• 瀏覽: 2,192
  • 回覆: 44
+2
【山竹襲港】潘蔚林有接班人!張家灝駐守杏花邨 被封「颱風之子」
超強颱風山竹襲港,全港各區受到嚴重破壞,市民為安全都留在家中,不過部分行業都要在十號波下緊守崗位,好似消防員、救護員、警察、保安員、新聞從業員等。

------------------------
網民點睇?

(觀點一) 傳媒機構點解要滿足我們無理的要求,要前線記者在危險中報導這些不必冒險的資料。讓記者在安全的地方報導不可以嗎?在室內拍攝室外的情況不可以嗎?

(觀點二) 無懼山竹,仍然堅守這岡位。今次大台低讚,出動專業記者,係颱風下,企街報道情況比市民知情況, 比起viutv記者就,只有機場情況,差好遠。

至於你又點睇呢?請投票~

------------------------

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/山竹襲港-潘蔚林有接班人-張家灝駐守杏花邨-被封-颱風之子-064206792.html

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 26

1. 支持電視台要記者搵命博報導颱風威力

15 (57.69%)

2. 反對電視台要記者搵命博報導颱風威力

11 (42.31%)

香港記者onL9啫,學下老美記者點報導颱風新聞啦

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20180916/mobile/bkn-20180916090240500-0916_00972_001.html

引用:
原帖由 Tokyo2040 於 2018-9-20 06:46 PM 發表
香港記者onL9啫,學下老美記者點報導颱風新聞啦

http://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/amenews/20180916/mobile/bkn-20180916090240500-0916_00972_001.html
誇張,誤導

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-20 05:01 PM 發表
咁就叫搵命博呀, 真係人唔笑狗都吠, 日日在敘利亞戰場採訪的記者叫做乜???
說對了。

可以笠住個橙色垃圾桶報導

維港兩岸海旁其實已經係比較細風,港外其他直接暴露於南中國海嘅海邊其實先係最大風

引用:
原帖由 靖安 於 2018-9-20 07:00 PM 發表
維港兩岸海旁其實已經係比較細風,港外其他直接暴露於南中國海嘅海邊其實先係最大風
但都唔等於有需要擺個人出去,話晒十號風球。

可能記者係等緊呢個機會,你就咪阻人上位啦!!~

引用:
原帖由 GTO1107 於 2018-9-20 17:57 發表

點可能係個記者自己決定,貪好玩?
可能記者決定,博上位啦,宜家邊個係最大得益者??咪係個記者囉!!

支持造謠日報班豬狗日日都無得休息

有保險ga ma

挑,班技者唔駛出糧咩!咁小兒科咁叫做揾命搏?咁驚就咪做返居企飲奶喇。

引用:
原帖由 007star 於 2018-9-20 04:59 PM 發表
保安除單人樓外
沒人接更不能走
十號波照頂硬上
人工低揾命去博
X2!

引用:
原帖由 GTO1107 於 2018-9-20 05:05 PM 發表

有瓦遮頭喎
橫風橫雨,騎樓底有L用呀!

按大家咁樣鬧林鄭,所以有黑兩或掛八號風球時,電視台同電台都唔應該返工。
當然,亦唔可以要留响電台同電視台嘅員工加班。

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-20 05:01 PM 發表
咁就叫搵命博呀, 真係人唔笑狗都吠, 日日在敘利亞戰場採訪的記者叫做乜???
就好似香港人排隊四粒鐘等車,就要政府宣告緊急狀態咁之嘛,香港人不嬲都弱雞過人架啦。

如果外國救援隊真喺信你緊急而來救援,睇到咁小兒科真喺唔知好嬲定好笑

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]