• 瀏覽: 61,470
  • 回覆: 447
  • 追帖: 2
+22
行政長官林鄭月娥呼籲私人機構僱主,體諒僱員恢復上班後可能遇到實際困難,並彈性處理。...

風涼話

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/instant/5b9e6649e60383bb17205b77

寧願有心栽花花不開...好過無心插柳柳成蔭
每段人生都有一些陌生的過客....對你而言...個位過客就係我
既然控制唔到...不如等佢順其自然 睇其變化~
未來的一切都是未知的啊!
我們一直都站在通往未知的旅途上,下一個瞬間的事情,是沒有人能夠預測的~
絕對體諒, 但制度還制度, 池到還是要扣人工的.

引用:
原帖由 我要真發達復活 於 2018-9-16 10:40 PM 發表
絕對體諒, 但制度還制度, 池到還是要扣人工的.
你間公司

林鄭越嚟越似蔡英文,失望。

我間公司叫無良印品
引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-9-16 10:41 PM 發表
你間公司

預計星期一早上8時除下八號風球(如下圖),港鐵工作人員在安全情況下,到戶外清除路軌障礙物,包括體積龐大倒下來的樹木,以及接駁鐵路的受損電纜,清理及維修工作是不能瞬間完成,預計最少一天時間才可開通港鐵全線,之後市民在才可上班工作(即星期二)。

附件

124.png(105.95 KB)

乜唔係地主體諒租客咩?

馬路上很多樹幹打橫攔住, 又粗又大碌, 今晚冇人清理, 明日要最少一日時間把樹木拖回行人路, 或者拖到慢車線, 清理一條快線行車, 所以明日很多人返工要遲大到, 即係中午才返到公司.

人情還人情,人工照扣(我就是如此)

明天如無8號
正常上班
如無實際困難而遲到
每分鐘計扣糧

好似c生話齋
佢以前十號都照返呢
十號停工無貢獻就唔出糧囉

引用:
原帖由 bbu2 於 2018-9-16 10:44 PM 發表
預計星期一早上8時除下八號風球(如下圖),港鐵工作人員在安全情況下,到戶外清除路軌障礙物,包括體積龐大倒下來的樹木,以及接駁鐵路的受損電纜,清理及維修工作是不能瞬間完成,預計最少一天時間才可開通港鐵全線,之後市民在才可上班工作(即星期二)。 ...
支持星期二上班

拖多半日等d人有時間清理,確保d搖搖欲處理或封鎖先返喇

引用:
原帖由 123chung 於 2018-9-16 10:38 PM 發表
行政長官林鄭月娥呼籲私人機構僱主,體諒僱員恢復上班後可能遇到實際困難,並彈性處理。...

風涼話

新聞來源連結:
http://news.tvb.com/instan ...
記得準時返工,唔係遲到扣人工!

主題標籤 #林鄭月娥
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]