• 瀏覽: 3,838
  • 回覆: 63
+2
請問美軍電磁炮試驗了二三十年,點解仲未上艦測試??

美奴話冇用,落後,唔需要

引用:
原帖由 pooh24680 於 2018-9-26 05:47 PM 發表
美奴話冇用,落後,唔需要
美國國會舊年叫停電磁炮,跟住中國電磁炮上艦測試,2018年美國又突然重撥款再延續研究電磁炮,究竟因咩理由?

一時一樣的美國。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2018-9-26 05:50 PM 發表

美國國會舊年叫停電磁炮,跟住中國電磁炮上艦測試,2018年美國又突然重撥款再延續研究電磁炮,究竟因咩理由?

一時一樣的美國。
原來重啟左,冇留意添

引用:
原帖由 pooh24680 於 2018-9-26 05:56 PM 發表

原來重啟左,冇留意添
我都係剛剛才知道。

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2018-9-26 05:50 PM 發表

一時一樣的美國。
人有我有,咪L執輸

引用:
原帖由 末日戰狂 於 2018-9-26 05:57 PM 發表

我都係剛剛才知道。
我諗真係面子過唔倒
佢停項目時,個表現其實已經好強,不過係未到軍方指標
如老解測試成功上艦,老尾真係冇面見人

借唔到錢搞.

引用:
原帖由 SAM1628 於 2018-9-26 06:05 PM 發表

見到大陸成功咗,酸到落唔到台,焗住再撥款再搞~勁搞笑!
你睇下大陸既成功指標同美國個成功指標分別先啦... 大陸成功咗的結果,放係美國指標度,係要入堆填區架.
如果美國用大陸指標,一早就服咗役.

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-9-26 06:17 PM 發表

你睇下大陸既成功指標同美國個成功指標分別先啦... 大陸成功咗的結果,放係美國指標度,係要入堆填區架.
如果美國用大陸指標,一早就服咗役.
咁請問中美兩國個指標係乜?

引用:
原帖由 pooh24680 於 2018-9-26 06:20 PM 發表

咁請問中美兩國個指標係乜?
美國的失敗:美國電磁軌道炮儘管地面射速已經做到了每分鐘4.8發的程度,仍距離美軍提出2013年、每分鐘10發的指標.
中國的成功:
中國最近幾年的電磁炮項目卻進行的如火如荼,並且已經取得瞭兩個關鍵性的成果。一個是馬偉明院士團隊成功研制的"強迫儲能裝置",一個是北京有色金屬研究院研發的"雙面高溫超導薄膜"。前者是電磁炮充足電力的保障,它的作用在於電磁炮在一次發射結束之後可以迅速聚集起能量進行下一波發射(標準的時間是45秒,這意味著每分鐘的發射速度不到兩發)

因為落後

引用:
原帖由 funbull9394 於 2018-9-26 06:39 PM 發表

美國的失敗:美國電磁軌道炮儘管地面射速已經做到了每分鐘4.8發的程度,仍距離美軍提出2013年、每分鐘10發的指標.
中國的成功:
中國最近幾年的電磁炮項目卻進行的如火如荼,並且已經取得瞭兩個關鍵性的成果。一個是馬偉明院士團隊成功研制的"強迫儲能裝置",一個是北京有色金屬研究院研發的"雙面高溫超導薄膜"。前者是電磁炮充足電力的保障,它的作用在於電磁炮在一次發射結束之後可以迅速聚集起能量進行 ...
我係問指標,唔係做倒幾多
美國指標係10發/分
中國人指標係幾多?
每分兩發?

仲有其他 動能/射程 指標

引用:
原帖由 pooh24680 於 2018-9-26 06:43 PM 發表

我係問指標,唔係做倒幾多
美國指標係10發/秒
中國人指標係幾多?
每秒兩發?
每秒???你閱讀能力有問題? 中國做到每45秒一發就宣稱成功.  美國每13秒一發就宣稱失敗.  這就是不同指標.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]