• 瀏覽: 20,025
  • 回覆: 274
+9
廣深港高鐵香港段的香港高鐵站就要啟用,這兩天港府和大陸駐港機構加強造勢活動,香港特首林鄭月娥也備好了首發高鐵上廣州的裙服套裝,另有傳說,中共神秘高層人物可能臨時現身在廣州出席高鐵活動等等。

然而臨近香港西九龍高鐵站開張,浮現了一個新課題,那就是在「一地兩檢」實施,高鐵西九龍站設立租借給廣東的內地口岸區之後,大陸公安來香港了。

真公安來了

新聞來源連結:
https://udn.com/news/story/11323/3381274

引用:
原帖由 joe_lo 於 2018-9-22 10:35 AM 發表
廣深港高鐵香港段的香港高鐵站就要啟用,這兩天港府和大陸駐港機構加強造勢活動,香港特首林鄭月娥也備好了首發高鐵上廣州的裙服套裝,另有傳說,中共神秘高層人物可能臨時現身在廣州出席高鐵活動等等。

然而臨近香港西九龍高鐵站開張,浮現了一個新課題,那就是在「一地兩檢」實施,高鐵西九龍站設立租借給廣東的內地口岸區之後,大陸公安來香港了。

https://pgw.udn.com.tw/gw/phot ...
仲有香港嘅大陸註軍呢?

保護市民!但係.....
罪犯同WC最驚!😱

引用:
原帖由 必佬 於 2018-9-22 10:43 AM 發表

仲有香港嘅大陸註軍呢?
駐軍是基本法所容許的。
駐警則違反基本法。
保安局局長黎棟國回覆時重申,所有香港境外的執法人員在港執法是違法、不能接受。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-9-22 10:50 AM 發表

駐軍是基本法所容許的。
駐警則違反基本法
保安局局長黎棟國回覆時重申,所有香港境外的執法人員在港執法是違法、不能接受。
法院說的?

歡迎!

港獨廢青以後有得震無得訓,好驚一覺醒來在高鐵上比公安綁上北京槍斃。

聽聞只有賊同犯罪人士先驚,我尼啲普通市民驚條毛

引用:
原帖由 小九習狗 於 2018-9-22 10:53 AM 發表
一國兩制
呆灣身分證呢?

歡迎!

其實中央應該簡化修改基本法的程序。咁班hihi就無話可說

引用:
原帖由 小九習狗 於 2018-9-22 10:57 AM 發表

你自己要po啫
即係你話自己係咩呆灣國民原來是 9 UP 老作囉
引用:
原帖由 小九習狗 於 2018-9-21 12:49 PM 發表

你留意我啱啱貼既新聞先啦
仲有
我們目前實質上已經獨立了 ...

引用:
原帖由 Joeycky 於 2018-9-22 10:54 AM 發表
港獨廢青以後有得震無得訓,好驚一覺醒來在高鐵上比公安綁上北京槍斃。
再不用挾持上大飛洗頭

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]