• 瀏覽: 26,068
  • 回覆: 306
  • 追帖: 17
+3
引用:
原帖由 lawo 於 2018-9-21 06:27 AM 發表

你有何証據,但即使有,能因噎廢食嗎?
很多時歷史只是當權者的工具😎😎😎😎😎

引用:
原帖由 lawo 於 2018-9-21 06:34 AM 發表

不對,香港中年,老年人中,絕大部份都受西方文化教育出來,但都是愛中國,愛香港的,
你看看藍營建制的支持者就清楚.
當然有些不一定喜歡共産黨,但顯然和現在的,十八年沒讀中國歷史的學生,老師不同! ...
老實講 80後 果班

當時英國萬萬未諗到

中國要收番香港 所以做唔切洗腦

當收回香港以成事實

暗地推行洗腦教育

實行我走你也不能好過政策

洗左班黃小兵出黎

而佔中就是期考

本人80後 土生土長

邊個黨 同邊個政府 做實事

做對香港有幫助既我就絕對支持

果D攪事 同要靠批鬥黎擦存在感

既政黨 同政棍 絕對反感

引用:
原帖由 lawo 於 2018-9-21 08:19 AM 發表

新聞全真又如何,世上有國家是完美的,柏拉圖說的烏托邦嗎?有就麻煩擧例說出來!
除非你身負特別任務,忘記那些低層次的互相攻擊吧.
你所講既什麼美國陰謀,點解中國用唔到係美國度?你想話中國唔做咁既野?哈哈。
其實係民主國家,你講緊既,係國家體制既一部份,人民才是主人,攻擊一個政府唔掂,咁。。。佢下台,搵個出來選,國家係度,制度係度,邊會話亂?
講到中國咁驚,只係因為係獨裁統治,領導唔係人民選出,係鎗桿子出,咁人民不滿政府時,點算?咁就亂了,因為無法規。你講緊既野,例如假新聞,根本係全地球發生緊,美國無咩?歐洲無咩?點解人地唔會話假新聞呀,好驚呀,亡黨亡國呀。。。,點解?
2008年時,我以為會一步步走向民主開放,但事實係迫左好多人堅決反共。

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-9-20 08:20 PM 發表

呢個問題比較複雜D. 有說法係當年係因為想推國教, 所以CUT中史, 希望在國教度教番. 如果係咁, 可以算係好心做壞事, 弄巧反拙.
政府內部好多親英派內鬼(特別係回歸初期),設計令中學唔教中史,完全唔出奇

反中份子一直有全盤計劃,由八十年代已開始部署(港台公司化);佔中2014實行,但之前幾年已經做準備---皇后碼頭,反高鐵,反國教,一步一步來,睇得到有心人一直煽動年輕人參與;反國教甚至有教師以教授通識為名帶學生參加反政府集會

佔中直情有外國特務參加,目的係迫政府武力清場

佔中失敗後,有人就催谷本土派,再發動旺角暴亂,試圖迫政府鎮壓,造成流血事件

佢地根本有全盤計劃,逐步來

引用:
原帖由 zamora 於 2018-9-20 09:31 PM 發表
個64仔呀, melody呀......日日好勤力出帖話中國衰, 香港衰.....仲唔係打手......都費是同佢哋爭論....中國堀起係冇得阻.....
呢幾位應該係收錢出貼,太勤力+造作,我估係呆彎僱用既全職網軍

每日一頂

引用:
原帖由 wincan459 於 2018-9-20 11:56 PM 發表

這些洗腦文章只能欺騙內地社會低端人口。中國現在每年有上億人次中產人士出國,他們有親身體驗與比較,不會繼續受騙。

城邦人不同。同西方人一樣,許多香港低端人士十分嫉妒內地人財富增長。他們即使知道真相,也寧願中國失敗,這是主觀意志,不會改變。

世界上聽信美帝的國家,多數凶多吉少,中國無可能再發生六四類事件。共產黨內部也無可能出現胡耀邦趙紫陽一類天真政客。 ...
內地呢方面把關做得唔錯, 所以美國呢種文化精神摧毀戰在內地效果有限. 但仍唔可以掉以輕心.
香港就做得差好多, 所以唔少人被洗腦.

另一方面, 唔好以為低學歷人士先會中招. 香港好多高分低能的人. 讀書叻, 考試成績好, 入到神科, 唔等於佢就會樣樣都識, 包括複雜的政治. 所以我地一樣會見到被美國文化精神摧毀戰洗腦的高學歷人士.

引用:
原帖由 chungalex78 於 2018-9-21 01:59 AM 發表

樓主你是講得很對的所以我們應該對當年文革的事件深切的反醒還給讀書人的一個交代重新將孔子推回原本應該有的地位同埋應該將孔慶東這樣的人逐出文化界😎😎😎😎😎 ...
你以乎幾十年冇留意國內的情況了. 文革的野好多都已被平反. 孔子而家已經番到去好高的地位. 有冇聽過 "孔子學院"? 孔子學院就係中共在外國設立, 比外國人學中國文化的機構. 所以建議你得閒就UPDATE下自己對內地的認識, 唔好停留在幾十年前的思維了.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-9-21 10:38 AM 發表

你以乎幾十年冇留意國內的情況了. 文革的野好多都已被平反. 孔子而家已經番到去好高的地位. 有冇聽過 "孔子學院"? 孔子學院就係中共在外國設立, 比外國人學中國文化的機構. 所以建議你得閒就UPDATE下自己對內地的認識, 唔好停留在幾十年前的思維了. ...
假孔子之名

引用:
原帖由 kp9447 於 2018-9-21 02:13 AM 發表

弱智五毛
一句五毛, 就可以無視放在眼前的證據? 你咁做只係自己呃自己.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-9-21 10:38 AM 發表

你以乎幾十年冇留意國內的情況了. 文革的野好多都已被平反. 孔子而家已經番到去好高的地位. 有冇聽過 "孔子學院"? 孔子學院就係中共在外國設立, 比外國人學中國文化的機構. 所以建議你得閒就UPDATE下自己對內地的認識, 唔好停留在幾十年前的思維了. ...
政治神話的破滅,造成虛無主義的崛起,自此也奠定往後一代中國人的精神面貌不學無術文革十年荒廢教育、油嘴滑舌不要臉對人性喪失信任,熱衷政治投機

引用:
原帖由 胡姬爸爸 於 2018-9-21 02:15 AM 發表
查實唔算d乜,人類用呢d招數都用左幾千年,仲記得佔中之前鋪天蓋地的五毛打手論,就是為了轉移人們對收美國錢打手的視線。。。當時公司同事一聽到有人反對佔中,就很自然的說因為收左錢,而我說搞佔中班人收左錢,佢地就反應好大仲鬧我,可說分析能力已被這種宣傳攻擊打垮。。。而現在,除了少數的傻瓜,都不願意再提起佔中的蠢事了。 ...
其實古代兵法已有 "上兵伐謀,其次伐交,其次伐兵,其下攻城" 之說. 歷史上有好多次有國家派奸細潛入敵國放流言影響敵國的例子. 只係美國係現代國家之中, 運用呢種戰術最多的國家, 而一樓的文章就係指出具體的例子.

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-9-21 05:04 AM 發表

就係你呢d巫陷中國,中國幾時發生過毒奶粉?唔通又真係有毒疫苗事件咩?又唔通真係有p2p爆煲,搞到上訪北京咩?你話有無先?如果係咁,中國豈不是接二連三出?
其實呢類假新聞真係好多,例如為左巫陷中國多貪腐,權爭多,講到連薄希來貪污被人拉,仲笑話到連軍委副主席,徐才厚都係,最可笑係話連常委周永康都係貪污,如果係咁,咁貪腐既政府早就倒台啦,你話係唔係? ...
你不停曲線, 有咩意思?

中國有好野, 有壞野. 好的壞的, 我地都知, 絕唔係好似你幻想中以為我地只知中國的好野, 唔知中國的壞野. 所以唔好再咁幼稚了.

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-9-20 18:58 發表
謝謝提供例子.

其他唔知情的CHING, 等我解釋一下. 呢個 20168會不斷在我的帖子提我同我老婆的問題, 係針對性咁人身攻擊我, 大概已有十多次吧, 要證據的話我可以比佢的LINK你地睇. 其實佢有可能係精神有問題, 但我亦唔排除佢係打手, 針對我呢類活躍人士, 嘗試用呢種方法逼我同佢對罵, 令我被BAN. ...
能受天磨真鐵漢,不遭人忌是庸才
CHing就當呢個係勛章啦!

引用:
原帖由 阿聞 於 2018-9-20 05:47 PM 發表
聽港台節目 "五十年後", 葉sir今期提到一篇幾年前的文章: 美國對中國“新療法”:文化精神摧毀戰. 講的係美國的打手在內地發好多洗腦文其中常用的幾種手法, 聽落發覺香討都見唔少. 於是揾番原文來睇, 順便share比大家, 同埋大家討論下有冇在香討/港媒見過呢d例子.

2樓係香討/港媒的例子. 以下先睇文章原文:

美國在有計劃地搞垮南聯盟、前蘇聯後,又按照已制定好的計劃侵略伊拉克 ...
甘似講緊 台灣膠帖

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]