• 瀏覽: 4,516
  • 回覆: 37
  • 追帖: 1
有內地微博這樣形容風災後的香港:「……人非常多,但秩序井然,大家都低着頭看手機,刷新聞……冷氣還是那樣大,也不會充斥雜吵及凌亂的聲音……永遠的先下後上左行右立,永遠的無煙,永遠都自覺排隊……這是一個溫暖的城市,風平浪靜時,大家埋頭苦幹,驚濤駭浪時,大家各盡其職。風雨過後,感覺大家都好像風雨從來沒有來過一般,大家都很忙了……」

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2018-9-21 06:48 AM 發表
有內地微博這樣形容風災後的香港:「……人非常多,但秩序井然,大家都低着頭看手機,刷新聞……冷氣還是那樣大,也不會充斥雜吵及凌亂的聲音……永遠的先下後上左行右立,永遠的無煙,永遠都自覺排隊……這是一個溫暖的城市,風平浪靜時,大家埋頭苦幹,驚濤駭浪時,大家各盡其職。風雨過後,感覺大家都好像風雨從來沒有來過一般,大家都很忙了……」 ...
講到排隊文化, 日本人更有秩序, 扶手電梯與扶手電梯之間仍然是一條單人綫的

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2018-9-21 07:54 AM 發表

講到排隊文化, 日本人更有秩序, 扶手電梯與扶手電梯之間仍然是一條單人綫的
香港也算是不錯了。作為香港的一份子是自豪的

假新聞,大陸野都信

引用:
原帖由 swerner 於 2018-9-21 08:08 發表
假新聞,大陸野都信
假咩!我係香港長大有咩風浪未見過而且無安然渡過,呢次亦係咁,人地無講錯唔明點解你會係假既?

冷氣還是那樣大?不是因為大陸發電站厲害嗎?

可惜香港有班假民主/真共產嘅仆街

引用:
原帖由 swerner 於 2018-9-21 08:08 AM 發表
假新聞,大陸野都信
讚美香港的,我信㗎

引用:
原帖由 swerner 於 2018-9-21 08:08 AM 發表
假新聞,大陸野都信
師兄又係外國人?都咁關心香港,真係好難得

引用:
原帖由 逍遙老僧 於 2018-9-21 08:03 AM 發表

香港也算是不錯了。作為香港的一份子是自豪的
香港人都非常唔錯, 當年幾十萬人和平遊行已經可見一斑

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2018-9-21 11:08 發表

香港人都非常唔錯, 當年幾十萬人和平遊行已經可見一斑
就算頭一日番工搞到好亂實屬正常!天災難預計嘛,況且都係亂一日,第二日己正常好多,如果無第一日亂中工作好難有第二日既正常嘛。

引用:
原帖由 kayakfans 於 2018-9-21 03:39 PM 發表

就算頭一日番工搞到好亂實屬正常!天災難預計嘛,況且都係亂一日,第二日己正常好多,如果無第一日亂中工作好難有第二日既正常嘛。
林鄭是沒有水晶球的

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2018-9-21 19:55 發表

林鄭是沒有水晶球的

引用:
原帖由 mazingerv1 於 2018-9-21 07:55 PM 發表

林鄭是沒有水晶球的
啱!當然她亦說了人工包括搵佢出氣。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]