• 瀏覽: 2,780
  • 回覆: 20
之前出左個帖,有師兄支持,有師兄反對,可惜反對的都是一刀切,一句話:停市

好失望

我可以話,香港人以勤奮而知名,香港不停市,更加不會因為馬路有斷樹就停市,風球過后,安全情況下,就系香港人發揮小宇宙的舞臺,當年沙士犯港,香港人都未言停市

其實問題系邊度?香港所有問題,主要系政府沿用大部分港英時期的施政,97回歸,政府唯一變化就系向北方跪拜,而以前系跪拜英庭

沿用港英施政有乜問題?問題系無民意基礎,之前英國一言堂,所謂的風球,掛幾號波,其實主要俾D船家睇,你班黃皮中國人工人,文員自己看著辦

英國大班風后返唔返,幾時返,唔到你管,所有英國在港大官或高層也一樣,但如返到公司,你班黃皮中國人未返到,邊有人裝水,沖咖啡?官邸個窗爛左,搵邊個發脾四?

所以當時香港藍嶺白嶺,打風后行路返工好正常

舊事不提,只爭朝夕

林鄭政府仲唔做D野,就真系抵死抵插

其中一建議,打風期間,分開復工信號,例如8號轉3號波,先轉紅色復工信號,所有處理災情的外判公司硬性規定復工,公共交通合理情況下復工,服務性行業,自願性復工,由勞資雙方早議定,服務性行業包括保安,戲院,餐廳。。。等等, office或工廠員工一邊留意轉信號時間,一邊可以去食早餐,超市買野,如果遇上過境8號波。香港路面災情無問題,所有公共交通歸位,政府可以轉綠色復工信號,員工可以按公司指引上班

例如早上六點轉3號風球,先轉紅色復工信號,一切正常,9點轉綠色復工信號

如碰上幾百年一遇,路過都十號風球的颶風,可能災情嚴重,可以深夜或隔天先轉綠色信號

3號風球轉8號波,亦可先用綠色放工信號,最后轉紅色,然后8號風球等等

主要在分流

當然這只是建議,拋磚引玉,歡迎討論或其他建議,不喜勿插

簡單D講嗎即係放銀行假既可以遲D返工,
放勞工假既要早返工,
一定又俾人嘈分化,標籤,不公平..................................

其實,政府內部現時已有一套指引,
根據各員工住所遠近,搭車難度,
安排員工提早放工及較遲返工.
本身有特殊困難者,一般都獲上司酌情處理.

私人機構亦大致跟隨.

至於個別無良僱主,
當然一定有.
但不要無限上綱,
說成全港僱主都是無良.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-9-20 11:55 PM 發表
簡單D講嗎即係放銀行假既可以遲D返工,
放勞工假既要早返工,
一定又俾人嘈分化,標籤,不公平..................................
分流

放銀行假本來就優于勞工假

死得.
政棍爭取梗勞工假要同銀行假睇齊,
你仲話要俾銀行假更多優惠.

大膽舉個例子

我系市區小老板,做餐廳,8號風球照開,廚房同員工都附近住,樂意雙工加班,附件街坊都幾支持

但當落8號轉3號,因為有路面有斷樹,政府下令全港停工,即我眼見天氣好左,但員工催我快D拉閘,我要趕客走,我煮好D菜,全部可以掉得,收鋪行出去變黑燈死城

你估有無人嘈?

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-9-21 12:35 AM 發表
死得.
政棍爭取梗勞工假要同銀行假睇齊,
你仲話要俾銀行假更多優惠.
其實重點系外判的災情清理人員分開,先做野,其他行業自願,不一定藍領白領,例如工廠打工仔一樣可以最后先返,保安經理可以最早返

要避開一齊返

梗係唔得啦.
我就可以放,
但我樓下既酒樓餐廳商場銀行..................等等,
就要開哂.

以今次風災為例 其實只係有些地區的人返唔到工 其他大部分都返到 只是可能有些要早少少出門 比平時辛苦些 係呢d情況下 飲食 交通 清潔工人等等工作量已做得比平時多 點解d白領就一定要舒舒服服先出得門? 佢地一定要有假放 其他工種辛苦之餘都冇假放?

同意放風假。
不過我屋企附近茶樓,餐廳,戲院,超市,士多要開門囉

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-9-21 12:45 AM 發表
梗係唔得啦.
我就可以放,
但我樓下既酒樓餐廳商場銀行..................等等,
就要開哂.
呢個咪系問題law, 個個民主之士叫全港停工,但又要有娛樂有飯食

行政令下,老板無辦法,全部休息,香港一定黑燈死士

引用:
原帖由 minifigure 於 2018-9-21 12:57 AM 發表
以今次風災為例 其實只係有些地區的人返唔到工 其他大部分都返到 只是可能有些要早少少出門 比平時辛苦些 係呢d情況下 飲食 交通 清潔工人等等工作量已做得比平時多 點解d白領就一定要舒舒服服先出得門? 佢地一定要有假放 其他工種辛苦之餘都冇假放? ...
無奈

其實就算8號風球,好多保安哥哥,姐姐,餐飲業員工仲要開工架

引用:
原帖由 沙頭角原住民 於 2018-9-21 12:28 AM 發表

分流

放銀行假本來就優于勞工假
但講到平等, 對等安全問題 (我返得工, 點個解佢吾返得工先....)

好多24小時服務行業物流, 物業管理, 公共服務都有”打風更”機制啦.....

如果政府領頭, 當日宣布因路面冧樹交通有問題, 政府”正常”部門, 搵金管局夾埋港交所, 銀行宣布下畫先開工, 情況可能已經好吾同.....

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-9-21 11:39 PM 發表

但講到平等, 對等安全問題 (我返得工, 點個解佢吾返得工先....)

好多24小時服務行業物流, 物業管理, 公共服務都有”打風更”機制啦.....

如果政府領頭, 當日宣布因路面冧樹交通有問題, 政府”正常”部門, 搵金管局夾埋港交所, 銀行宣布下畫先開工, 情況可能已經好吾同..... ...
YES! 就系應該分流,點分?可以按民意再立法(香港,你不立法等同空設)

不過豬兜政府肯定有最七的方法應付下次風災

民意不在民間,在立發議員手裡,建制夠票就系民意,不夠票,政府同泛民講掂數一樣系民意

引用:
原帖由 daimonster 於 2018-9-21 11:39 PM 發表

如果政府領頭, 當日宣布因路面冧樹交通有問題, 政府”正常”部門, 搵金管局夾埋港交所, 銀行宣布下畫先開工, 情況可能已經好吾同..... ...
放假嗎即係"打風更"班人要頂多果半日/一日.
人地已經頂左日幾啦.
你又想話呢D例外,正常返日間果班人,都要返埋那嗎.

又點叫"正常部門",
鋸樹既,掃街既,都係"正常部門",返正常日間時間播.
哦.鋸樹,掃街既又例外.

講到尾,
嗎又係為自己度身訂做一套,
自己唔使返,人地就要返既方案.

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-9-22 08:22 AM 發表

放假嗎即係"打風更"班人要頂多果半日/一日.
人地已經頂左日幾啦.
你又想話呢D例外,正常返日間果班人,都要返埋那嗎.

又點叫"正常部門",
鋸樹既,掃街既,都係"正常部門",返正常日間時間播.
哦.鋸樹,掃街既又例外.

講到尾,
嗎又係為自己度身訂做一套,
自己唔使返,人地就要返既方案.
:smil ...
師兄, 我只係講現狀, 幾時講過要放假?

1/ 宜家有好多工作有”打風更”安排, 包括自己, 撞著天竹咁大個風未試過, 咪同老板公司再傾過條件(補償)同resume回復安排機制, 係要強化點做啫.

講咩先後返工, 我已經講公平而言”我返得, 點解你吾返得?”幾時想話有D例外?

我只係按星期一情況, 因為周街冧樹, 最少靠巴士路面鉄路返工嘅人都返吾到工, “一般”八號吾開工嘅下晝開, 吾駛全港上班族同時利用得返5成功力嘅運輸系統淨浪費時間於排隊啫

師兄想講有人貪放假最好八號風平浪靜落街飲茶睇戲, 我明白. 但我吾係得益果個, 我做零售supply chain, 打風只會增加我工作!!
要昅實幾時落波, 倉(專車接送) 鋪/辦公室(公共交通),幾時復工加上貨底做種種動態安排. 打風吾返工時間我基本上只係work at home

有一日政府夠膽好似美國打風”緊急狀態”, 鋸樹, 通渠, 禁止商業活動一都停工, 咪皆大歡喜, 最公平.

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]