• 瀏覽: 5,272
  • 回覆: 87
政府有責任保護市民生命財產,要打工仔同老闆協調,結果就係要返工,香港政府坐視不理,助長奴隸制度

你連香港系行資本主義都吾知道

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 Classico 於 2018-9-20 01:38 PM 發表
政府有責任保護市民生命財產,要打工仔同老闆協調,結果就係要返工,香港政府坐視不理,助長奴隸制度
“無良老闆”其實係你班打風都要出街飲茶行街睇戲濕平的人呀!!!

部份酒樓十號風球都開呀,你係唔係想政府勒令強制佢關門呀。

冇事就民主,自由市場,有事又想長官主意凌駕。

正宗輸打贏要。

黃屍本性。

引用:
原帖由 Classico 於 2018-9-20 01:38 PM 發表
事實係政府唔計當日遲到或缺勤,亦有大把好老闆唔計。
至於唔好彩,遇到無良僱主,咁勸你揾過份工啦。

(當然,混水摸魚,住九龍返香港都博懵唔返既,就例外啦)

引用:
原帖由 路過的人_甲 於 2018-9-20 02:50 PM 發表

“無良老闆”其實係你班打風都要出街飲茶行街睇戲濕平的人呀!!!

部份酒樓十號風球都開呀,你係唔係想政府勒令強制佢關門呀。

冇事就民主,自由市場,有事又想長官主意凌駕。

正宗輸打贏要。

黃屍本性。 ...
中point!
香港就係多得呢班妄顧他人生死嘅''無良老闆''!

引用:
一黨專政你又嘈冤巴燃閉。自由協商又屌屌貢。究竟你想點撚樣呀。

引用:
老闆唔係市民?

引用:
奴隸係唔會得到咁多公僕服侍嘅.......

你都死嘅, 而家有誰因開工而失去生命財產?

全港有三百多萬打工仔, 就因那一萬幾千搭唔到車的人而變成奴隸?
就只因你班懶人狂吠, 而連累其他三百萬打工仔手停口停?
要唔要警察 ,消防, 市政工人, 醫護人員, 食肆服務員都陪你唔使開工, 先叫做唔使變成奴隸呀?

樓主嘅意思係,政府應該專制啲,可以剝奪員工嘅工作權?

民意調查咗未?
法案草擬咗未?
有冇三讀通過?
損失邊個/點分擔?
保險呢?
邊啲括免?點解?

樓主唔通係極權主意嘅fans?想玩一言堂?

引用:
你想行社會主義嗎?

引用:
原帖由 貓男 於 2018-9-20 04:04 PM 發表
樓主嘅意思係,政府應該專制啲,可以剝奪員工嘅工作權?

民意調查咗未?
法案草擬咗未?
有冇三讀通過?
損失邊個/點分擔?
保險呢?
邊啲括免?點解?

樓主唔通係極權主意嘅fans?想玩一言堂? ...
唔係要求專制,而係政府應有能力掌握各方面情況,依家好明顯係風災,6點落波好早之前大家都知,其實大家都準備返工,但估唔到路面同交通情況混亂到明顯市民冇可能安全有效返工,咁多人出黎返工甚至引起不必要嘅混亂,如果唔係香港人有文化有秩序,肯定造成好多傷亡。呢啲自然災害,美國見到唔對路都果斷要求百幾萬人徹離,呢啲因應情況應變嘅能力香港政府明顯係冇。香港人只能自求多福。

引用:
原帖由 Classico 於 2018-9-20 16:20 發表
唔係要求專制,而係政府應有能力掌握各方面情況,依家好明顯係風災,6點落波好早之前大家都知,其實大家都準備返工,但估唔到路面同交通情況混亂到明顯市民冇可能安全有效返工,咁多人出黎返工甚至引起不必要嘅混亂,如果唔係香港人有文化有秩序,肯定造成好多傷亡。呢啲自然災害,美國見到唔對路都果斷要求百幾萬人徹離,呢啲因應情況應變嘅能力香港政府明顯係冇。香港人只能自求多福。 ...
你講緊嘅嘢可能係啱,但邊個判斷邊個要返邊個唔洗返?
返嗰個有冇保險?冇食肆開舗冇超市冇7仔點食飯?
唔洗返出咗街玩點計?唔返嗰個有冇糧出?要出糧咁邊個出?唔洗出糧咁邊個補貼?

有冇買保險食咩點返工返幾點有冇得傾,林鄭鬼知咩!點判斷?
不在其位就不謀其事!要判斷返唔返工,理應由該員工嘅老闆話事!

香港政府唔係一言堂,呢啲嘢,冇可能一刀切要我地硬食。
要切,應該每個老闆逐個逐個同啲員工切。

所以你有工唔做咬老綜

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]