• 瀏覽: 2,060
  • 回覆: 12
借個案來說明媒體引導風向的能力

同一個人,同一番話
新聞的標題解讀、Google的搜尋結果
90%都針對中國人

其實她的原話是這樣的:
施瓦布表示,她說:「這個(特朗普)政府引起了他們的(中國人的)注意。我是個經濟學家,我不喜歡關稅。我是經濟學家,我也不喜歡單邊行動。我明說吧,這是自殘。任何人假裝說美國不會因為關稅受損的話,他們是在糊弄自己。但是,這個戰術,我們權且把它當作戰略的一部分吧,它得到了中國當局的關注。這是你和我都沒有做到的。也許最后的結果是中國人行為的改變,長期來說,會造成一個積極的結果,對中國、對美國和世界的其他地方都有利。」

或許在內文有更詳細的內容說明
但標題設定、媒體數量都明顯有偏頗 (最搞笑是演繹成"撼動中國")
讀新聞要多加留神

谷歌係美國政府打手
輪團又係
所以中國禁谷歌好正路

你 google搜尋 " 習近平 ”,第一、二頁全部都係以下反共反華網站文章:

紐約時報
BBC 中文
多維新聞
大紀元
新唐人
臺灣自由時報
阿波羅網
蘋果日報
香港 01
852 郵報

美國佬真厲害!

引用:
原帖由 煙如織 於 2018-9-22 12:51 AM 發表
你 google搜尋 " 習近平 ”,第一、二頁全部都係以下反共反華網站文章:

紐約時報
BBC 中文
多維新聞
大紀元
新唐人
臺灣自由時報
阿波羅網
蘋果日報
香港 01
852 郵報

美國佬真厲害! ...
岩岩試過又真係啵,又唔怪得大陸禁9你google,國人上google搵習主席,搵10個post十個都無句好話一未刁7,須則可能要翻牆先睇到😄

習總未必是最好領袖,但特朗普一是狂人.
令中國知到美國無朋友,自大不講信用,等我們拿着鎗來和平相處,
小國一早比美國食左.

引用:
原帖由 煙如織 於 2018-9-22 12:51 AM 發表

紐約時報
BBC 中文
多維新聞
大紀元
新唐人
臺灣自由時報
阿波羅網
蘋果日報
香港 01
852 郵報

美國佬真厲害! ...
勁!

最慘係年青人淨係相信網上消息, 不單止無用腦諗, 連最基本求真,去圖書館搵資料搜集都唔識, 連基本了解都。 下一步香港人食得屎。

引用:
原帖由 kc92 於 2018-9-22 04:17 PM 發表
最慘係年青人淨係相信網上消息, 不單止無用腦諗, 連最基本求真,去圖書館搵資料搜集都唔識, 連基本了解都。 下一步香港人食得屎。
連屎都冇得食先真

谷歌係美國隻狗,當然要控制搜尋結果啦

你地要report google個報導有問題,慢慢就會改

引用:
原帖由 浪漫周周 於 2018-9-22 05:40 PM 發表
你地要report google個報導有問題,慢慢就會改
太傻太天真,google根本就係美國既打手

引用:
原帖由 starr 於 2018-9-22 09:57 PM 發表

太傻太天真,google根本就係美國既打手
我地唔做,只會縱容佢地

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]