• 瀏覽: 14,810
  • 回覆: 216
  • 追帖: 1
英媒報道,中國向美國大豆加徵關稅,令國內貿易商紛紛改買南美等地大豆之際,有買家不理會政治後果,冒險購進多批價格大跌的美國大豆。

兩批美國大豆分別安排在周五(21日)及下周三(26日)進入中國港口,買家未明。一名國營公司貿易代表就說:

「購入這些大豆的人很大膽,現時我們都不夠膽從美國進貨。」有貿易商說,相信中國海關會拖慢檢查該批進口大豆。 

有中國進口商表示,現時入口美國大豆要面臨政治後果。不過,其好處亦十分顯著,因為受貿易戰影響,美國海灣地區的大豆價格從4月起起大跌30%,至10年來最低的316美元(約2400港元)一噸,與此同時,巴西大豆已跳升至每噸近4000港元。 

這代表了什麼?

新聞來源連結:

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/cnnews/20180922/mobile/bkn-20180922151259751-0922_00952_001.html

平就得啦,打埋稅都有著數。

代表跌價嘅大豆買咗都唔會蝕

除非大陸用行政手法拖到發霉

都未出到關

有呢個風險

引用:
原帖由 打雜天使 於 2018-9-22 04:46 PM 發表
英媒報道,中國向美國大豆加徵關稅,令國內貿易商紛紛改買南美等地大豆之際,有買家不理會政治後果,冒險購進多批價格大跌的美國大豆。

兩批美國大豆分別安排在周五(21日)及下周三(26日)進入中國港口,買家未明。一名國營公司貿易代表就說:

「購入這些大豆的人很大膽,現時我們都不夠膽從美國進貨。」有貿易商說,相信中國海關會拖慢檢查該批進口大豆。 

有中國進口商表示,現時入口美國大豆要面臨政治後果。 ...
代表美國農人俾特大帝害死囉

打埋稅都平過以前,老美農民真係收入豐!

巴西大豆同美國大豆都是同一間美國出口商。

政治後果? 關咩事?

中國無話禁買美國大豆喎, 打足稅都買得, 有咩問題?

引用:
原帖由 來自M78星雲的神 於 2018-9-22 04:53 PM 發表
政治後果? 關咩事?

中國無話禁買美國大豆喎, 打足稅都買得, 有咩問題?
商人重利輕別離

為選票,特朗普政府會補貼農民令佢哋零損失,所以農民才會劈價7折。
愛國華商應該大量入貨,防止國內的通脹。

打貿易戰

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2018-9-22 04:58 PM 發表

愛國愛黨愛民族 總係跌落地拿返渣沙
信國信黨信民族,跟政策交稅充實國庫是好人民。

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2018-9-22 04:59 PM 發表
即係 打壓美國大豆無效啦
你識唔識嘢㗎,迫到佢要平賣便是一大打壓啦。

引用:
原帖由 版煮報夢 於 2018-9-22 04:59 PM 發表
即係 打壓美國大豆無效啦
美大豆農: 有麝自然香

主題標籤 #海關
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]