• 瀏覽: 3,444
  • 回覆: 55
愛國與移民沒有必然關係,留在自己國家一樣可以數典亡祖;當年劉曉波寧願坐穿牢底,賴在中國不走,郤一直到死也要對着幹。

出國的人動機當然各人不同,但有一點不得不注意;就是到了外國才明白自己是甚麼人,因為居住在當地的人會不斷地教訓,使你非要明白自己是“何人”不可。不少從來沒有國家觀念的人,也會慢慢變得愛國,甚至不少是幾代之後的族裔。

有機會不妨問問南亞人,他們愛的是那個國家?

原來係咁......

引用:
原帖由 pswong01 於 2018-9-24 15:20 發表
原來係咁......

愛走的走好了,雙方也沒有什么值得留戀。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-24 03:40 PM 發表

愛走的走好了,雙方也沒有什么值得留戀。
若果所有異見人士可以自由離開中國,
至少一半人走了。
肥佬習的面子往哪裏放?
明明是死攬著異見人士當籌碼。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-9-24 17:19 發表

若果所有異見人士可以自由離開中國,
至少一半人走了。
肥佬習的面子往哪裏放?
明明是死攬著異見人士當籌碼。
哈哈哈!我估習大大就系想有一半人離開中國。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-24 18:02 發表

哈哈哈!我估習大大就系想有一半人離開中國。
尤其是唔想做中國人果的,早走早着。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-24 06:04 PM 發表

尤其是唔想做中國人果的,早走早着。
同意,同時強國政府請唔好強加「中國人」身份喺「華人」身上。

有PRC國籍=中國人
冇PRC國籍=唔係中國人

引用:
原帖由 caledis 於 2018-9-24 19:07 發表

同意,同時強國政府請唔好強加「中國人」身份喺「華人」身上。

有PRC國籍=中國人
冇PRC國籍=唔係中國人
咪自作多情啦!中國人少你一個唔少。尤其是的廢人。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-25 12:16 AM 發表

咪自作多情啦!中國人少你一個唔少。尤其是的廢人。
唔係講緊我,係全球非PRC國籍華人。

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-24 01:10 PM 發表
愛國與移民沒有必然關係,留在自己國家一樣可以數典亡祖;當年劉曉波寧願坐穿牢底,賴在中國不走,郤一直到死也要對着幹。

出國的人動機當然各人不同,但有一點不得不注意;就是到了外國才明白自己是甚麼人,因為居住在當地的人會不斷地教訓,使你非要明白自己是“何人”不可。不少從來沒有國家觀念的人,也會慢慢變得愛國,甚至不少是幾代之後的族裔。

有機會不妨問問南亞人,他們愛的是那個國家? ...
二者當然無關係,劉霞夠話自己愛國。咪一樣去咗德國。咁愛國點解唔死係中國。
喺中國做政治犯幾咁悽美呀!
又話生不如死,但遲遲都唔見佢死。
劉霞已經演繹愛國一樣可以出國。
等嗰啲成日話愛國唔可以移民。
成日話高官子女移民唔愛國。
出國就係愛國嘅表現。

引用:
原帖由 caledis 於 2018-9-25 00:27 發表

唔係講緊我,係全球非PRC國籍華人。
你代表人地講嘢?

引用:
原帖由 mart1212 於 2018-9-25 06:50 發表

二者當然無關係,劉霞夠話自己愛國。咪一樣去咗德國。咁愛國點解唔死係中國。
喺中國做政治犯幾咁悽美呀!
又話生不如死,但遲遲都唔見佢死。
劉霞已經演繹愛國一樣可以出國。
等嗰啲成日話愛國唔可以移民。
成日話高官子女移民唔愛國。
出國就係愛國嘅表現。 ...
劉霞只系個無知病人,等同廢人。點解?

香港謀體只能報道佢响德國飲啤酒,系咪好無助呢?

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-25 09:01 AM 發表

你代表人地講嘢?
咁想做中國人就移民PRC,攞PRC國籍啦。

http://finance.ifeng.com/news/people/20110309/3612465.shtml

引用:
原帖由 caledis 於 2018-9-25 21:11 發表

咁想做中國人就移民PRC,攞PRC國籍啦。

http://finance.ifeng.com/news/people/20110309/3612465.shtml
我依家就住响中國。做乜要移民?

引用:
原帖由 神經箭 於 2018-9-25 09:28 PM 發表

我依家就住响中國。做乜要移民?
我講緊非PRC國籍嘅華人呀。

絕大部分香港人都係中國人係無可否認嘅事實。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]