裂再撕裂咁先可以有政治好處

班「仇中反中」講粗口就叻
引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-10-9 05:32 AM 發表

港人一講到粵語、繁體字就好似黐咗線一樣,成日講粵語係古語,讀詩歌特別有味道,DKLM,唔講唔重以為港人日日出口成詩,又話繁體字先系正統,但係睇下班大學生,有幾多個寫到一手好字? ...

可以學,唔可以轉, 廣東話是我母語

我唔理佢想點推廣now鬆話,扮撈鬆佬。不過邊個想消滅自己祖宗傳下來的粵語,就禽獸都不如!!

賣白粉比人吃,自己及其家下又唔撚吃,呢d人真係俾天收

引用:
原帖由 百李挑一 於 2018-10-9 05:32 AM 發表

港人一講到粵語、繁體字就好似黐咗線一樣,成日講粵語係古語,讀詩歌特別有味道,DKLM,唔講唔重以為港人日日出口成詩,又話繁體字先系正統,但係睇下班大學生,有幾多個寫到一手好字? ...
壯志肌餐胡奴肉,笑談喝飲匈奴血,死北佬根本想滅粵,仲唔同佢死過呀

講真話都比人小

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]