• 瀏覽: 8,059
  • 回覆: 90
引用:
原帖由 V.LOSS 於 2018-9-14 04:05 AM 發表
二戰以後,日本戰敗,朝鮮半島分割莫斯科政府與華府軍隊統治,於是慢慢分展為北朝鮮與南韓政府。  北朝鮮軍隊發動統一戰爭,美國聯合西方國家抵抗。
另一方面,同樣從日本解放的越南,法國人打算重新殖民統治,奠邊府戰役後,回歸越南人自治,北方的越南地區得到共產黨支援,向南方受美國操控的政府軍展開進攻。 直到建立越共為止。
越共同北朝鮮一樣得到北京莫斯科共產黨政府軍事支援,打敗強大的美國為首外國軍隊。 ...
有,送了大量戰艦和坦克給國軍

引用:
原帖由 chenflie 於 2018-9-14 08:09 AM 發表

個陣係全球跌曬眼鏡。邊個都估唔到老共咁抽得。
美國軍事物質,裝備,飛機大炮,顧問人員全部到曬國民黨度。
北京同旅順仲有正規美國海軍陸戰隊駐守。
國軍仲有係緬甸殺到日本仔尸橫遍野個新一軍,新六軍。

咁都輸,而且輸到咁快。
美國都未計掂數。 ...
據聞很多國軍將領反對打仗,因跟日本已打了許多年仗,希望談判。

當時國民黨基本上贏硬,無論控制地區,戰略物資,軍隊人數,咩都贏晒!點解會輸??係天道!

引用:
原帖由 ray99hk 於 2018-9-14 08:41 AM 發表

據聞很多國軍將領反對打仗,因跟日本已打了許多年仗,希望談判。
咁無計喔,中共係想談判。46年傾左啦。係蔣介石唔談判落去。 國民黨先開戰

前中華民國政權又廢又賤,民心思變,打敗係正常

引用:
原帖由 yuk777044 於 2018-9-14 08:42 AM 發表
當時國民黨基本上贏硬,無論控制地區,戰略物資,軍隊人數,咩都贏晒!點解會輸??係天道!
而且有許多將領陽奉陰違,沒有聽指揮,同時也山頭主義,自己顧自己,仲有蔣介石身邊有許多間碟。

引用:
原帖由 港式片皮鴨 於 2018-9-14 07:30 AM 發表

佢哋估唔到中國共產黨會咁強大,小米加步槍可以打贏美式精良裝備嘅國軍,所以美國今日好怕中國
當時及現今的共產黨都是受到人民支持,所以才能戰勝由西方國家,支持的國民黨及日本侵略軍!
由於是這樣,西方國家才把共產黨恨之剌骨,才方百計地去破壞他的名譽。
又用不同的角度去打擊,更在中國內插入許多漢奸,分別以文人、學者、宗教、學生等去製造混亂!
意圖令中國四分五裂,那西方國家又可以繼續他們的殖民夢想了!
而中國一倒,東南亞其他小國,更加像以前一樣永不超生。

引用:
原帖由 V.LOSS 於 2018-9-14 04:05 AM 發表
二戰以後,日本戰敗,朝鮮半島分割莫斯科政府與華府軍隊統治,於是慢慢分展為北朝鮮與南韓政府。  北朝鮮軍隊發動統一戰爭,美國聯合西方國家抵抗。
另一方面,同樣從日本解放的越南,法國人打算重新殖民統治,奠邊府戰役後,回歸越南人自治,北方的越南地區得到共產黨支援,向南方受美國操控的政府軍展開進攻。 直到建立越共為止。
越共同北朝鮮一樣得到北京莫斯科共產黨政府軍事支援,打敗強大的美國為首外國軍隊。 ...
有外國力量參戰誰知國民黨內部 過於腐敗, 共產黨 一直處於劣勢下 贏出國共內戰

引用:
原帖由 chenflie 於 2018/9/14 08:09 發表

個陣係全球跌曬眼鏡。邊個都估唔到老共咁抽得。
美國軍事物質,裝備,飛機大炮,顧問人員全部到曬國民黨度。
北京同旅順仲有正規美國海軍陸戰隊駐守。
國軍仲有係緬甸殺到日本仔尸橫遍野個新一軍,新六軍。

咁都輸,而且輸到咁快。
美國都未計掂數。 ...
新一軍新六軍回國經野人山死左好多

不過係美國訓練出來既孫立人打共產黨時都打都到林彪落花落水

不過始終唔係黃埔人,蔣介石對佢有戒心,最後抽起佢唔用(回台灣後仲軟禁佢),共產黨就如魚得水了

當我吹水果d可以上網睇睇資料

就算原汁原味的新一軍都打唔贏,新一軍可以打贏日本,但對手系可以打贏美軍的

引用:
原帖由 湊熱鬧的人 於 2018-9-14 06:39 AM 發表
樓主, 美國沒有介入國共內戰? 咁當時國民黨用的武器是天上跌落嚟還是地下長出嚟?
好奇呀 天點解唔可以跌D武器落黎

咪玩啦! 
如果 國軍唔係靠老味接制, 又點會輸到要跑路去灣灣? 

佢老味專發死人$$$$$$$$$$$$$$$$$$$$!
成日輸出戰亂, 所以 弱勢 中共 當政, 它都不抗拒?
如果可以長此下去長期對戰, 造就一國 四分五裂 的中國更好?
引用:
原帖由 mflyer 於 2018-9-14 11:23 AM 發表
咪玩啦!
如果 國軍唔係靠老味接制, 又點會輸到要跑路去灣灣?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]