• 瀏覽: 3,925
  • 回覆: 28
中共知錯及改過
1949年之前,中國人民擁有就業自由、營商自由、消費自由、………。
1949年之後,中共規定要由國家分配工作,就業自由沒有了;國家規定要用糧票,消費自由被剝奪了;設立戶口制度,人民的遷居自由沒有了;……。

1978年推行的「開放改革」,只不過是將人民原有的自由還給他們,中國便出現經濟奇蹟。
「開放改革」的成功,大部分來自中共知錯及改過。
鄧小平正確啊!

1949年之前乜自由都有,祇係冇能力,例如食飯!

引用:
原帖由 朱Bill 於 2018-8-29 04:25 PM 發表
1949年之前乜自由都有,祇係冇能力,例如食飯!
謀生技能差,天生的,心甘命抵。
俾人剝奪自由而餓死,不冥目。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-29 05:14 PM 發表

謀生技能差,天生的,心甘命抵。
俾人剝奪自由而餓死,不冥目。
你話的人天生抵死

樓主的意思是

中共改革開放的功勞全因為中華民國??

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-8-29 05:19 PM 發表
樓主的意思是

中共改革開放的功勞全因為中華民國??
唔係。
功勞係中共既,主要係鄧小平。
你唔好日日吹捧中華民國。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-29 05:23 PM 發表

唔係。
功勞係中共既,主要係鄧小平。
你唔好日日吹捧中華民國。
我見你講到1912-1949 咁美好

只係問問你而已

鄧小平都叫其他國家唔好搞社會主義

其實鄧小平係想同國民黨談判

當年鄧小平直情講話連國號都可以談

係蔣經國拒絕談判

如果當年兩岸肯談判的話,好大機會連中華人民共和國個國號都改埋

而且可以爭取到最好既統一條件,一直比起而家談判更好

一連串遊行後,以中央軍委主席鄧小平及國務院總理李鵬為首的強硬派決定以武力解決示威

引用:
原帖由 陳大文先生 於 2018-8-29 05:41 PM 發表
一連串遊行後,以中央軍委主席鄧小平及國務院總理李鵬為首的強硬派決定以武力解決示威
大陸方面是錯的決定。

引用:
原帖由 pp673445 於 2018-8-29 05:38 PM 發表
鄧小平都叫其他國家唔好搞社會主義

其實鄧小平係想同國民黨談判

當年鄧小平直情講話連國號都可以談

係蔣經國拒絕談判

如果當年兩岸肯談判的話,好大機會連中華人民共和國個國號都改埋

而且可以爭取到最好既統一條件,一直比起而家談判更好 ...
因為鄧伯伯系毛主席后人,所以蔣經國拒絕談判

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-29 03:35 PM 發表
中共知錯及改過
1949年之前,中國人民擁有就業自由、營商自由、消費自由、………。
1949年之後,中共規定要由國家分配工作,就業自由沒有了;國家規定要用糧票,消費自由被剝奪了;設立戶口制度,人民的遷居自由沒有了;……。

1978年推行的「開放改革」,只不過是將人民原有的自由還給他們,中國便出現經濟奇蹟。
鄧小平正確啊! ...
咦,咪指教過係毛主席功勞搞人民公社,唔俾班農民只顧自己塊田,要去做集體勞動搞水利,先改變中國小農經濟,用糧票布票逼人民節衣縮食累積資本搞工業化,冇毛主席中國而家衰過印度。

毛主席功勞就係靠個人魅力得到中國人民擁護完成工業化同農業現代化,鄧小平早上台都做唔到。

引用:
原帖由 melodychung 於 2018-8-29 03:35 PM 發表
中共知錯及改過

鄧小平正確啊! ...
改革開放原全係習大大旣功勞。無習大大就無習爺爺旣改革開放。😆😆😆😆😆😆

引用:
原帖由 石叻 於 2018-8-29 05:44 PM 發表

大陸方面是錯的決定。
平暴有功後, 爆升幾十年沒停過

錯咩柒??

引用:
原帖由 thank-777 於 2018-8-29 06:39 PM 發表

平暴有功後, 爆升幾十年沒停過

錯咩柒??
錯誤將兩件事當成有因果關係有,
平暴同經濟上升無因果關係!

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]