• 瀏覽: 4,905
  • 回覆: 76
越南北部城市以後將允許使用人民幣交易

據日本《日經亞洲評論》雜誌網站8月29日報道,越南國家銀行在其網站上宣布:從10月12日開始,進行跨境貿易的商人、居民以及相關銀行和機構將被授權使用人民幣或越南盾進行交易。
越南經濟學家阮智挑(音)稱,“如果人民幣在越南合法化並可以自由使用,那麼對越南企業來說與中國的貿易將更加方便。”

分割----

越南開始下一步東盟其他國家?人民幣國際化有望在東南亞打開缺口!2017年中國東盟貿易額突破5000億美元,東南亞國家普遍美元外匯儲備不足,受美國加息影響我認為有可能同越南一樣接受人民幣交易!
https://www.youtube.com/watch?v=R0cLXXgEFCQ
新聞來源連結:
http://www.mastvnet.com/news/globe/2018-08-31/182448.html

根本在中國大陸的相關各個鄰國, 一早都係用人民幣交易, 只係悶聲發大財, 可做而不可說, 大家心照就算,
緬甸靠近大陸邊境的人, 直頭用中國移動的手機sim卡, 又平宜又穩定.

早十年八年,邊境已經用人仔了

早在10年前去旅遊首都河內(北越)人民幣同越南幣一樣咁流通
可能20年前巳通行無阻

20年前都用緊啦!

美國趕係人仔國際化前,要加快收割

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-1 09:37 PM 發表
根本在中國大陸的相關各個鄰國, 一早都係用人民幣交易, 只係悶聲發大財, 可做而不可說, 大家心照就算,
緬甸靠近大陸邊境的人, 直頭用中國移動的手機sim卡, 又平宜又穩定. ...
我孤落寡聞了

咁香港呢?
香港幾時可以用人仔交易?

引用:
原帖由 明玉九垂天 於 2018-9-1 09:37 PM 發表
緬甸靠近大陸邊境的人, 直頭用中國移動的手機sim卡, 又平宜又穩定. ...
是不是那個什么村,很多是以前國軍留下的人

引用:
原帖由 s-chris 於 2/9/2018 00:00 發表
咁香港呢?
香港幾時可以用人仔交易?
香港早已可用人仔啦,超市,金舖大百貨,係D戇雞屎唔知

引用:
原帖由 resort2 於 2018-9-1 09:43 PM 發表
早在10年前去旅遊首都河內(北越)人民幣同越南幣一樣咁流通
可能20年前巳通行無阻
10年前仲有分南,北越??

引用:
原帖由 chaolininin 於 2018-9-2 12:05 AM 發表

香港早已可用人仔啦,超市,金舖大百貨,係D戇雞屎唔知
咁港女促唔到人仔國際化,越南仔反而可以?

越南亦曾係中國領土,
習大大唔咋得過秦始皇嘛....

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2018-9-2 12:08 AM 發表
10年前仲有分南,北越??
聽講
對中國 真係分南/北越
北面同中國做生意發大財,兩邊啲人好friend
南部食唔倒條水冇運行,仲記住 中國支持北越打南越.......

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]