• 瀏覽: 62,018
  • 回覆: 684
  • 追帖: 2
+7
馬來西亞宣佈解除與中國簽訂總額逾二百億美元的基建合約。

正在北京訪問的馬哈蒂爾表示,大馬會即日起解除前政府和中國簽訂興建配合一帶一路工程的鐵路和一條天然氣管道的合約,直至大馬財政有能力,才重新開始工程。

朝早睇到成班智將拎果份咩中馬聯合聲明打晒飛機真係笑到肚都爆
小李鹵味外交措辭就緊係客客氣氣架啦, 唔通好似呢度咁爆晒粗咩

新聞來源連結:
http://cablenews.i-cable.com/ci/videopage/news/533149/

西環愛將、建制派議員、何君堯執業律師
靜晒既喂? 朝早好熱鬧架喎

無所謂!解唔解中國一定成為最後贏家!

「直至大馬財政有能力,才重新開始工程。」

解除咪解除囉,中國又唔洗死,但樓主開心到,仲以為中了六合彩頭獎

檯底有野傾掂數啦。
若只是單方面取消又怎會到北京傾呢。

引用:
原帖由 proteca 於 2018-8-21 03:56 PM 發表
解除咪解除囉,中國又唔洗死,但樓主開心到,仲以為中了六合彩頭獎
見到一班智將扮專家解讀外交措辭真係好開心架

又唔係唔賠錢智障食屎狗執到屎咁

馬國首相真心為國家民眾!!!

『直至大馬財政有能力,才重新開始工程。』
果然係薑老既辣.
反正強國咁有錢, 習總又吾衰得....

引用:
原帖由 最愛沈太c04 於 2018-8-21 03:25 PM 發表
馬來西亞宣佈解除與中國簽訂總額逾二百億美元的基建合約。

正在北京訪問的馬哈蒂爾表示,大馬會即日起解除前政府和中國簽訂興建配合一帶一路工程的鐵路和一條天然氣管道的合約,直至大馬財政有能力,才重新開始工程。

朝早睇到成班智將拎果份咩中馬聯合聲明打晒飛機真係笑到肚都爆
小李鹵味外交措辭就緊係客客氣氣架啦, 唔通好似呢度咁爆晒粗咩

新聞來源連結:
...
馬中聯合聲明

馬哈蒂爾去中國前(其實在上台時)已講到明想取消有關項目,但中國照樣請佢去訪問,咁即係有得傾了,所以係預料之中,無錢就無謂勉強,依家剩低嘅就睇下因取消項目而要賠幾多而已.

引用:
原帖由 ala2005 於 2018-8-21 04:08 PM 發表

馬中聯合聲明
人地玻璃心丫嘛~叫中馬聯合聲明就下人啦

都話呢條阿伯信唔過

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]