• 瀏覽: 36,899
  • 回覆: 173
  • 追帖: 2
+3
於本港大受歡迎、有近100萬用戶的滙豐銀行PayMe,近日疑有戶口被盜用,引致用戶損失。網上流傳有用戶於周日(16日)超強颱風山竹襲港時,收到匯豐銀行的短訊通知,指戶口綑綁的信用卡被過數後,再被人轉走,涉款5,000港元。匯豐銀行稱,留意到與PayMe有關的信用卡詐欺事件,正協助警方調查。警方回覆《香港01》查詢指,連同該個案,近日共接獲3宗相關報案,涉款共1.4萬元,全數案件皆列「以欺騙手段取得財產」,暫未有人被捕。據了解,事件並非PayMe的保安系統出現漏洞,初步調查懷疑事件與受害人未有妥善保護信用卡資料有關。

傳有多宗類似個案
網上流傳一段WhatsApp訊息,指有用戶於周日先後兩次接獲匯豐銀行的短訊通知,指綑綁PayMe戶口的信用卡被過數5,000港元。事主懷疑戶口被盜用,隨即致電熱線報失信用卡。訊息亦提及事主其後致電沙田警署報案,警長指近日已接獲多宗類似個案。

研發PayMe的滙豐銀行稱,留意到與PayMe有關的信用卡詐欺事件,正協助警方調查,相信只有少數案件涉案。滙豐呼籲如發現有可疑的信用卡交易,應立即聯絡滙豐及通知警方,並強調PayMe帳戶及電子錢包內的金錢,不會受到該事件影響。

據了解,事件並非PayMe的保安系統出錯。(資料圖片)

三宗個案發生在沙田及馬鞍山
警方表示,分別於今日(19日)及周二(18日)接獲3宗相關報案。沙田警署於周二晚上接獲一名53歲姓陳男子報案,指他早前接到電話短訊,顯示他的信用卡有數項轉帳至儲值支付工具的交易,總值約5,000元,報案人感到可疑遂報案。案件列「以欺騙手段取得財產」,由沙田警區刑事調查隊第二隊跟進,暫未有人被捕。

另外,馬鞍山警署於今日(19日)下午分別接獲一名66歲姓蔡男子及一名28歲姓鄧男子報案,指發現他們的信用卡分別有數項轉帳至儲值支付工具的交易,總值分別約7,000元及約2,000元,但他們未有登記使用這些工具,報案人感到可疑遂報案。兩宗案件皆列「以欺騙手段取得財產」,由沙田警區刑事調查隊第七隊跟進,暫未有人被捕。

又Play me ?

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/237738/三宗payme戶口疑被盜用遭過數共1-4萬元-滙豐-正協助警方調查

play me

同支付保果次1樣, 比人偷左信用卡, 而咁o岩綁左落個app, 所以入個app數

引用:
原帖由 thanks橋 於 2018-9-20 08:49 AM 發表
於本港大受歡迎、有近100萬用戶的滙豐銀行PayMe,近日疑有戶口被盜用,引致用戶損失。網上流傳有用戶於周日(16日)超強颱風山竹襲港時,收到匯豐銀行的短訊通知,指戶口綑綁的信用卡被過數後,再被人轉走,涉款5,000港元。匯豐銀行稱,留意到與PayMe有關的信用卡詐欺事件,正協助警方調查。警方回覆《香港01》查詢指,連同該個案,近日共接獲3宗相關報案,涉款共1.4萬元,全數案件皆列「以欺騙手段取得 ...
雖然三宗. 但肯定唔只. 因為好多金錢損失極小. 比人奄下奄下唔多覺...  
呢d on 居野早就話左咪用啦...  相比 支付保 ...支付保 安全得多...因為 支付保 幾時都有監控...你洗乜錢都有人睇到.

唔係WECHAT PAY / 支付寶出問題,傑青會選擇性失明!

城邦銀話支付寶,wechat pay不安全,原來..............
...

PAYME出事咁少留言
如果大陸APP出事已經乜乜七七大陸野信唔過

引用:
原帖由 clipperwood 於 2018-9-20 10:23 AM 發表 
城邦銀話支付寶,wechat pay不安全,原來..............
...
有01呢啲黃媒報道,使乜擔心。一早已經 幫黃狗打定針, 話唔關pay me保安系統問題, 人哋匯豐自己都未夠膽咁講住,01記者已經"據了解", 仲勁過啲專業 it人員。

支付寶捆綁手機,只要於手機支付寶設定付款要打密碼,可以話執到某人手機也冇用。至於偷了支付寶資料也當然冇用。

支付寶網上購物也要密碼,道理同一,所以最重要心記密碼不能寫下,而甚麼乜me是否這樣就唔知了!

引用:
原帖由 kimfai 於 2018-9-20 10:26 AM 發表
PAYME出事咁少留言
算吧啦,本身playme就唔多人用呢個係事實,或者只係同支付寶比咪多囉!
而且班反中L多數開幾個分身去支付poat圍驢之嘛,可以不理

冇話賠呀,查緊咪學呀坐監架

引用:
原帖由 palmaxpc 於 2018-9-20 10:30 AM 發表

算吧啦,本身playme就唔多人用呢個係事實,或者只係同支付寶比咪多囉!
而且班反中L多數開幾個分身去支付poat圍驢之嘛,可以不理
留意下01同毒果呢啲毒媒 講親payme, 不論好壞 開頭一定加句" 於本港大受歡迎的pay me"。 唔好睇小呢啲 軟性 洗腦技巧

我冇用

引用:
原帖由 kimfai 於 2018-9-20 10:26 AM 發表
PAYME出事咁少留言
你知大陸有幾仆街就好嘞!

唔係支付寶,wechat pay,此帖必沉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]