• 瀏覽: 283,162
  • 回覆: 168
  • 追帖: 4
+3
引用:
原帖由 our_photoo 於 2018-8-30 06:02 PM 發表

奉勸林鄭, 當機立斷,立即將單程證配額,由每日150人改為每日300人,以解決勞動力市場不足問題!
解決住屋問題先。
單程證配額應該縮減。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-30 07:22 PM 發表

二十三條是一條就香港境內有關國家安全,即叛國罪、分裂國家行為、煽動顛覆國家政權罪、顛覆國家罪及竊取國家機密等多項條文作出立法指引的憲法條文。

怎樣算叛國?家人拎英國,美國護照算唔算? ...
家人拎英國,美國護照當然不算, 但住呢D護照進行分裂國家行為、煽動顛覆國家政權罪、顛覆國家罪及竊取國家機密等問題就大了。
別以為這些護照是護身符。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 07:24 PM 發表

當日三萬人集會就係大好機會,只要有人當中火上加油,一口咬定法官就係顏色革命幫兇,就直接根據刑事罪行條例即時上門拘捕法官,同時實行緊急狀態令,封閉傳媒

待狀態穩定後,特赦警隊,事情即可解決

可惜無人有此膽量,錯失消滅司法界機會 ...
當時法官未被發現係顏色革命的幫兇。
而且警隊收到指令要寬鬆處理集會問題, 反而被黃絲圍剿旺角警署, 形勢很不尋常。

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 07:33 PM 發表

老廉之前大風暴,就係理調查主任覺得夠料郁689, 但比白溫壓主,你無見,個調查主任終於坐正左。
你唔係以為胡鬚同777真係敵對?胡鬚,777, 煲呔都係同一班人,叫公務員黨。講到胡鬚係犯民,中央信佢唔過,但係。。。。佢做財爺時間長過689做特首,原來中央信佢唔過。
成件事係,背後特首終於拉到689落台,咁其實邊個公務員做,都係佢既人,就係咁,兩個公務員做左場戲,就選左個聲稱中央無讓步既 ...
胡鬚HEA到連中央都看見, 分分鍾又變成多個煲呔浪費公帑, 香港怎樣發下去呢?

引用:
原帖由 philipccl 於 2018-8-30 07:37 PM 發表

是五毛要先搞流血革命,我睇唔出現在有邊個傻到去搞革命,一個玩龜的自閉仔,可以搞出隊軍隊嗎?
初初都有人話長毛和郁民只識得罵, 對政府沒什麼殺傷力, 但多年來他們一直影響著下一代, 才搞出那麼多年青激進分子爭入立法會, 搏取一夜名。
旺暴一役搞魚旦革命, 你不見流血收場嗎?

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 07:40 PM 發表

咁比佢做咁耐財爺?財爺唔駛做?
財爺自己爆逢週六,日不會接下屬電話, 如在週六,日發生天災人禍, 做特遇總不可能自我逍遙

引用:
原帖由 kp9447 於 2018-8-30 08:07 PM 發表

佢地班係五毛,收錢攪愚民,替雜種做事,樓主已被xN次了。
文不對題。OFF

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 07:13 PM 發表

大陸人多讀文件才發表。
你只有針對性的廢話發表?

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-30 07:59 PM 發表

可能是北京計錯數,以為林鄭可信。

但更怕的是,北京其實早就了解她的為人,而之所以選擇她,而讓梁振英離開,最主要就是讓香港求仁得仁,讓它慢慢失去利用價值。 ...
香港政府內部有人和特首對著幹, 上午特首講的話, 下午就有人出來澄清, 究竟是澄清還是對著幹呢?過去中央多次讓香港求仁得仁, 但人心不足蛇吞象, 想奪位的人食住上, 如果這些人成功, 香港就真的失去價值。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-30 07:33 PM 發表

本身係14K 轉去新x安唔算背叛?
傾掂數就唔算背叛, 好似劉曉波和劉霞, 前者傾唔掂, 後者傾得掂

引用:
原帖由 kaiser2 於 2018-8-30 08:17 PM 發表

你收皮啦,乜都唔識
你識乜呢?你連意見都俾唔出, 你收皮先啱

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-30 08:17 PM 發表

七警被判刑時仲未被發現?警察三萬人集會正正為七警而開,如當晚食住個勢,將班法官拘捕,政府就已經可以奪回司法控制權
政府只有CY發現, 一哥詐唔知, 奈何?

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-30 08:22 PM 發表

首先,有人信,信咁樣都有人搵佢做財爺,仲做咁多年,中間仲要經歷幾個金融危機,原來可以hea做就解決左。
頭十年他做得不錯, 但2011年2月23日宣佈派錢,曾俊華公布的財政預算案,被指欠缺長遠規劃、沒有遏抑樓價和控制通脹等,亦有市民不滿硬注資240億到強積金而非派現金、惟曾俊華堅拒聆聽民意,聲言方案無讓步空間。社會各界一直未有停止抨擊曾俊華,一星期後,曾俊華在壓力下改變初衷,3月6日,泛民主派發起名為「反對短視預算案」的反預算案遊行,根據警方估計,總共逾 6800人參與遊行。2011年2月,中大香港亞太研究所民調顯示,包括財政司長曾俊華在內的官員民調下跌至新低,曾俊華評分為不及格。研究所分析指,民調下跌很大可能與預算案廣受批評有關。公民黨及職工盟要求財政司長曾俊華下台,連港大社會工作及社會行政學系講座教授周永新也批評今次預算案推出後遭各界狠批及質疑,認為曾俊華作為財金最高決策人卻不獲市民信任,應問責辭職。
此後他開始HEA做。

引用:
原帖由 friendchanli 於 2018-8-30 08:27 PM 發表

搞咁多做乜,米比泛民班人開個新題目搞搞震,一地兩檢後佢地都無乜新議題搞搞震。
預左犯民會搞搞震, 但唔可以因為咁而斬腳趾避沙蟲。

引用:
原帖由 sikwai5568 於 2018-8-30 08:44 PM 發表
樓主教特首做野,好叻
香港人個個都教特首做野啦, 我唔係最叻嗰個, 但我係最客氣嗰個

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]