• 瀏覽: 60,068
  • 回覆: 628
  • 追帖: 2
+15
中文大學醫學院麻醉及深切治療學系副教授許金山的妻子及次女,2015年被發現在私家車內昏迷死亡,許金山去年被捕,今就兩項謀殺罪在高等法院受審。法官今完成引導陪審團,5男4女陪審團退庭商議6小時後,一致裁定許金山兩項謀殺罪成。許金山沒有求情,法官依例判處終身監禁。

人類總要重複同樣的錯誤...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180919/s00001/1537328833367

抵忍死!

咁既案情,易判到極,重要遇埋呢個官同四個女陪審,唔罪都好難。

引用:
原帖由 skinegg007 於 2018-9-19 07:36 PM 發表
咁既案情,易判到極,重要遇埋呢個官同四個女陪審,唔罪都好難。
又有POINT可以打啦, 陪審係女, 緊係幫女人, 對男人唔公平

依例係判處死刑,不過死刑取消咗,如果判兩次終身監禁,則對死者較為公平。

引用:
原帖由 唔睇大台 於 2018-9-19 07:20 PM 發表
中文大學醫學院麻醉及深切治療學系副教授許金山的妻子及次女,2015年被發現在私家車內昏迷死亡,許金山去年被捕,今就兩項謀殺罪在高等法院受審。法官今完成引導陪審團,5男4女陪審團退庭商議6小時後,一致裁定許金山兩項謀殺罪成。許金山沒有求情,法官依例判處終身監禁。

https://fs.mingpao.com/ins/20180919/s00001/5f4bd641e0221c3568df136 ...
讀屎片應該環首死刑

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-19 07:48 PM 發表
依例係判處死刑,不過死刑取消咗,如果判兩次終身監禁,則對死者較為公平。
支持恢復死刑

一氧化碳毒老鼠, 白痴先信

大魔頭

但係睇早幾日啲新聞,
其實條友又真係好似冇殺人動機,
佢包二奶包到全世界都知,
而且都包咗咁多年,
家下隊冧個老婆真係唔知為乜嘢嘢......

終身監禁 聽住先.  過廿年又話紀錄良好又信教可以出返離

引用:
原帖由 spm0400 於 2018-9-19 08:21 PM 發表
終身監禁 聽住先.  過廿年又話紀錄良好又信教可以出返離
出番尼都果頭近啦 , 係街邊賣老鼠藥揾兩餐就得 !

引用:
原帖由 054D 於 2018-9-19 08:06 PM 發表
一氧化碳毒老鼠, 白痴先信
咁講咪成認啲一羊化炭同佢有關囉

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]