• 瀏覽: 11,031
  • 回覆: 181
  • 追帖: 4
+4
咁又點呢?

再講多次當時所發放嘅消息 記錄下來嘅檔案 只係有佢講冇我哋講。 佔中之後 你會見到 西方國家 出錢又出力尤其是美國政府你會見到佢有幾咁恐怖 。 當時大力報導嘅 就係 嗰啲西方傳媒 嗰陣時啲消息來源更加統一 大家互聯網基本上都未發展,真係佢講乜嘢你就焗住信,而家互聯網實在太發達有好多嘢紙包唔住火。 真係想大聲講一句 食屎啦美國佬

歷史所見,關於政治的敏感議題任由討論,反政府勢力必然坐大,引起社會動蕩,甚至戰爭每每可見,一個負責任的政府,必然會監控動亂根源。

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-14 08:48 PM 發表

有政府會給人討論分裂國家嗎?

有政府會任由不斷散播謠言嗎?

有政府會給你討論恐怖襲擊嗎?

有政府會任由人民非法集會嗎?
當然有,你唔知咩

梗係唔係啦,梁振英及一衆現仕官員都有發表遣責64中共血腥鎮壓

引用:
原帖由 籠中理性的駱駝 於 2018-9-14 09:18 PM 發表
再講多次當時所發放嘅消息 記錄下來嘅檔案 只係有佢講冇我哋講。 佔中之後 你會見到 西方國家 出錢又出力尤其是美國政府你會見到佢有幾咁恐怖 。 當時大力報導嘅 就係 嗰啲西方傳媒 嗰陣時啲消息來源更加統一 大家互聯網基本上都未發展,真係佢講乜嘢你就焗住信,而家互聯網實在太發達有好多嘢紙包唔住火。 真係想大聲講一句 食屎啦美國佬 ...
當年六四冇互聯網,所以大家只能收到外界大量的消息,但真假卻無人得知,(事後證明很多假消息)

今天互聯網發達,很多真假消假廣傳,給人去自己分析,慢慢就總結出最可信的一面。

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-14 09:21 PM 發表
歷史所見,關於政治的敏感議題任由討論,反政府勢力必然坐大,引起社會動蕩,甚至戰爭每每可見,一個負責任的政府,必然會監控動亂根源。
這些就是政權的黑暗之處,你仲認為係應該???
好政權何來有人反???
至少都要知為何反!
連知連討論連反對聲音都禁???
講唔通喎

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 09:23 PM 發表

當然有,你唔知咩
知呀,蘇聯、伊拉克、阿富汗、南斯拉夫、敍利亞

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 09:30 PM 發表

這些就是政權的黑暗之處,你仲認為係應該???
好政權何來有人反???
至少都要知為何反!
連知連討論連反對聲音都禁???
講唔通喎
所以咪話你天真囉,係人都知討論係各有政治目的啦,你以為學術研究?
笑到碌地

引用:
原帖由 123people 於 2018-9-14 09:09 PM 發表

任何人都有可能被消息或謠言所誤導,包括美國總統認定伊拉克有大殺傷力武器!
謡言夠唔夠E個大呢。
兩粒原子彈係老毛親手掟咩?

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:51 PM 發表

而家香港都有解放軍駐守,不如每次示威遊行,都叫解放軍血腥鎮壓咯,
而家國家唔好再傾休打貿易戰,命令全國上下人民交出所有財產去協助國家長打貿易戰,
愛國又愛(共產)政權的人,應該要支持,不要空口講白話,尤其內陸是貼近中國核心的人民應帶頭做個榜樣給香港看看先 ...
就憑呢幾句話就知道係乜人啦,冇腦兼發老爛

引用:
原帖由 室內設計師 於 2018-9-14 08:31 PM 發表
64既然共產黨自己認為做法正確,應當公開讓人討論,而不是不準別人討論,正確做法怎麼不能討論呢??

當招人話柄就不應禁止及迫害啦,
如果真係持平討論嘅就係,但你見一直只叫平反六四,呢D係似想討論咩,似討債多D喎。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2018-9-14 09:03 PM 發表

言論太自由就會亂,好多人民都好單純好容易比別人的言語影響做傻事,你睇香港夠乜都可以講,個社會亂到7彩,每天都作新聞,D有心人就用新聞言論自由來做借口。未有好辦法之前中國用禁這個辦法都無計。何況大陸人民質素大家心理清楚。起碼要多幾代先會有大進步。 ...
會唔會中國政權仲以為人民思維能力停留在文革時代呢??

而家用舊時果套硬推愛國唔得㗎啦!係真心討論,希望中央有人睇到這些反映

引用:
原帖由 WongManTak 於 2018-9-14 08:51 PM 發表
1989年中共屠殺人民已成事實, 歴史不會因奧運/發展經濟/WTO/人民幣升值/軍事發展/支持或反對民主/愛國/親共/反共而改變! 面對中共屠殺人民的事實, 勇敢指責中共暴政.

國家的主人是人民而不是政府. 人民要求反貪腐, 民主自由, 公平公開的執政. 政府代表人民治理國家, 但不達標, 這是中共管治問題. 政府反指人民反革命, 屈人民煽動暴亂, 派特務倒亂就屈人民是暴徒, 咁就有藉口振壓 ...
你識穿梳時空?點解你咁肯定屠殺人民係事實?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]