• 瀏覽: 11,000
  • 回覆: 15
  • 追帖: 4
+4
引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:01 PM 發表
幾時(有勇氣承認)政權殺咗幾多人??

幾時有(智,仁,勇,義)釋放政治犯???

幾時才做到(中國人民)為優先,(共和國)在後援~呢?
幾時有(反共人士)承認散播假消息?

幾時有(政治犯)放棄造謠?

幾時才認清楚(人民)的義務,(國家)的權利?

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:38 PM 發表

這些都應該被則問的,為何不讓人公開討論才是我想知的
最好言論自由是公開討論不同疑問,不是前設~追究討論者的言論自由的限制,
不是囚禁政治方向相反的人士,應該令人安心堂堂正正說出自己對國家人權自由獨立的想法及意見,更加應該讓人發表評論及爭取更文明的人權自由方向。
既然認為正確就不應再(禁) ...
有政府會給人討論分裂國家嗎?

有政府會任由不斷散播謠言嗎?

有政府會給你討論恐怖襲擊嗎?

有政府會任由人民非法集會嗎?

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:31 PM 發表
64既然共產黨自己認為做法正確,應當公開讓人討論,而不是不準別人討論,正確做法怎麼不能討論呢??

當招人話柄就不應禁止及迫害啦,
太天真,香港的民主黨入面,有人討論稍為偏離一點黨網,馬上就被逐出黨了

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-9-14 08:51 PM 發表
1989年中共屠殺人民已成事實, 歴史不會因奧運/發展經濟/WTO/人民幣升值/軍事發展/支持或反對民主/愛國/親共/反共而改變! 面對中共屠殺人民的事實, 勇敢指責中共暴政.

國家的主人是人民而不是政府. 人民要求反貪腐, 民主自由, 公平公開的執政. 政府代表人民治理國家, 但不達標, 這是中共管治問題. 政府反指人民反革命, 屈人民煽動暴亂, 派特務倒亂就屈人民是暴徒, 咁就有藉口振壓 ...
盲㗎!
個 《傳》 字睇唔睇到呀!

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:55 PM 發表

關天真一詞咩相連關係?

什広黨又點??
沒有黨嘅香港人唔駛知唔駛討論咩??
你以為乜都可以討論?
點解西方咁文明,但法官唔可以畀人討論?
持雙重標準的,唔好講到自己咁公義!

引用:
原帖由 單吊二索男 於 2018-9-14 09:06 PM 發表

睇下680 up 乜

任何人都有可能被消息或謠言所誤導,包括美國總統認定伊拉克有大殺傷力武器!

歷史所見,關於政治的敏感議題任由討論,反政府勢力必然坐大,引起社會動蕩,甚至戰爭每每可見,一個負責任的政府,必然會監控動亂根源。

引用:
原帖由 籠中理性的駱駝 於 2018-9-14 09:18 PM 發表
再講多次當時所發放嘅消息 記錄下來嘅檔案 只係有佢講冇我哋講。 佔中之後 你會見到 西方國家 出錢又出力尤其是美國政府你會見到佢有幾咁恐怖 。 當時大力報導嘅 就係 嗰啲西方傳媒 嗰陣時啲消息來源更加統一 大家互聯網基本上都未發展,真係佢講乜嘢你就焗住信,而家互聯網實在太發達有好多嘢紙包唔住火。 真係想大聲講一句 食屎啦美國佬 ...
當年六四冇互聯網,所以大家只能收到外界大量的消息,但真假卻無人得知,(事後證明很多假消息)

今天互聯網發達,很多真假消假廣傳,給人去自己分析,慢慢就總結出最可信的一面。

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 09:23 PM 發表

當然有,你唔知咩
知呀,蘇聯、伊拉克、阿富汗、南斯拉夫、敍利亞

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 09:30 PM 發表

這些就是政權的黑暗之處,你仲認為係應該???
好政權何來有人反???
至少都要知為何反!
連知連討論連反對聲音都禁???
講唔通喎
所以咪話你天真囉,係人都知討論係各有政治目的啦,你以為學術研究?
笑到碌地

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 09:55 PM 發表

會唔會中國政權仲以為人民思維能力停留在文革時代呢??

而家用舊時果套硬推愛國唔得㗎啦!係真心討論,希望中央有人睇到這些反映
有冇人反央下,叫反中人士唔好盲反,否則只會令政府握得更緊,影響中國的開明進步!

引用:
原帖由 單吊二索男 於 2018-9-14 09:41 PM 發表

謡言夠唔夠E個大呢。
兩粒原子彈係老毛親手掟咩?
誰說的,誰又在散播謠言?

引用:
原帖由 春天灰妹頭 於 2018-9-14 10:37 PM 發表

原來文匯都會用個傳字,原來個傳字不是蘋果專用的。
總之,見到個“傳”字,就說明係“傳言”,但而家啲讀者,一見毒果有個“傳”字,就當執到寶咁開心

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 10:20 PM 發表

其實你知唔知禁止討論政權政制下,才令人走到共存亡的思想去???
你仍然係天真囉,我就唔相信,地球上有一個國家有絕對的言論自由!

六四起因,就是放寬學生的言論自由而引起,當年蘇聯稍為放寬言論自由,馬上就導致反政府人士國家分裂,繼而戰火不斷,你會無視這種人為災難的可能性嗎!

中國若放寬六四言論自由,好大機會步蘇聯後塵,但更重要的是,中國人多,戰火比蘇聯不知嚴重多少,數億難民的外逃,全世界都吃不消,這些惡果,不是一句言論自由就擔當得起!

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 11:24 PM 發表

其實呢,你開口就(天真囉),已經唔係叫人睇你寫D咩㗎喇
可能你係唔想人睇你寫D咩
所以又用天真去自辯啦!
咁你係天真嘛,又唔畀人講?

香港是全球最有言論自由的地方,為何還有佔中,還有暴亂呢,中國最沒言論自由,為何國家在經濟教育科技上會突飛猛進呢?

你這種言論自由大於一切的觀點,事實證明是錯誤的!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]