• 瀏覽: 893
  • 回覆: 9
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/comme ... 1003_00832_001.html

中國不少高官錯信美國政府,把資產轉移到美國,子女也移民美國。美國是狼虎政權,現在美國可能憑此要脅及擺佈一些中國高官,企圖影響中國。
資產,其實轉去歐洲(例如瑞士、英國)或澳洲比較安全,但最好就留在中國本土了,例如香港。
這是國家安全,不能掉以輕心!

引用:
原帖由 唔好信黃絲帶 於 2018-10-3 09:06 AM 發表
http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/commentary/20181003/bkn-20181003000412659-1003_00832_001.html

中國不少高官錯信美國政府,把資產轉移到美國,子女也移民美國。美國是狼虎政權,現在美國可能憑此要脅及擺佈一些中國高官,企圖影響中國。
資產,其實轉去歐洲(例如瑞士、英國)或澳洲比較安全,但最好就留在中國本土了,例如香 ...
重好,全部返去,唔駛查都一清二楚

另一方面思考
俾中國人睇清楚
民主大國
多麼的民主
也知道
其實最安全是自己的國

可能要考慮定立機制, 官員要公開已移民海外的直系家屬, 作為日後進升的考慮因素之一.

自已的國家這麼強,這麼偉大,自己又這麼愛國,為何要把大量資産和自己的後代,交去ㄧ個自己口中的邪惡國家,這ㄧ
㸃令人諗極都諗唔明。

引用:
原帖由 春天灰妹頭 於 2018-10-3 10:46 AM 發表
自已的國家這麼強,這麼偉大,自己又這麼愛國,為何要把大量資産和自己的後代,交去ㄧ個自己口中的邪惡國家,這ㄧ
㸃令人諗極都諗唔明。
冇錯真係諗唔明
中國明明係一個極權獨裁嘅國家
但係啲中國人民都有可以有護照周圍去旅行
又可以有錢嘅鍾意移民就可以移民
而係香港人口中嘅大量高官子女又講唔出係邊個高官子女??

獨裁共產國家唔係應該所有 國民都唔可以 有出入境自由㗎咩?

引用:
原帖由 無聊的小市民 於 2018-10-3 10:35 AM 發表
另一方面思考
俾中國人睇清楚
民主大國
多麼的民主
也知道
其實最安全是自己的國
快d所有野返返去中國

引用:
原帖由 小三俊 於 2018-10-3 11:14 AM 發表

冇錯真係諗唔明
中國明明係一個極權獨裁嘅國家
但係啲中國人民都有可以有護照周圍去旅行
又可以有錢嘅鍾意移民就可以移民
而係香港人口中嘅大量高官子女又講唔出係邊個高官子女??

獨裁共產國家唔係應該所有 國民都唔可以 有出入境自由㗎咩? ...
我這些蟻民井蛙又㸃會諗得明吖,要等師兄你賜教了。

引用:
原帖由 春天灰妹頭 於 2018-10-3 11:58 AM 發表

我這些蟻民井蛙又㸃會諗得明吖,要等師兄你賜教了。
民主嘅嘢我識條鐵咩
成日喺網上面睇到你哋話大量高官子女移民 美國
但係嚟嚟去去都係嗰幾個又講唔到仲有邊啲

所以先係向你賜教啫

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]