• 瀏覽: 40,005
  • 回覆: 103
  • 追帖: 4
+4
係白痴先會預言呃傻仔

引用:
原帖由 6柒89 於 14/9/2018 12:58 發表
超強颱風「山竹」預料周日襲港,全城嚴陣以待。究竟超強颱風如何摧殘香港?原來 Discover Channel 2006 年一個節目已經模擬超級風暴襲港的情景,令人憂心,預言將會成真。可能不少網民未有看過此片集,沒曾想過風暴的破壞力,反而希望放颱風假。不過,即使沒有觀看過,對風暴存有僥幸心態,實在不要得。他們忘記了假期背後,萬千港人在打風前後冒風險應付災害,也忘記了村落、島嶼的傷害,往往較市區嚴重。 ...
預言係而家講定將來,過咗十二年先講返之前講過,唔係預言,係馬後炮。

呢條片睇過有印象...
超級颱風迫近香港,終於都遇到啦....

引用:
原帖由 急屎 於 2018-9-14 09:53 PM 發表
樓主邊度鄉下?完全唔了解本土港人心態!如果星期一只掛三號波,香港人先至係真正崩潰!
無錯

除了低窪地區,記著睇埋山坡及護土牆。

掛3號就一定掛,星期日晚早D睡早D起趕巴土

星期日,八號走唔甩,快則早上五時,遲則中午就掛

期票都幾準

杞人憂天

引用:
原帖由 triumphal_ark 於 2018-9-14 01:05 PM 發表
真相可能係山竹一路偏離香港
掛咗兩日三號風球就玩完
到時香港人唔慌唔崩潰
希望如你所願😔

最好唔好打,打風做好撚多野做,死蠢上司話要穩固直徑16寸直徑樹三層樓高,咁Q大點穩固呢的要工字鐵穩固,個腦生草。

引用:
原帖由 scotlanddebrave 於 2018-9-15 12:19 AM 發表
咪成9日道德L上身啦⋯⋯ 我為自己放假而高興,唔可以同時為班災民傷心咩?呢啲嘢冇人控制到,我傷心可以幫到人咩?日日有人死,咁係咪日日要哭喪咁嘅樣?放假都可以捐錢救災,放一日假開心一下,又冇影響人都要俾人抽水... 班小市民日日返工ot做到死死下個時啲老闆係度happy, 咁班老闆真係日日都正pk...啲道德L真係好很忙。 ...
有得放風假,即係有人受災,水浸、山泥傾瀉,田地魚塘等,雖然數量少但仍然有;打完風,啲路都多咗好多凹洞,行車安全都有問題,仲好多樹倒塌⋯⋯;比較普遍啲,好多人屋企個單位都會有漏水。
我寧願我無假放!

引用:
原帖由 6柒89 於 2018-9-14 12:58 PM 發表
超強颱風「山竹」預料周日襲港,全城嚴陣以待。究竟超強颱風如何摧殘香港?原來 Discover Channel 2006 年一個節目已經模擬超級風暴襲港的情景,令人憂心,預言將會成真。可能不少網民未有看過此片集,沒曾想過風暴的破壞力,反而希望放颱風假。不過,即使沒有觀看過,對風暴存有僥幸心態,實在不要得。他們忘記了假期背後,萬千港人在打風前後冒風險應付災害,也忘記了村落、島嶼的傷害,往往較市區嚴重。 ...
“馬會”無馬跑,馬迷預先崩潰

颱風,其實只係地球嘅能量流動,佢嘅出現其實係無分對錯,人應該從中去反思身邊的事情,而我係一個“身心靈”人,我會感謝“山竹”,帶走港人嘅負面情緒,平衡一吓大家心靈

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]