• 瀏覽: 283,210
  • 回覆: 168
  • 追帖: 4
+3
引用:
原帖由 derbi 於 2018-8-30 09:05 PM 發表

漏申報在公職人士來說是刑事的,曾蔭權能被入罪的那一條都是漏申報。所以應該一視同仁被起訴,最終有無罪就由法庭決定。
公職人士在海外有收入的人漏報的情況很普遍, 要起訴就會令政府內部大動盪, 曾蔭權事件不是發生在海外, 有別於其他人。

引用:
原帖由 不切實際 於 2018-8-30 08:29 PM 發表
其實現正是立23條最好時機
1。佔中後反對派實力大減,能否再動員大規模示威成疑。
2。DQ 議員後,反對派議員人數減少
3。中美貿易戰,加中東伊朗問題,美國唔得閒理香港
4。佔中後有部分市民反而更支持立23條。 ...
同意現在是最好時機

引用:
原帖由 a94922905 於 2018-8-30 09:23 PM 發表
夠膽成立一個小組調查689。
將689繩之於法。
梁計猖咪成立左一個小組調查689囉, 快D催佢唔好放軟手腳啦。

引用:
原帖由 28chris 於 2018-8-31 08:27 AM 發表

林狗女白痴一名
石叻幾時變成林狗女?

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-31 10:05 AM 發表

咁咪可以任意決定係咪叛國囉
劉曉波是因為發表《零八憲章》而被判「煽動顛覆國家政權罪
我只是用他來借喻你所述黑社會過檔是否傾掂數的例子

引用:
原帖由 懷念黃金時代HK 於 2018-8-31 10:30 AM 發表

共賊黨為害人間,當機立斷滅共賊
共產黨轉投外國勢力那批確實為害人間, 應當機立斷滅黃

引用:
原帖由 hahaming123 於 2018-8-31 11:08 AM 發表

我就唔信林鄭係任期內敢立。
傳統公務員性格
還有4 年讓她洗底

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-31 10:59 AM 發表

所以早前韓正就叫晒紀律部隊上京,就係要出聲叫做野,否則每年咁多解放軍武警復員轉業,將呢批人撥到香港取代本地人
交流團由保安局局長及五個紀律部隊首長率領,團員包括懲教署、香港海關、消防處、入境事務處和警務處的代表,合共約一百二十人。
這次會面後, 香港黃媒似乎沒什麼大抺黑。
中央作出了如此重大的配合, 林鄭如果錯失這次良機不推廿三條, 就真係抵俾人插。

引用:
原帖由 hoyingyum 於 2018-8-31 09:17 AM 發表
鑑於點泛民一連串謊詚事件,看來廾三條立法應是時侯了!
配合晒天時地人和, 中央高調參與, 現在立法應是最佳時機!

引用:
原帖由 tcy86 於 2018-8-31 09:27 AM 發表
事實上等緊時機,等緊比旺暴更嚴重事件,最好要出動解放軍,到時就會強制立法,不過香港也會變成一國一制

香港不立法中國反而可以用比23更嚴的國安法替代,反而對泛民及背後勢力更不利,所以對泛民最有利是盡快立一條寬鬆的反分裂法 ...
反分裂國家法》是在2005年3月14日舉行的中華人民共和國第十屆全國人民代表大會第三次會議通過的一部針對台灣海峽兩岸關係中華人民共和國基本法律
但十多年過去, 似乎對台灣的作用不大, 台灣兩黨交替情況下都影響著台灣人對大陸的態度。
如果在香港實行《反分裂國家法》, 效果不知道會否像台灣一樣。

引用:
原帖由 賈文子 於 2018-8-31 09:28 AM 發表
香港勝在太多漢奸。政府入邊更多
是的!
因此無論誰做特首, 都會遇上政府內部的不同內鬼。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-31 10:21 AM 發表

無睇過零八憲章
只知拎左和平獎
寫左乜野中左煽動顛覆國家政權罪?

和平都有問題?
表面看《零八憲章》是極具普世價值的概念, 但至今沒有多少民主國家真正全部做得到, 最近最為人側目的是緬甸資政昂山素姬, 無視羅興亞人被殘害和屠殺。
民主大國美帝驅趕墨西哥人, 又拒絕接收美國發動中東戰爭做成的難民潮帶來的難民, 更破壞世界自由貿易的條約, 制做金融動盪。
還有西歐國家的民主制度, 令政客為了選票而亂派福利, 引致國家栽進破產行例。
《零八憲章》分「前言」、「我們的基本理念」、「我們的基本主張」和「結語」等四部分,主要內容是闡述自由、人權、平等、共和、民主、憲政6個概念,主張修改憲法、實行分權制衡,實現立法民主,司法獨立,主張結社集會言論宗教自由,宣言共提出6點理念與19點的主張。基本理念[編輯]
  • 自由:言論、出版、信仰、集會、結社、遷徙、罷工遊行示威等權利。
  • 人權:人是國家的主體,國服務於人民,政府為人民而存在。
  • 平等:公民不論社會地位職業性別、經濟狀況、種族膚色宗教或政治信仰,其人格尊嚴、自由都是平等的。
  • 共和:要求「大家共治,和平共生」,分權制衡與利益平衡。
  • 民主:主權在民和民選政府。
  • 憲政:主張以法治限制政府權力和行為的邊界。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-31 10:39 AM 發表

咦?你咁講好矛盾呀。特首選舉,保皇唔係講到胡鬚係泛民棋子,美英特務咩?你現在又話泛民要胡鬚下台,好亂呀,邊樣先真?哈哈哈
所以話犯民至衰格囉, 胡鬚在做到野時就反, 唔做野時就BUY佢....
總之阻止香港發展係犯民嘅任務, 讓市民產生錯覺, 凡中央任命的都做唔到野。
你上網翻查胡鬚的政治生涯是有詳細記錄的。

引用:
原帖由 全職賭徒二世 於 2018-8-31 10:54 AM 發表

冇錯 現在就是推翻中國共產黨的最佳時機

一黨專政極權最終都是死路一條
文不對題。OFF!

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-31 12:56 PM 發表

好多人以為反中一定有收美國錢,其實,咁樣係唔啱嘅,

因為,好多有學識嘅人,基於一路以呢嘅教育、認知,都完完全全Buy晒美國嘅一套,佢地唔使講一定會唔認同中國任何一樣嘅決策,就算係高官。

所以,香港真係一個非常麻煩嘅地方。應該話無得搞,一定死硬。 ...
即使冇收美國錢, 但大多都是個人願景和利益問題, 有幾多個真正是為了公義的

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]