• 瀏覽: 8,091
  • 回覆: 124

支持

鬧的有幾大類,1.卜街議員第一時間跳出來搵著數,取選票,反正不用他們出一分一毫,動下把口而己,次次如是,2.想再放一天假,又不用自己取假,大條道理放假,政府話放假,話唔埋返了工有雙工出,3.天天在鍵盤前出糧,從未打風開始己加緊開工中,4.人鬧我又鬧,給唔到著數,鬧了又無損失,5.最後係又要自由,又要政府專制的矛盾人。

支持,並且感謝戶外清潔嘅工人

支持!支持?!

師兄漏咗 生果 呢類左翼反政府報紙
佢鬧私人機構,又怕機構唔落廣告
佢鬧特首、鬧政府,又睇死政府唔會還口
完全做唔到,亦唔會去做,文化人應該有嘅中立新聞報道

不過星期一,真係好多朋友 whatsapp forward 張圖,再補一句:「我係佢就 ……」個個突然特首、天文台長上身。  

果朝早我早個半鐘返工,好彩遇到的士,早咗成個中返到公司。同事住大圍,早兩個鐘返工,用足兩個鐘都係準時返到公司。九龍城唔近地鐵站,除咗一個女同事返唔到之外,成個部門三、四十幾人都返到。好多時事在人為,睇下有幾緊張份工啫。
引用:
原帖由 gg_315 於 2018-9-19 11:05 PM 發表
鬧的有幾大類,1.卜街議員第一時間跳出來搵著數,取選票,反正不用他們出一分一毫,動下把口而己,次次如是,2.想再放一天假,又不用自己取假,大條道理放假,政府話放假,話唔埋返了工有雙工出,3.天天在鍵盤前出糧,從未打風開始己加緊開工中,4.人鬧我又鬧,給唔到著數,鬧了又無損失,5.最後係又要自由,又要政府專制的矛盾人。 ...

附件

IMG-20180918-WA0021.jpg(242.61 KB)

算吧啦,呢個政府當年輕人死的,
唯有希望可以長命過班有權有勢的老野。

引用:
原帖由 pp49pp 於 2018-9-19 05:09 PM 發表
撐!
冇巴士冇地鐵,唔識自己揸車返工咩!
冇車5識打的士咩,冇的士5識提早晨運跑或者散步翻工咩,5想甘麻煩打個電話請個假都得!世上d事邊有事事如你意啊?鬧政府都冇撚用乖就怪自己冇撚用要打工而5系叫員工5使翻工果個人!

引用:
原帖由 gg_315 於 2018-9-19 11:05 PM 發表
鬧的有幾大類,1.卜街議員第一時間跳出來搵著數,取選票,反正不用他們出一分一毫,動下把口而己,次次如是,2.想再放一天假,又不用自己取假,大條道理放假,政府話放假,話唔埋返了工有雙工出,3.天天在鍵盤前出糧,從未打風開始己加緊開工中,4.人鬧我又鬧,給唔到著數,鬧了又無損失,5.最後係又要自由,又要政府專制的矛盾人。 ...
6.議事論事,中立人士

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2018-9-19 11:23 AM 發表
見到颱風之後咁多人鬧政府同特首,我忍唔住,要反擊啦!

希望各位真心支持政府既ching入來俾五隻手指公,以表支持!

唔支持的請移玉步,唔該 ...

我亦撐政府,但非盲目,今次的確系有不足之處!

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-20 12:20 AM 發表

6.議事論事,中立人士
以中立來分析,當特首宣布全港停工,那已返工的和必須返工的人怎算? 算雙工,算補假? 雙工誰出,補假誰出? 有法可依,有例可循嗎? 就這一個現實問題,都很難解決。誰能解決,再跳出來鬧也不遲。
交通是個問題,但出來鬧的全是做不做都一樣,但對那些手停口停的人來說,他們想放假嗎?

引用:
原帖由 gg_315 於 2018-9-20 12:54 AM 發表

以中立來分析,當特首宣布全港停工,那已返工的和必須返工的人怎算? 算雙工,算補假? 雙工誰出,補假誰出? 有法可依,有例可循嗎? 就這一個現實問題,都很難解決。誰能解決,再跳出來鬧也不遲。
交通是個問題,但出來鬧的全是做不做都一樣,但對那些手停口停的人來說,他們想放假嗎? ...
其實撐與不撐定義好大,並唔係你講既範圍可以包括!

不如咁啦,張“撐與不撐”,改為“有沒有改善空間”,或者令你對事物有更深體會。

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-20 01:03 AM 發表

其實撐與不撐定義好大,並唔係你講既範圍可以包括!

不如咁啦,張“撐與不撐”,改為“有沒有改善空間”,或者令你對事物有更深體會。
我從來沒說撐與不撐,只是覺得太多鬧的並不合理,各自有各自的目的而已。

香港為何總是為了小部分人的利益而吵,反而要求去犧牲大部人的利益呢?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]