• 瀏覽: 56,596
  • 回覆: 313
  • 追帖: 3
+5
颱風「山竹」吹襲本港,大浪將海上的垃圾捲回地面,多處變成垃圾港。重災區杏花邨,居民自發清理;有網民昨日發文指,在垃圾堆中拾獲1996年的快餐店漢堡包發泡膠盒,形容該垃圾是「當年商戶種下嘅債,今日要我哋嚟償還…」今次沖上地面的垃圾只反映海洋污染問題的冰山一角,希望喚聲大家開始走塑生活,支持環保。

居民Leo Mak昨在社交網站發文,指在清理行動的第二日再發現「歷史文物」,一個1996年的快餐店煙肉蛋漢堡發泡盒,「件發泡膠落咗海就好似冷凍人咁,幾廿年不化今日執到仍然光潔如新呢」,並附上照片作證。

Leo呼籲,出帖的原因是希望帶給大家重要訊息,「人類唔好過咗今日『總要重複同樣的錯誤』」,海洋污染問題的冰山一角,希望大家由今日起坐言走行去環保。

"清潔香港 人人有責" 叫左咁多年,
香港人又係周街同巷掉垃圾.
而家個海還返比你喇.

新聞來源連結:
http://std.stheadline.com/instant/articles/detail/821293-香港-杏花邨垃圾堆中現22年前發泡膠盒+居民感嘆「當年債今日還」

九七七一交接時, 巨門化忌陀羅兄
天梁天壽擎羊父, 難為香江夾其中
形容該垃圾是「當年商戶種下嘅債,今日要我哋嚟償還…」
講到唔關自己事咁⋯⋯

其實現在M記堂食, 係唔係都紙盒上盤,
我其實真心 UNLIKE 的,
根本堂食, 用紙包已經好足夠有餘!

魚柳包個藍色盒好靚

引用:
原帖由 luckkong 於 2018-9-19 11:31 AM 發表
其實現在M記堂食, 係唔係都紙盒上盤,
我其實真心 UNLIKE 的,
根本堂食, 用紙包已經好足夠有餘!
unlike你咪叫走盒囉,薯條都得咖

一百年都唔化

高尚港人會話係新香港人將垃圾掉入海

有沒有發現廿年前的洗潔精瓶子?

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2018-9-19 11:27 AM 發表
講到唔關自己事咁⋯⋯
錯嘅永遠係別人,自己頭上就永遠有光環!現今港人............................

我都希望我D客環保,可以幫我 cut cost.

個個講就兇狠,
平日唔好搭升降機ㄚ笨,
出街食飯自備餐具丫,
天熱唔好開冷氣,........

而家m記 杯朱古力終於轉紙杯

古董呀

引用:
原帖由 一一一木木木 於 2018-9-19 11:27 AM 發表
講到唔關自己事咁⋯⋯
人地真係可能冇掟個野落海呢
我自己亦從未掟個野落海啦

引用:
原帖由 理+誠 於 19-9-2018 12:03 PM 發表

錯嘅永遠係別人,自己頭上就永遠有光環!現今港人............................
哈哈

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]