• 瀏覽: 283,154
  • 回覆: 430
  • 追帖: 4
+3
引用:
原帖由 tcy86 於 2018-8-31 09:27 AM 發表
事實上等緊時機,等緊比旺暴更嚴重事件,最好要出動解放軍,到時就會強制立法,不過香港也會變成一國一制

香港不立法中國反而可以用比23更嚴的國安法替代,反而對泛民及背後勢力更不利,所以對泛民最有利是盡快立一條寬鬆的反分裂法 ...
反分裂國家法》是在2005年3月14日舉行的中華人民共和國第十屆全國人民代表大會第三次會議通過的一部針對台灣海峽兩岸關係中華人民共和國基本法律
但十多年過去, 似乎對台灣的作用不大, 台灣兩黨交替情況下都影響著台灣人對大陸的態度。
如果在香港實行《反分裂國家法》, 效果不知道會否像台灣一樣。

引用:
原帖由 賈文子 於 2018-8-31 09:28 AM 發表
香港勝在太多漢奸。政府入邊更多
是的!
因此無論誰做特首, 都會遇上政府內部的不同內鬼。

引用:
原帖由 刺客禁言 於 2018-8-31 10:21 AM 發表

無睇過零八憲章
只知拎左和平獎
寫左乜野中左煽動顛覆國家政權罪?

和平都有問題?
表面看《零八憲章》是極具普世價值的概念, 但至今沒有多少民主國家真正全部做得到, 最近最為人側目的是緬甸資政昂山素姬, 無視羅興亞人被殘害和屠殺。
民主大國美帝驅趕墨西哥人, 又拒絕接收美國發動中東戰爭做成的難民潮帶來的難民, 更破壞世界自由貿易的條約, 制做金融動盪。
還有西歐國家的民主制度, 令政客為了選票而亂派福利, 引致國家栽進破產行例。
《零八憲章》分「前言」、「我們的基本理念」、「我們的基本主張」和「結語」等四部分,主要內容是闡述自由、人權、平等、共和、民主、憲政6個概念,主張修改憲法、實行分權制衡,實現立法民主,司法獨立,主張結社集會言論宗教自由,宣言共提出6點理念與19點的主張。基本理念[編輯]
  • 自由:言論、出版、信仰、集會、結社、遷徙、罷工遊行示威等權利。
  • 人權:人是國家的主體,國服務於人民,政府為人民而存在。
  • 平等:公民不論社會地位職業性別、經濟狀況、種族膚色宗教或政治信仰,其人格尊嚴、自由都是平等的。
  • 共和:要求「大家共治,和平共生」,分權制衡與利益平衡。
  • 民主:主權在民和民選政府。
  • 憲政:主張以法治限制政府權力和行為的邊界。

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-31 15:51 發表

《反分裂國家法》是在2005年3月14日舉行的中華人民共和國第十屆全國人民代表大會第三次會議通過的一部針對台灣海峽兩岸關係的中華人民共和國基本法律。
但十多年過去, 似乎對台灣的作用不大, 台灣兩黨交替情況下都影響著台灣人對大陸的態度。
如果在香港實行《反分裂國家法》, 效果不知道會否像台灣一樣。 ...
當然不同,香港已經係中央轄下一個省級單位,如香港真有人搞分裂,直接派解放軍將港獨幹掉即可

台灣未有解放軍,效用當然不大

中國根本不在乎香港23條,反正基本法有條當在緊時可在本港實施全國法

台灣情況,中國遲早都會收回,只是現在作為中美雙方旗子,會繼續維持現狀

引用:
原帖由 lmichael 於 2018-8-31 10:39 AM 發表

咦?你咁講好矛盾呀。特首選舉,保皇唔係講到胡鬚係泛民棋子,美英特務咩?你現在又話泛民要胡鬚下台,好亂呀,邊樣先真?哈哈哈
所以話犯民至衰格囉, 胡鬚在做到野時就反, 唔做野時就BUY佢....
總之阻止香港發展係犯民嘅任務, 讓市民產生錯覺, 凡中央任命的都做唔到野。
你上網翻查胡鬚的政治生涯是有詳細記錄的。

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-30 06:01 PM 發表

夠膽叫淫大釋法?
人大出手最好

引用:
原帖由 全職賭徒二世 於 2018-8-31 10:54 AM 發表

冇錯 現在就是推翻中國共產黨的最佳時機

一黨專政極權最終都是死路一條
文不對題。OFF!

引用:
原帖由 哈哈你好嗎 於 2018-8-31 12:56 PM 發表

好多人以為反中一定有收美國錢,其實,咁樣係唔啱嘅,

因為,好多有學識嘅人,基於一路以呢嘅教育、認知,都完完全全Buy晒美國嘅一套,佢地唔使講一定會唔認同中國任何一樣嘅決策,就算係高官。

所以,香港真係一個非常麻煩嘅地方。應該話無得搞,一定死硬。 ...
即使冇收美國錢, 但大多都是個人願景和利益問題, 有幾多個真正是為了公義的

引用:
原帖由 chansum88 於 2018-8-31 03:08 PM 發表

面對港獨問題,餐餐遺憾,鑊鑊廢嗡,憾佢mother !而二十三條遲遲不推出去立法! 綜觀其近期之態度及表現,淋病絕對是無間道二五西,繼貪曾後又一件港英餘孽特首。飲英蟈奶長大的前朝黃皮白心孤臣棄婦,深受殖民地的精英奴才教育,唯主子命是從培養而登高位,對英夷感恩戴德以圖後報,只會陽奉陰違為官不作為而已,焉能真心效忠中央及特區政府! ...
還有4 年望林鄭洗底。

引用:
原帖由 傷心尋回犬 於 2018-8-31 04:08 PM 發表

當然不同,香港已經係中央轄下一個省級單位,如香港真有人搞分裂,直接派解放軍將港獨幹掉即可

台灣未有解放軍,效用當然不大
承教

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-31 04:15 PM 發表

所以話犯民至衰格囉, 胡鬚在做到野時就反, 唔做野時就BUY佢....
總之阻止香港發展係犯民嘅任務, 讓市民產生錯覺, 凡中央任命的都做唔到野。
你上網翻查胡鬚的政治生涯是有詳細記錄的。 ...
咁即係以前唔係美英特務,後來選特首變成係?

引用:
原帖由 papaj 於 2018-8-30 03:42 PM 發表
同為一丘之貉嘅港英餘孽,樓主真係認為777會咁做咩? 如果佢真係為阿爺同香港人做嘢嘅話就唔會一上場推乜義嘢大和解喇!
我建議中央強硬執行立法23條
再清洗法律界黃絲法官才能遏止外部勢力企圖在香港製造混亂

引用:
原帖由 劉婕 於 2018-8-31 04:27 PM 發表

即使冇收美國錢, 但大多都是個人願景和利益問題, 有幾多個真正是為了公義的
其實,我地應該慶幸,可以睇到以前中國嘅歷史。

引用:
原帖由 tcy86 於 2018-8-31 04:14 PM 發表
中國根本不在乎香港23條,反正基本法有條當在緊時可在本港實施全國法

台灣情況,中國遲早都會收回,只是現在作為中美雙方旗子,會繼續維持現狀
台灣和香港都深受外敵影響, 受慣那套的人甘作洋奴。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]