• 瀏覽: 97,685
  • 回覆: 1,447
  • 追帖: 12
+22

超強颱風「山竹」吹襲後,本港今早大部分巴士路線仍然停駛,港鐵亦只能提供有限度服務。不少市民到特首林鄭月娥facebook留言,訴說難以上班情況,期望政府宣布停工一天,以待清理路面及恢復交通。林鄭月娥至今早仍未回覆,不過行政會議成員湯家驊於fb表示,「在一個自由、資本主義的社會,便是特首也沒有權命令全港放假一天更沒有能力負上社會停止運作一天的經濟損失」。
湯家驊又說,「這是個別僱主的社會責任和經濟考慮。我們有絕對信心,僱主們會體恤僱員的困難,酌情處理上班問題。」
湯家驊今早接受港台節目訪問時補充說,現有的僱傭條例或公眾假期條例中,均無條文指掛完8號或以上的風球後可以停工,故政府沒有任何權力勒令所有僱主讓僱員放假。
另外,政府今早則透過新聞處發稿,提醒市民要留意道路情況及公共運輸服務最新安排,「預留足夠時間出行」。

港鐵,巴士服務大多仍然停駛...
一天的經濟損失...

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/instantnews/web_tc/article/20180917/s00001/1537144067675

預留出行時間...,不如叫人返屋企等九巴同港鐵正常返先?

湯家驊食屎啦。

8 號波完咗之後
成個香港嘅災情
大家有目共睹
特首可以用行政命令㗎喎
引用:
原帖由 pugbb 於 2018-9-17 10:34 AM 發表

超強颱風「山竹」吹襲後,本港今早大部分巴士路線仍然停駛,港鐵亦只能提供有限度服務。不少市民到特首林鄭月娥facebook留言,訴說難以上班情況,期望政府宣布停工一天,以待清理路面及恢復交通。林鄭月娥至今早仍未回覆,不過行政會議成員湯家驊於fb表示,「在一個自由、資本主義的社會,便是特首也沒有權命令全港放假一天,更沒有能力負上社會停止運作一天的經濟損失」。
湯家驊又說,「這是個別僱主的社會責 ...

我真心想問:係咪若發生大型天災、戰亂, 都唔可以宣布停工停課?
因為特首冇權?

引用:
原帖由 藤原佐為 於 2018-9-17 10:48 AM 發表
我真心想問:係咪若發生大型天災、戰亂, 都唔可以宣布停工停課?
因為特首冇權?
咁無人善後又係大L鑊…

湯家驊呢次就真係抽水抽著火水。
引用:
原帖由 樓上消失的手背 於 2018-9-17 10:43 AM 發表
湯家驊食屎啦。

同我諗嘅一樣
引用:
原帖由 藤原佐為 於 2018-9-17 10:48 AM 發表
因為特首冇權?

引用:
原帖由 afternoon 於 2018-9-17 10:36 AM 發表
預留出行時間...,不如叫人返屋企等九巴同港鐵正常返先?
今日我都係行二十幾分鐘去地鐵站

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-9-17 10:54 AM 發表
今日我都係行二十幾分鐘去地鐵站
進退兩難

特首又確無權咁做

引用:
因為特首冇權?
咁好唔同喎,現在只是有少少不便,但大部份鋪頭、公司都可正常運作,大部份人都返到工。

澳門,深圳都放假,因為中央集權

香港係架空特首,所有野要經垃圾局,權力呢? 假髮治港!

引用:
原帖由 refugee 於 2018-9-17 10:55 AM 發表
今日港人轉死性(應該叫搬龍門),突然想香港大陸化,赤化,想政府可以極權地強制企業停止營運

如果政府有咁既權力,一早叫 1 傳媒永遠停工啦 ...
總知點做都比人吊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]