• 瀏覽: 2,184
  • 回覆: 44
+2
【山竹襲港】潘蔚林有接班人!張家灝駐守杏花邨 被封「颱風之子」
超強颱風山竹襲港,全港各區受到嚴重破壞,市民為安全都留在家中,不過部分行業都要在十號波下緊守崗位,好似消防員、救護員、警察、保安員、新聞從業員等。

------------------------
網民點睇?

(觀點一) 傳媒機構點解要滿足我們無理的要求,要前線記者在危險中報導這些不必冒險的資料。讓記者在安全的地方報導不可以嗎?在室內拍攝室外的情況不可以嗎?

(觀點二) 無懼山竹,仍然堅守這岡位。今次大台低讚,出動專業記者,係颱風下,企街報道情況比市民知情況, 比起viutv記者就,只有機場情況,差好遠。

至於你又點睇呢?請投票~

------------------------

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/山竹襲港-潘蔚林有接班人-張家灝駐守杏花邨-被封-颱風之子-064206792.html

投票項目 ( 單選 ) 參與人數 26

1. 支持電視台要記者搵命博報導颱風威力

15 (57.69%)

2. 反對電視台要記者搵命博報導颱風威力

11 (42.31%)

新聞自主,新聞部要出位,你阻佢就變成阻礙新聞自由

先搞清楚係電視台叫,定新聞部叫,定編輯要求,定記者自己決定先再講。

突然諗到... 會唔會係上司要求記者誇張啲,扮到企唔穩?因為上級知道觀眾鍾意睇依啲。

引用:
原帖由 愚輝 於 2018-9-20 05:55 PM 發表
先搞清楚係電視台叫,定新聞部叫,定編輯要求,定記者自己決定先再講。
點可能係個記者自己決定,貪好玩?

搏表現

掟磚丶放吹淚彈又咁多自認記者人仕出現嘅

食得咸魚抵得渴

引用:
原帖由 GTO1107 於 2018-9-20 05:06 PM 發表

戰地記者都唔會在槍戰時企出去空曠地方報導
無人會知身在戰爭 國家/地區/地點,幾時會被 空襲/突襲/流彈 打中,
成間醫院/領事館/平民區 都可以被炸,戰地記者唔危險過天氣報導?
真攪笑.....

引用:
原帖由 GTO1107 於 2018-9-20 05:56 PM 發表
突然諗到... 會唔會係上司要求記者誇張啲,扮到企唔穩?因為上級知道觀眾鍾意睇依啲。
咁樣?

咁多人8號風球去海邊睇浪
可以外判比呢班人做
叫佢用手機直播
再由電視台轉播

引用:
原帖由 GTO1107 於 2018-9-20 05:57 PM 發表

點可能係個記者自己決定,貪好玩?
你又從何得知唔係呢 ?

公眾知情權

引用:
原帖由 ohno5432 於 2018-9-20 06:20 PM 發表

無人會知身在戰爭 國家/地區/地點,幾時會被 空襲/突襲/流彈 打中,
成間醫院/領事館/平民區 都可以被炸,戰地記者唔危險過天氣報導?
真攪笑.....
我無話過戰地記者安全過報台風

重點係,明知槍戰進行中,就算戰記都唔會行出空曠地方報導。但報台風就要突登行出空曠地方?真係完全無必要。

引用:
原帖由 jbkk18 於 2018-9-20 06:33 PM 發表
公眾知情權
可以喺無咁當風既地方攝影,無必要擺個人出去。

樓主咪咁on啦,香港記者邊有咁專業,留意吓鏡頭遠方啲市民,企得幾輕鬆,嗰度都係當風位。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]