• 瀏覽: 14,930
  • 回覆: 171
  • 追帖: 2
+3

高鐵西九龍站內有15間食肆,涵蓋中、日、東南亞、西式菜。看似選擇多多,實際上物價不算便宜;而且麥當勞、大家樂、大快活、肯德基等連鎖快餐店均沒有進駐,有食客慨嘆少了一重選擇,「惟有硬食貴嘢。」

15間進駐西九龍站的食肆,今日全部營業,但並非間間都有位坐。以1時許的午飯時段觀察,以添好運點心專門店最「爆棚」,一度有近50人等候入座。而佔地1.8萬平方呎、設350座位的美食廣場「堂前食坊」,亦幾近坐滿。至於人氣飲品店「春水堂」,亦有約30人排隊。

雖然店內美食應有盡有,但價錢並不相宜。以翠華集團旗下的「輕。快翠」為例,一個有即食麵、牛油厚多士、炒蛋的常餐,售價48。另外,外賣壽司專門店「魚尚」,一款有10件壽司的壽司盛要$35。至於「堂前食坊」的食物價錢更貴,如一款濃厚豬骨豚肉紫菜玉子拉麵需要98元、海鮮芝士焗飯要$78、原汁牛腩麵要62元、海南雞飯要88元,但都附送飲品。

專誠來參觀西九龍站的王先生表示,今日因為貪新鮮,選擇了較貴的拉麵試食。但他亦指,站內缺乏快餐店,少了一重選擇,「如果有得揀,都會揀快餐先」。他指,今天等派餐也用了半小時,假如真的趕時間,隨時「食唔晒就要走」,希望站內日後有更多快餐店。

今日坐高鐵來港的鄭先生亦表示,深圳北站有麥當勞、肯德基兩大連鎖快餐店,如果趕時間是一個非常好的選擇,對於西九站沒有這兩間餐廳表示有點遺憾,但相信站內仍有其他餐廳能滿足顧客需求。

新聞來源連結:
https://hk.news.appledaily.com/local/realtime/article/20180923/58715724

各位搭高鐵記得買定野食。。。

內地同胞錢多只吃貴價店
國力盡顯
中國又一次大勝

開幾架美食車過去,話唔定起死回生

機場食物貴唔貴?好平架?
定係毒果記者太窮?

咁窮就行出幾步,出去食快餐啦。

「今日坐高鐵來港的鄭先生亦表示,深圳北站有麥當勞、肯德基兩大連鎖快餐店,如果趕時間是一個非常好的選擇,對於西九站沒有這兩間餐廳表示有點遺憾,但相信站內仍有其他餐廳能滿足顧客需求。」

無麥當勞,受釘書機釘傷點算

提示: 違規內容已被屏蔽
牛油厚多士、炒蛋的常餐,售價48。另外,外賣壽司專門店「魚尚」,一款有10件壽司的壽司盛要$35。

10件壽司$35仲想點
已經反到冇野好反

引用:
原帖由 kitlo0414 於 2018-9-23 09:34 PM 發表

高鐵西九龍站內有15間食肆,涵蓋中、日、東南亞、西式菜。看似選擇多多,實際上物價不算便宜;而且麥當勞、大家樂、大快活、肯德基等連鎖快餐店均沒有進駐,有食客慨嘆少了一重選擇,「惟有硬食貴嘢。」

15間進駐西九龍站的食肆,今日全部營 ...
佢講嘢個價錢其實唔算貴啦嗰個位置⋯

引用:
原帖由 fb666 於 2018-9-23 09:55 PM 發表

睇價錢,數量....應食得過,但唔知用乜料吧,無相?
平又話cheap料
貴又話貴

機場食麥記都貴過人

貴夾唔飽,坐高鐵,有時間慢慢食嗎?

香港MTR為賺錢,學足領展,貴租,揀租戶

快餐,應是最多人喜歡食

貴嘢

引用:
原帖由 m40 於 2018-9-23 09:54 PM 發表

佢講嘢個價錢其實唔算貴啦嗰個位置⋯
貴吾貴見仁見智。。。

「如果你驚你咪唔好坐高鐵囉!」

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]