• 瀏覽: 6,108
  • 回覆: 87
  • 追帖: 1
有人說在香港無錢就要望自己身體健康,一有病求醫公院真係有排等。有市民網上控訴其心臟有血塊的八旬母親,獲處方薄血丸後需進行心臟超音波檢查,沒料接過醫院排期紙驚覺竟要等到2021年,為此他點名怒問特首林鄭月娥「我們缺錢嗎?」狠批等3年才驗有咩用,有網民直指根本是「逼人睇私家」。

錢洗到千億計, 但實際幫到窮人的錢少之又少!

公營牙醫投放五十億買設備之後,診金收一百二百補一隻牙, 政府都無蝕本啦, 死都唔肯搞, 只益公務員享用!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/熱爆話題/232384/老婦公院心臟檢查等3年-兒子怒問特首醜唔醜-網民斥逼人睇私家?utm_medium=Social&utm_source=fbpost_link&utm_campaign=mama

對壞人仁慈等於對社會殘忍
對住D見高拜見低踩無人性的會員 黑名單最簡單直接,以免中陷阱

有競爭有進步
壟斷行業收縮
離譜得滯 !
係咪攪錯 ?

與其用50億送畀教育界,等黃絲教協開心吓
不如用呢筆錢用係醫療服務,改善病人好過

佢唔知道公立醫院唔夠醫生咩?
呢個正白痴仔,連個罪魁禍首係梁家騮佢都唔知,抵佢阿媽病死

引用:
原帖由 wezard20xx 於 2018-9-15 02:18 AM 發表
與其用50億送畀教育界,等黃絲教協開心吓
不如用呢筆錢用係醫療服務,改善病人好過
教育界唔止50億, 係上年80億, 最近又話資助博士碩士在校研究生學費30億, 共100億以上!
之前又話資助創創科老闆請博士生, 每人二萬一個月好似, 即係讀博士搵唔到工要用市民錢補貼, 咁開咁多博士碩士位把鬼!!!! D博士咪只有日日寫野唱689, 中共點點點,沒有實質幫到市民!
每年用十億培訓多幾十醫生, 十億提供公營牙醫服務, 仲實在幫到香港人啦!

呢單畸屎個病人83歲, 已經食緊薄血藥, 就算立即照超聲波又如何? 照到心臟有血塊醫生都唔敢開刀做手術, 呢個年紀一開刀病人即死,
醫院的一半功能係病人死亡的地方, 即係救生唔救死, 救嫩唔救老, 83歲病人處方薄血藥已經係最正確的醫療.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-15 02:58 AM 發表
呢單畸屎個病人83歲, 已經食緊薄血藥, 就算立即照超聲波又如何? 照到心臟有血塊醫生都唔敢開刀做手術, 呢個年紀一開刀病人即死,
醫院的一半功能係病人死亡的地方, 即係救生唔救死, 救嫩唔救老, 83歲病人處方薄血藥已經係最正確的醫療. ...
問題係點解要人等三年先有得照, 政府係咪有心唔買多幾部機益私家醫院或迫人買保險?

專科排期從來要等幾年
理得你7老80
鬼叫藥平個L個都排

引用:
原帖由 羅賤宰 於 2018-9-15 03:04 AM 發表

問題係點解要人等三年先有得照, 政府係咪有心唔買多幾部機益私家醫院或迫人買保險?
呢單新聞畸屎你係樓主喎, 點解唔睇清楚新聞內容???
新聞講照超聲波係要知道薄血藥對病人的效用, 即係要用長時間才知道藥效, 是否已將血塊溶解, 所以我估要等3年.

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-15 03:20 AM 發表

呢單新聞畸屎你係樓主喎, 點解唔睇清楚新聞內容???
新聞講照超聲波係要知道薄血藥對病人的效用, 即係要用長時間才知道藥效, 是否已將血塊溶解, 所以我估要等3年. ...
我屋企二個老人家都排過每人要排一年半同二年先有得照, D公立醫生仲成日介詔病人去睇私家, 同病人講私有保險最好睇私家, 死味, 公私合作!

money cant create doctor. 

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-9-15 04:01 AM 發表

我朋佢阿姨個老公係醫生,照大腸只係排左……好似冇聽過要等添喎!
排期呢D野識人當然可以打尖, 民建聯有人試過

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-9-15 04:01 AM 發表

我朋佢阿姨個老公係醫生,照大腸只係排左……好似冇聽過要等添喎!
公務員高官尤其本身係醫護人員,一直排緊快隊打尖

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]