• 瀏覽: 27,555
  • 回覆: 160
  • 追帖: 4
+4
Liquified natural gas is a fast-growing industry, and China's retaliatory tariffs will hurt.

美國致力推動液體天然氣出口,以為一路靠嚇對中國行得通,今次中國反制加美國入口液體天然氣關稅,美國油公司同蘑菇仔痕了!

新聞來源連結:
https://cnnmon.ie/2NrDGRq

直頭唔買佢老美之油氣仲好。

引用:
原帖由 Patricklau2083 於 2018-9-20 06:36 PM 發表
原來全球得中國先要買油,五毛們智慧好厲害阿
只是中國人買美國油,
全球好多國家都要買油

蘑菇仔總統話我們又贏了

不買對方貨品都係貿易戰的其中一個招數,是否奏效就要睇下邊個頂唔順先喇。

delete

引用:
原帖由 Patricklau2083 於 2018-9-20 06:36 PM 發表
液態天然氣好難保存,開採之後要盡快賣出,俄羅斯都大把貨等住人買,中國係入口最大國,老美冇左呢個呢個市場,浸浸就算磨菇幾痕都硬唔起囉!

引用:
原帖由 從地獄走一轉 於 2018-9-20 07:02 PM 發表
delete
中國啲基因豆用嚟餵豬,歐洲佬用嚟食!🤣🤣

唔係唔買,平就買。

引用:
原帖由 豆芽生 於 2018-9-20 06:55 PM 發表
蘑菇仔總統話我們又贏了
因為油氣呢啲戰略物資可以留下自己用

美國唔賣高科技及戰略資源俾中國所以做成貿易逆差,但要中國繼續買D農產品及貴價貨達至美國減少逆差呢個方法根本不可行,美國要夾硬嚟祗會一拍兩散,互不交易,但美國會即時仆街,根本冇任何國家能提供同樣價錢及質素嘅生活百貨,冇咗中國貨就換來惡性通脹,但試試問吓中國百姓冇咗美國貨對佢哋影響大嗎?

引用:
液體天然氣係國際商物,有價有市!價格相當透明!呢個關稅重點係中國買家已經唔會買美國出口液體天然氣!美國油公司已經失去咗中國龐大市場!

引用:
原帖由 高高陳高高 於 2018-9-20 06:55 PM 發表

只是中國人買美國油,
全球好多國家都要買油
問題系中國系全球最大嘅燃油天然氣入口國之一哩。如果唔入果個回了家 嘅天然氣和油嘅話, 無其它國家可以全完填補哩個空缺。另一邊系中國唔入老美嘅仲有好多選擇,仲可以趁機行埋人民幣結算。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]