• 瀏覽: 3,080
  • 回覆: 54
+2
香港人明顯已跟大陸人有明顯文化道德文字及語言差異,而且相當顯著,勉強混為一談會引申民族認同衝突,引起港獨爭議,我認為應定性一個新嘅香港族加以區分,咁樣可以平息香港人嘅身份認同,唔會搞港獨。

中國廣東香港人

你班港獨份子好疊馬?無啦啦要國家強行劃分幾百萬中國香港人俾你班港毒

你記住:係香港呢片中國土地上,純粹得香港人同港獨份子兩種。

香港人係中國人民的一種;港獨份子就唔知算咩,反正佢地係被專政的對象,唔屬於人民。

根據中華人民共和國憲法,中國實行人民民主專政。

「對占全國人口絕大多數的人民實行民主,對極少數敵對分子實施專政

港獨份子=敵對份子。

區分新民族,唔係要獨立喎

香港係有少數族裔劃分既,唔想歸入漢族,劃入南亞裔囉,啱晒你班黃人啦。

有D人只有民族認同𥕞礙, 幾時敢衝突?

舊漢族已在清朝被滿族同化,語言文字已面目全非,香港需幸保不失,傳承左正統,但以免魚目混珠,區分出香港族,係平息港獨好方法,中國本來就有好多民族,多加一個沒什麼大問題

引用:
原帖由 Classico 於 2018-9-24 07:46 PM 發表
區分新民族,唔係要獨立喎
新民族啊? 世界對一個民族個定義係咩呢? 最基礎係有自己獨特個文化。獨特個語言。獨特文字

你今晚有無食月餅?  有啊? 你好獨特咩?漢族人今晚都食喔!
你識講圍頭話嘛? 吓?你講廣東話?仲要係白話添啊?  咁廣州人算咩族呢?

你寫咩字啊? 烏里丹島文啊?

今晚唔好點燈籠啊! 新民族!

引用:
原帖由 Classico 於 2018-9-24 04:26 PM 發表
香港人明顯已跟大陸人有明顯文化道德文字及語言差異,而且相當顯著,勉強混為一談會引申民族認同衝突,引起港獨爭議,我認為應定性一個新嘅香港族加以區分,咁樣可以平息香港人嘅身份認同,唔會搞港獨。 ...
黃絲香港自族

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-9-24 06:50 PM 發表
你班港獨份子好疊馬?無啦啦要國家強行劃分幾百萬中國香港人俾你班港毒

你記住:係香港呢片中國土地上,純粹得香港人同港獨份子兩種。

香港人係中國人民的一種;港獨份子就唔知算咩,反正佢地係被專政的對象,唔屬於人民。 ...
你話就算,你老幾?

引用:
原帖由 benadsl 於 2018-9-24 06:52 PM 發表
根據中華人民共和國憲法,中國實行人民民主專政。

「對占全國人口絕大多數的人民實行民主,對極少數敵對分子實施專政」

港獨份子=敵對份子。 ...
香港實施基本法,不實施全國性法律。

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-9-24 08:15 PM 發表
有D人只有民族認同𥕞礙, 幾時敢衝突?
不一定要武力解決。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]