• 瀏覽: 53,730
  • 回覆: 884
  • 追帖: 6
+15
引用:
原帖由 哎yai 於 2018-9-14 06:51 PM 發表
佢係犯緊法, 唔係執法,
唔好混淆視線
場面未到失控地步,現場沒有出現縱火,打爛櫥窗,四處搶劫的地步,朱sir實在有濫用暴力,用警棍襲擊頭頸是可以致命或做成身體傷殘,後果是十分嚴重。另一方面,朱sir自身安全沒有受到威脅,更多沒必要使用警棍襲擊手無寸鐵的事主。。。

佔中害人不淺

黃賭毒返來囉

引用:
原帖由 ASoIaF 於 2018-9-14 06:27 PM 發表
有片又有相,踎三個月咪益左佢囉!

唔公平😔咁多差佬打人,做乜只告他

恭喜!!!

亂咁打人當正常執法?!坐監啦!監獄有冇月餅食?

引用:
原帖由 pompas 於 2018-9-14 06:09 PM 發表
原來執法要打人,咁亂過馬路要打三棍,亂拋垃圾打四棍,違例泊車打五棍,行為不檢打六棍,破壞公物打十棍,隨處吐痰打廿棍,佔中遊行就要打到死為止 ...
佔中班仆街有死過人咩 ?

引用:
原帖由 必巨發 於 2018-9-14 06:29 PM 發表

都係唔好捉, 捉捉下都可被人判監.
下次企定做紙板算啦……洗乜咁上心……糧一樣照出……

執唔執法有L分別咩

份長棒咪

大家只係電視睇到警察打人,作為執法者,面對咁多人,而當日發生咩事大家都好清楚,係旺角集中左好多滋事份子,控制唔好隨時引發衝動,呢件事可以話執勤警員沒必係處理得好好,但我地旁觀同警方執行既睇法一定唔同,朱警司咁做可以話處理得唔好,但因執法而入獄確實不當

引用:
原帖由 sauyw2088 於 2018-9-14 06:07 PM 發表
香港有法治,大陸有人治。
法官唔係人呀?

引用:
原帖由 搭嘴 於 2018-9-14 07:22 PM 發表

場面未到失控地步,現場沒有出現縱火,打爛櫥窗,四處搶劫的地步,朱sir實在有濫用暴力,用警棍襲擊頭頸是可以致命或做成身體傷殘,後果是十分嚴重。另一方面,朱sir自身安全沒有受到威脅,更多沒必要使用警棍襲擊手無寸鐵的事主。。。 ...
所以我話佢係犯法, 唔係執法,
抵佢坐監

大69特別支持黑警
佢地做開賤民
冇辦法

引用:
原帖由 男E 於 2018-9-14 06:01 PM 發表
法官宣布退休警司朱經緯上訴被駁回並需回到獄中報刑後,隨即退庭。代表朱經緯的大律師彭彼得於下午4時38分離開,彭表示朱經緯暫不會申請擔保,但需時閱讀判詞後才決定會否作「終極上訴」。
被記者問及朱經緯現時心境如何時,大律師彭彼得回應說:「你認為佢會開心咩,人哋執法咋嘛,香港以後邊有差佬執法呀,大家唸吓啦!」
朱經緯於下午5時20分由囚車押送離開法院,囚車駛走時示威者大聲呼叫:「一路好走、恭賀朱經緯入冊 ...
退休金取消未……?…………

引用:
原帖由 神殿老子 於 2018-9-14 06:16 PM 發表
如果件事發生在美國,朱生一定冇事仲會得到市長嘉獎.
如果發生在97前的香港,一定無事。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]